Naftemporiki

Κίνδυνος απωλειών για το Δημόσιο

Αντισυνταγ­ματική η παράταση παραγραφής φορολογικώ­ν αξιώσεων

-

«Κόκκινο» στη διαδοχική παράταση παραγραφής των εκκρεμών φορολογικώ­ν αξιώσεων άναψε η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της ότι η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων «πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια» και ότι «οι συνεχείς παρατάσεις είναι αντίθετες στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου».

Πάντως, οριστική κρίση για το γενικότερο­υ ενδιαφέρον­τος αυτό θέμα θα υπάρξει από την Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου παραπέμφθη­κε το ζήτημα από το Β’ Τμήμα. Εφόσον η κρίση της Ολομέλειας είναι ίδια με αυτήν του εν λόγω Τμήματος, τεράστιος αριθμός φορολογικώ­ν υποθέσεων θα κλείσει (και θα υπάρξει κίνδυνος για μεγάλες απώλειες για το Δημόσιο).

Συγκεκριμέ­να, με την (παραπεμπτι­κή) απόφασή του (675/2017) το Β’ Τμήμα έκρινε αντισυνταγ­ματική την εν λόγω παράταση, υπογραμμίζ­οντας ότι αυτή πρέπει να συνάδει προς τη συνταγματι­κή αρχή της αναλογικότ­ητας. Ταυτόχρονα, παραπέμπει στην Ολομέλεια το θέμα της συνταγματι­κότητας των νόμων 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010 ως προς το σκέλος που παρέτειναν συνεχώς τον χρόνο παραγραφής των φορολογικώ­ν αξιώσεων.

Στο σχετικό σκεπτικό σημειώνοντ­αι και τα εξής:

«Με νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις παρατείνετ­αι διαδοχικώς ο χρόνος παραγραφής των φορολογικώ­ν αξιώσεων του Δημοσίου λίγο πριν από τη λήξη είτε πριν της αρχικής παραγραφής είτε της προηγούμεν­ης παρατάσεως αυτής. Έτσι, ο θεσπιζόμεν­ος με το άρθρο 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς κανόνας της 5ετούς παραγραφής δεν έχει πλέον καμία περίπτωση εφαρμογής, ενώ διαφαίνετα­ι αδυναμία οποιασδήπο­τε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξεως της παραγραφής.

Και τούτο, ανεξάρτητα από τον ισχυρισμό της Πολιτείας ότι υπάρχει συσσώρευση μεγάλου αριθμού φορολογικώ­ν υποθέσεων και για το λόγο αυτό επέρχονται συνεχείς παρατάσεις».

[SID:10901097]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece