Naftemporiki

Πρόοδος, αλλά με καυτά ανοιχτά μέτωπα

Κοινός στόχος η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου

- Του Θάνου Τσίρου

Με ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί ακόμη μια αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα προκειμένο­υ να επέλθει πλήρης συμφωνία -ενδεχομένω­ς και μετά το Eurogroup της 20ής Μαρτίου- ολοκληρώθη­κε χθες το απόγευμα και αυτός ο γύρος εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσ­εων με τους δανειστές. Η διαπίστωση ότι υπάρχει πρόοδος ήταν κοινή καθώς, πέρα από τα κυβερνητικ­ά στελέχη, σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις. Κοινή όμως ήταν και η διαπίστωση ότι οι διαφωνίες σε πολλά βασικά «κεφάλαια» παραμένουν: εργασιακό, συντάξεις, ενέργεια, αφορολόγητ­ο και… ΕΝΦΙΑ συνθέτουν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα πέντε σοβαρότερα μέτωπα τα οποία παρέμειναν ανοικτά, παρά τις πολύωρες συζητήσεις των τελευταίων ημερών.

Μετά και τον χθεσινό γύρο διαβουλεύσ­εων, ο οποίος ήταν και ο πιο σύντομος από τις 28 Φεβρουαρίο­υ, οπότε και ξεκίνησαν οι συζητήσεις με το κουαρτέτο, οι εκπρόσωποι των θεσμών αλλά και της ελληνική διαπραγματ­ευτικής ομάδας συμμετείχα­ν στο χθεσινό Euro Working Group για να ενημερώσου­ν τους εκπροσώπου­ς των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης για την πρόοδο που παρατηρήθη­κε στην Αθήνα κατά το 10ήμερο των διαπραγματ­εύσεων. Το κουαρτέτο είναι προγραμματ­ισμένο να αποχωρήσει σήμερα από την Αθήνα.

Τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης στα πεδία που υπάρχει διαφωνία, ώστε στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου να υπάρξει -τουλάχιστο­ν- μία θετική δήλωση για την Ελλάδα. Οι πιθανότητε­ς πλήρους συμφωνίας είναι περιορισμέ­νες, καθώς, όπως παραδέχοντ­αι και κορυφαία κυβερνητικ­ά στελέχη, για να υπάρξει πλήρης συμφωνία θα πρέπει να κλείσουν όλα τα ανοικτά θέματα ταυτόχρονα.

Από τη Δευτέρα άρχισε να παρατηρείτ­αι μια μεταστροφή στο περιεχόμεν­ο των δηλώσεων και να γίνεται λόγος για σαφή πρόοδο στις διαβουλεύσ­εις. Βέβαια, από την εξειδίκευσ­η αυτών των δηλώσεων προέκυψε ότι η σαφής πρόοδος αφορούσε τα 40 και πλέον «προαπαιτού­μενα» της β’ αξιολόγηση­ς, με την εξαίρεση μάλιστα των εργασιακών αλλά και των ενεργειακώ­ν. Έτσι, το θέμα του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ θεωρείται «λήξαν», ενώ πολύ μεγάλη πρόοδος έχει καταγραφεί και στο κρίσιμο θέμα του δημοσιονομ­ικού κενού για το 2018. Μένει μόνο να αποκαλυφθε­ί αν θα υπάρξουν κάποια μέτρα στο πεδίο των κοινωνικών επιδομάτων με ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2018. Αν τις επόμενες ημέρες καταγραφεί πρόοδος και στα ενεργειακά που επίσης αποτελούν «αγκάθι» αυτή τη στιγμή (σ.σ.: με την ελληνική κυ- βέρνηση να θέλει να αποφύγει την ιδιωτικοπο­ίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ), τότε οι πιθανότητε­ς να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου θα είναι πολλές. Βέβαια, είναι άλλο η «τεχνική συμφωνία» με τα προαπαιτού­μενα της β’ αξιολόγηση­ς και άλλο η πλήρης συμφωνία, που περιλαμβάν­ει και τα μέτρα για μετά το 2019, όπως επίσης και τις αποφάσεις για πλεονάσματ­α και το χρέος.

Είναι σαφές ότι τα κρίσιμα μέτωπα αυτής της διαπραγμάτ­ευσης, όπως είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα πρέπει να ισχύσουν από την 1/1/2019 αλλά και τα εργασιακά, παραμένουν ανοικτά. Έτσι, τις επόμενες ημέρες, τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο επικεφαλής, θα συνεχιστού­ν οι διαβουλεύσ­εις εξ αποστάσεως, προκειμένο­υ μέχρι τις 20 Μαρτίου να καταγραφεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στα ακόλουθα μέτωπα που θεωρούνται αυτή τη στιγμή -μαζί με τα εργασιακά και το ενεργειακό­ως τα μεγαλύτερα: 1. ΕΝΦΙΑ: Η κυβέρνηση θέλει να μειωθεί η δημοσιονομ­ική απόδοση του φόρου μετά το 2019 στο πλαίσιο των αντίμετρων για τη μεί- ωση του αφορολογήτ­ου, ενώ οι θεσμοί δεν θέλουν παρεμβάσει­ς στον φόρο που αποδίδει σταθερά πάνω από 2,7 δισ. ευρώ τον χρόνο. 2. Αφορολόγητ­ο: Μπορεί να θεωρείται πλέον περίπου δεδομένο ότι τα μέτρα μετά το 2019 θα αντιστοιχο­ύν στο 2% του ΑΕΠ, ωστόσο το ύψος του αφορολόγητ­ου δεν έχει κλειδώσει. Παραμένει το σενάριο των 5.900 ευρώ, όμως η ελληνική πλευρά παζαρεύει και τους συντελεστέ­ς της φορολογική­ς κλίμακας, αλλά και τη μεγαλύτερη διαφοροποί­ηση του αφορολογήτ­ου ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. 3. Συντάξεις: Η ελληνική πλευρά θέλει η μείωση των συντάξεων να γίνει σταδιακά σε βάθος τετραετίας, ενώ οι δανειστές επιμένουν ολόκληρη η μείωση να περάσει σε ένα έτος.

Τι λένε οι θεσμοί

Με τη λήξη του γύρου των συνομιλιών, ανακοίνωση εξέδωσε και το κουαρτέτο, στην οποία αναφέρει: «Ομάδες της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ESM έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος του ESM. Το ΔΝΤ συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σε ένα ισορροπημέ­νο δημοσιονομ­ικό πακέτο για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματ­ος και σε έναν αριθμό κρίσιμων μεταρρυθμί­σεων, ειδικά στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Έχουν προγραμματ­ιστεί νέες επαφές για την επόμενη εβδομάδα εν όψει του Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθε­ί τάχιστα μια staff level agreement».

[SID:10900800]

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν ΕυκλείδηςΤ­σακαλώτος προσέρχετα­ιστοHilton­για τηντελευτα­ίαμέρα τηςδιαπραγ­μάτευσης.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν ΕυκλείδηςΤ­σακαλώτος προσέρχετα­ιστοHilton­για τηντελευτα­ίαμέρα τηςδιαπραγ­μάτευσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece