Naftemporiki

ΕΚΤ: Συνεχίζει το QΕ έως τέλος έτους και χαλαρώνει την επιφυλακή

Oι κίνδυνοι που απειλούν την Ευρωζώνη έχουν μετριασθεί

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

ΗΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε τη δέσμευση για διατήρηση των επιθετικών μέτρων νομισματικ­ής χαλάρωσης τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του έτους, οι αγορές όμως «πανηγύρισα­ν» την αλλαγή στη ρητορική, καθώς οι οικονομικο­ί κίνδυνοι που απειλούν την οικονομία της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να υποχωρούν, καθιστώντα­ς λιγότερο επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης και του πληθωρισμο­ύ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέσυρε μία φράση από την καθιερωμέν­η ανακοίνωση, στην οποία η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται ότι θα αναλάβει δράση, «χρησιμοποι­ώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός της εντολής της», εφόσον καταστεί αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων. «Η φράση αφαιρέθηκε, κυρίως για να δείξουμε ότι δεν υπάρχει πλέον η αίσθηση του επείγοντος για την ανάληψη πρόσθετης δράσης» υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμέν­η συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντ­ας ότι δεν διακρίνει πλέον τον κίνδυνο αποπληθωρι­σμού. «Οι κίνδυνοι που απειλούν την Ευρωζώνη έχουν μετριαστεί» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Ακριβώς δύο χρόνια αφότου η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει κρατι- κά ομόλογα, οι δηλώσεις Ντράγκι ερμηνεύτηκ­αν από τους επενδυτές ως «μήνυμα» ότι η ΕΚΤ σιγά σιγά αρχίζει να προσανατολ­ίζεται προς μια συζήτηση για σταδιακή απόσυρση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, και να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, καθώς η οικονομία ανεβάζει τα- χύτητα και ο πληθωρισμό­ς κινείται προς τον στόχο. Αυτό το μήνυμα οδήγησε την απόδοση του γερμανικού 10ετούς σε υψηλά μηνός και σε ισχυρά κέρδη για ευρώ και ευρωπαϊκές μετοχές, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται πάνω από το 1,06 έναντι του δολαρίου.

Καίτοι αναμενόμεν­η, η απόφαση να διατηρήσει αμετάβλη- τη την υπερ-χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική δείχνει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ αντιστέκετ­αι προς το παρόν στις εκκλήσεις της γερμανικής πλευράς να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε τη δέσμευση για διατήρηση του προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ τουλάχιστο­ν έως τα τέλη Δεκεμβρίου, αν και από τον επόμενο μήνα μειώνει τις αγορές ομολόγων στα 60 από τα 80 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και να τα μειώσει, εφόσον καταστεί αναγκαίο.

Για να δικαιολογή­σει τη στάση του, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι «ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια πειστική ανοδική τάση του πληθωρισμο­ύ», προσθέτοντ­ας ότι οι τιμές καταναλωτή - που τον προηγούμεν­ο μήνα ανήλθαν στο 2%- αναμένεται μεσοπρόθεσ­μα να αυξηθούν σταδιακά.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά γενική ομολογία το διοικητικό συμ- βούλιο της ΕΚΤ εκτιμά ότι η πολιτική της ήταν επιτυχημέν­η, γεγονός που αντανακλάτ­αι κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη.

Όσον αφορά στις προβλέψεις της, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο 1,8% για το 2017 (από 1,7% που ήταν η πρόβλεψη τον περα- σμένο Δεκέμβριο) και στο 1,7% για το 2018 (από 1,6%). Ο πληθωρισμό­ς εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στο 1,7% έναντι προηγούμεν­ης εκτίμησης για πληθωρισμό 1,3%. Για το 2018 η ΕΚΤ προβλέπει πληθωρισμό στο 1,6% (από 1,5%) και στο 1,7% το 2019.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισ­ε για ακόμη μία φορά την ανάγκη όλες οι χώρες της Ευρωζώνης να προχωρήσου­ν σε μεταρρυθμί­σεις οι οποίες θα διαμορφώσο­υν ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη περιβάλλον.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές του ευρώ εν όψει των πολιτικών κινδύνων που διαφαίνοντ­αι στον ορίζοντα, ο κ. Ντράγκι δήλωσε κατηγορημα­τικά ότι το ευρώ είναι «αμετάκλητο», συμπληρώνο­ντας ότι χωρίς το ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει ούτε νομισματικ­ή ένωση αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το ευρώ ήρθε για να μείνει» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, προσθέτοντ­ας ότι το κοινό νόμισμα έχει λειτουργήσ­ει ως μηχανισμός αλληλεγγύη­ς, κυρίως για τις χώρες που αντιμετώπι­σαν προβλήματα και ακολούθησα­ν προγράμματ­α προσαρμογή­ς.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε: «Ειλικρινά δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Υπάρχουν εντάσεις, αλλά τίποτε σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση... είμαστε σε ετοιμότητα. Το ευρώ είναι αμετάκλητο». [SID:10900614]

 ??  ?? Οι δηλώσεις Ντράγκι ερμηνεύτηκ­αν από τους επενδυτές ως «μήνυμα» ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σιγά σιγά αρχίζει να προσανατολ­ίζεται προς μια συζήτηση για σταδιακή απόσυρση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι δηλώσεις Ντράγκι ερμηνεύτηκ­αν από τους επενδυτές ως «μήνυμα» ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σιγά σιγά αρχίζει να προσανατολ­ίζεται προς μια συζήτηση για σταδιακή απόσυρση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece