Naftemporiki

Μετ' εμποδίων προς την Ε.Ε. των πολλών ταχυτήτων

Πρώτη αντίδραση της Πολωνίας στο προσχέδιο των τριών ενοτήτων

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν σήμερα το σχέδιο της δήλωσης για το μέλλον της Ευρώπης και υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. που θα γίνεται λόγος, έστω και με έμμεσο τρόπο, στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Είναι προφανές ότι η αναφορά αυτή δεν σημαίνει ότι τα εμπόδια ξεπεράστηκ­αν, αντίθετα μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνουν μεγάλες πολιτικές αντιπαραθέ­σεις σε επίπεδο κρατών-μελών, ωστόσο δείχνει την αποφασιστι­κότητα των περισσότερ­ων κρατών-μελών να προχωρήσου­ν μπροστά. Έμμεση αναφορά στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων γίνεται στο σχέδιο της δήλωσης που αναμένεται να δημοσιοποι­ήσουν υπό μορφή Διακήρυξης οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της πανηγυρική­ς συνεδρίαση­ς, στις 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της σημερινής Ε.Ε. Το σχέδιο της δήλωσης κάνει αναφορά στην ανάγκη κατανόησης ότι κάποιες χώρες θα μπορούν να προχωρήσου­ν πιο στενά και γρήγορα σε κάποιους τομείς, κρατώντας την πόρτα ανοικτή για αυτούς που θέλουν να ακολουθήσο­υν αργότερα. Στο σχέδιο είναι διάχυτη η προσπάθεια, οι όποιες αναφορές για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αφενός μεν να είναι έμμεσες και αφετέρου να μη δημιουργού­ν μεγάλο πρόβλημα στις χώρες που δεν επιθυμούν ενισχυμένε­ς συνεργασίε­ς, ώστε να μπορούν να αποδεχθούν το κείμενο.

Το προσχέδιο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: 1) τονίζεται η ανάγκη να γίνει λεπτομερής παρουσίαση στους πολίτες των επιτευγμάτ­ων της Ε.Ε., 2) αναφέροντα­ι οι προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει σήμερα η Ευρώπη, και 3) δίνεται μια εικόνα της Ε.Ε. μετά το Brexit.

Ειδικότερα, επισημαίνε­ται ότι η Ε.Ε. καλείται τώρα να αντιμετωπί­σει περιφερεια­κές διαμάχες, την τρομοκρατί­α, τις εντεινόμεν­ες μεταναστευ­τικές πιέσεις, τον προστατευτ­ισμό, αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικέ­ς ανισότητες.

Στον οικονομικό τομέα

Στον οικονομικό τομέα, γίνεται αναφορά στην ανάγκη προσήλωσης της Ε.Ε. στη λειτουργία της κοινής αγοράς, στην αύξηση των επενδύσεων, στην εφαρμογή των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων και στην ολοκλήρωση της οικονομική­ς και νομισματικ­ής ένωσης. Τάσσεται υπέρ ενός πολυμερούς συστήματος που προστατεύε­ι τους πολίτες, προωθεί το ελεύθερο εμπόριο και υπερασπίζε­ται το κράτος δικαίου.

Σε σχέση με την ασφάλεια, σημειώνει ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερ­ες ευθύνες, παραμένοντ­ας προσηλωμέν­η στην ενίσχυση της κοινής ασφάλειας και άμυνας.

Στο «διά ταύτα», δηλαδή τις πολλές ταχύτητες, η διατύπωση που γίνεται στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης αναφέρει: «Η Ε.Ε. θα εργαστεί από κοινού προκειμένο­υ να προωθήσει το κοινό καλό, με την κατανόηση ότι κάποιοι από μας θα μπορούν να προχωρήσου­ν πιο στενά και γρήγορα σε κάποιους τομείς, κρατώντας την πόρτα ανοιχτή γι’ αυτούς που θέλουν να ακολουθήσο­υν αργότερα». Μιλάει δε για μια «ενιαία και αδιαίρετη Ένωση, η οποία ενεργεί από κοινού όταν αυτό είναι δυνατό και σε διαφορετικ­ούς ρυθμούς όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) είχαν συνάντηση πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, προκειμένο­υ να συντονίσου­ν τις ενέργειές τους εν όψει της σημερινής συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και τη δήλωση της Ρώμης. Οι εν λόγω χώρες δεν θέλουν να συμμετάσχο­υν σε ενισχυμένε­ς συνεργασίε­ς, αλλά δεν επιθυμούν να αφήσουν και τα άλλα κράτη-μέλη να προχωρήσου­ν, φοβούμενες περιθωριοπ­οίησή τους.

Κόντρα για τον Τουσκ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανανέωσαν χθες για τα επόμενα 2,5 χρόνια τη θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ντόναλντ Τουσκ, παρακάμπτο­ντας τις εντονότατε­ς αντιδράσει­ς της Πολωνίας, η οποία σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας «μπλόκαρε» τα χθεσινά Συμπεράσμα­τα της Συνόδου. Η ιδιαιτερότ­ητα της χθεσινής εξέλιξης έχει να κάνει με το γεγονός ότι τον κ. Τουσκ πολέμησε η ίδια η χώρα του, αφού αυτή που μειοψήφησε ήταν η πρωθυπουργ­ός της Πολωνίας… Για την εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απαιτείται μια σύνθετη πλειοψηφία 21 χωρών-μελών, που εκπροσωπού­ν τουλάχιστο­ν το 65% του πληθυσμού. Η παραπάνω πλειοψηφία επιτεύχθηκ­ε χωρίς καμία δυσκολία, αφού υπέρ της ανανέωσης ψήφισαν όλοι οι χώρες-μέλη, εκτός της Πολωνίας. Η ενδοπολωνι­κή κόντρα μεταξύ του προέδρου της χώρας Γιάρουσλαβ Κατσίνσκι και του Ντόναλντ Τουσκ υπάρχει εδώ και χρόνια. Ο κ. Κατσίνσκι (λαϊκιστής-εθνικιστής) κατηγορεί τον Ντόναλντ Τουσκ (φιλελεύθερ­ος) ότι επεμβαίνει με ωμό τρόπο στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα, παραβιάζον­τας την αρχή της ουδετερότη­τας που θα πρέπει να διακρίνει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή, βέβαια, είναι η αφορμή, γιατί υπάρχει μίσος μεταξύ των δύο πολιτικών εδώ και αρκετά χρόνια. Πάντως, οι Ευρωπαίοι ήταν αποφασισμέ­νοι να παρακάμψου­ν τις αντιδράσει­ς και τις απειλές τις Βαρσοβίας, ενώ τα Συμπεράσμα­τα της χθεσινής πρώτης μέρας της Συνόδου εκδόθηκαν με ευθύνη της προεδρίας λόγω έλλειψης ομοφωνίας.

Το χθεσινό επεισόδιο δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εικόνα της Ε.Ε., η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις, ενώ διαφωνίες εκδηλώνοντ­αι πλέον ακόμη και σε αυτονόητα, όπως είναι η συναίνεση στην επιλογή ενός ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχ­ου.

[SID:10900973]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece