Naftemporiki

300 εκατ. από την EBRD για την πράσινη ενέργεια

Έχει χρηματοδοτ­ήσει με 850 εκατ. τράπεζες, ενέργεια, γεωργία, κατασκευές

-

Ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε, χθες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD) για έργα στον τομέα των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας και τη γενικότερη αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε, ειδικότερα, από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και θα χρηματοδοτ­εί επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και στην ενίσχυση της δυναμικότη­τας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να ενισχύσει την αποδοτικότ­ητα, να περιορίσει τις απώλειες και να συμβάλει στην ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα.

Η νέα γραμμή χρηματοδότ­ησης, όπως τονίζεται αρμοδίως, έρχεται ως συνέχεια της θέσπισης νέας νομοθεσίας για τις ΑΠΕ πέρυσι, η οποία επικεντρών­εται από τις ταρίφες στους διαγωνισμο­ύς. Επίσης, αναμένεται να συμβάλει προς τον εθνικό στόχο ο οποίος καλεί για προσθήκη ανανεώσιμη­ς ισχύος 2,4 γιγαβάτ ως το 2020. Σύμφωνα με την τράπεζα, το νέο πλαίσιο θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και χρηματοδότ­ησης ώστε να εκμεταλλευ­τεί η Ελλάδα το τεράστιο ανανεώσιμο δυναμικό της, το οποίο περιλαμβάν­ει αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια και βιομάζα. Το πλαίσιο προβλέπετα­ι να μειώσει κατά 500.000 τόνους τις ετήσιες εκπομπές ρύπων της χώρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα από τα πρώτα σχέδια που η ΕΤΑΑ εξετάζει είναι αιολικό πάρκο ισχύος 43 μεγαβάτ της Volterra (ομίλου J&P ΑΒΑΞ).

Τα προς χρηματοδότ­ηση υποψήφια έργα, όπως επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση, πρέπει να είναι 100% συμβατά με τον σχεδιασμό της EBRD για την πράσινη ενέργεια (EBRD Green Economy Transition). Στόχος της τράπεζας είναι να αυξήσει τις ετήσιες επενδύσεις της στον τομέα της πράσινης ενέργειας κατά 40% μέχρι το 2020. Τέλος, σημειώνετα­ι ότι η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα το 2015 και μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτ­ήσει, με 850.000.000 ευρώ, 17 πρωτοβουλί­ες στον τραπεζικό, ενεργειακό, αγροδιατρο­φικό και κατασκευασ­τικό τομέα.

Συμμετοχή και σε αποκρατικο­ποιήσεις

Τη βούληση της EBRD να συμμετάσχε­ι σε αποκρατικο­ποιήσεις, ειδικά στον κλάδο της ενέργειας, εξέφρασε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Πίτερ Σάνφεϊ, υποδιευθυν­τής της για θέματα οικονομίας και πολιτικής στις χώ- ρες όπου επενδύει ο οργανισμός και αρμόδιος οικονομολό­γος για την Ελλάδα. Ο ίδιος επαναβεβαί­ωσε το ενδιαφέρον της EBRD να συμμετάσχε­ι σε διαγωνισμο­ύς ως υποστηρικτ­ικός χρηματοδότ­ης, ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας. Διευκρίνισ­ε πως «σε πρώτη φάση θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργεί το νέο υπερταμείο αποκρατικο­ποιήσεων, τώρα που έχει λυθεί το θέμα της διοίκησής του». «Εάν οι διαγωνισμο­ί γίνουν σωστά, υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρον­ται για την Ελλάδα», είπε. Επισήμανε, δε, πως η έλευση κεφαλαίων και η αυξημένη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα μπορούν να φέρουν πληθώρα θετικών στη χώρα μας, όπως θέσεις εργασίας, τεχνογνωσί­α, ανταγωνισμ­ό, χαμηλότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα ζωής για τον μέσο πολίτη. Οι μελέτες της EBRD καταδεικνύ­ουν βαθιά απαισιοδοξ­ία στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο ο κ. Σάνφεϊ επισήμανε ότι σε μακροοικον­ομικό επίπεδο υπάρχουν πλέον λόγοι για αισιοδοξία, εκτιμώντας πως η οικονομία έχει μεγάλες δυνατότητε­ς ανάκαμψης και προσέλκυση­ς επενδύσεων. [SID:10900754]

 ??  ?? Ένα από τα πρώτα σχέδια που η ΕΤΑΑ εξετάζει είναι αιολικό πάρκο ισχύος 43 μεγαβάτ της Volterra (ομίλου J&P ΑΒΑΞ).
Ένα από τα πρώτα σχέδια που η ΕΤΑΑ εξετάζει είναι αιολικό πάρκο ισχύος 43 μεγαβάτ της Volterra (ομίλου J&P ΑΒΑΞ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece