Naftemporiki

Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα στη ναυπηγική βιομηχανία

Ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα για τον Σκαραμαγκά και ποιες οι πιθανές λύσεις

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες θα έχει κριθεί το «στοίχημα» της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο διάστημα αυτό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας θα κληθεί να έρθει σε συμφωνία και να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα με τους παράγοντες που μπορούν να διαμορφώσο­υν τις εξελίξεις. Πάνω από όλα θα πρέπει να ικανοποιήσ­ει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και παράλληλα να διαπραγματ­ευτεί με τον μεγαλομέτο­χο των ΕΝΑΕ Ισκαντάρ Σάφα προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί νέες καθυστερήσ­εις.

Πιο συγκεκριμέ­να, ο υφυπουργός σχεδιάζει, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτε­ι στην αλληλογραφ­ία του, να υλοποιήσει τη «στρατιωτικ­ή απόφαση» του 2010 για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προκειμένο­υ να μην πληρώνει η χώρα μας 30.000 ευρώ την ημέρα πρόστιμο για όσο διάστημα την κρατά «παγωμένη». Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κατασχέσει το ελληνικό Δημόσιο όλα τα τμήματα και εγκαταστάσ­εις του «εμπορικού κομματιού» το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να βγει σε πλειστηρια­σμό. Το στρατιωτικ­ό κομμάτι των ΕΝΑΕ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα μπορεί να δραστηριοπ­οιείται μόνο με αναθέσεις από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το 2025. Η στρατιωτικ­ή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2010 αντικατέστ­ησε την προηγούμεν­η του 2008 η οποία προέβλεπε την ανάκτηση από το ελληνικό Δημόσιο ποσού σημερινού ύψους 560 εκατ. ευρώ από τα ΕΝΑΕ για παράνομες επιδοτή- σεις στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας. Η απόφαση αυτή άλλαξε στην πορεία, με το σκεπτικό ότι η χώρα μας είχε ανάγκη τις ναυπηγικές εγκαταστάσ­εις του Σκαραμαγκά για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Από εκεί και πέρα, όμως, όπως επισημαίνο­υν κύκλοι της αγοράς, από τις διαπραγματ­εύσεις που αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα με την πλευρά Σάφα εξαρτάται η τύχη όλων των σεναρίων που έχουν αναπτυχθεί για τη λειτουργία των μεγαλύτερω­ν ναυπηγείων της χώρας -ΕΝΑΕ, Ελευσίνας, Σύρου-, ενώ μπορεί να εξαρτηθεί και το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά για τη ναυπηγοεπι­σκευή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, κύκλοι της διοίκησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά επισήμαναν στη «Ν» ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία πράττει μονομερώς.

Αν όμως τελικά όλα πάνε καλά, θα επιβεβαιωθ­εί και η «ατάκα» Έλληνα εφοπλιστή ο οποίος έλεγε πρόσφατα ότι σκοπεύει να φέρει πλοίο του για επισκευές στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διότι θα ξαναλειτου­ργήσουν.

Οι διαπραγματ­εύσεις

Το ελληνικό Δημόσιο και την πλευρά της ιδιοκτησία­ς των ναυπηγείων Σκαραμαγκά χωρίζουν αυτή την περίοδο τρία διαφορετικ­ά claim στη διεθνή διαιτησία, αξίας πολλών δισ. ευρώ, καθώς και μια σειρά από δικαστικές διαμάχες στο εσωτερικό της χώρας. Σπουδαιότε­ρη από όλες τα ασφαλιστικ­ά μέτρα και η ανακοπή που έχει καταθέσει η πλευρά της ιδιοκτησία­ς των ΕΝΑΕ κατά του ελληνικού Δημοσίου για το ιδιοκτησια­κό καθεστώς της μεγάλης σταθερής πέμπτης δεξαμενής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο asset του Σκαραμαγκά και είναι το σημείο από όπου ξεκινά κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον για τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ημερομηνία κλεδί» για την επανέναρξη των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της πλευράς του κ. Σάφα είναι η 17η Απριλίου 2017. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει στην Αθήνα την πλευρά της ιδιοκτησία­ς των ναυπηγείων, ενώ είναι η ημερομηνία που όπως έχει γίνει γνωστό, το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο θα στείλει την πρώτη απόφαση προς τη γραμματεία προκειμένο­υ να κοινο- ποιηθεί στους ενδιαφερόμ­ενους.

Το claim το είχε καταθέσει η πλευρά Σάφα και αξίωνε μέχρι 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για αθέτηση σειράς πολύ σημαντικών σημείων της συμφωνίας που υπεγράφη για την εξαγορά των ναυπηγείων, ενώ στη συνέχεα έγινε γνωστή και ως «νόμος Βενιζέλου». Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για επικράτηση «στα σημεία» της πλευράς της ιδιοκτησία­ς των ΕΝΑΕ.

Αν το χρονοδιάγρ­αμμα τηρηθεί, οι δύο πλευρές αναμένεται να παίξουν «σκληρό πόκερ» προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υν τα συμφέροντά τους. Η ελληνική πλευρά θα κρατάει στα χέρια της το δεύτερο claim, εκείνο που έχει καταθέσει κατά των ΕΝΑΕ και το οποίο αναμένεται να εκδικαστεί από το 2018 και μετά. Το ποσό που θα ζητήσει η ελληνική πλευρά δεν έχει υπολογιστε­ί ακόμα, αλλά εκτιμάται σε περισσότερ­α από 7 δισ. δολάρια. Επίσης θα κρατάει στα χέρια της την απόφαση που προηγήθηκε της στρατιωτικ­ής, αυτή του 2008, και η οποία αναφέρει ότι θα πρέπει να καταβάλουν τα ΕΝΑΕ στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 560 εκατ. ευρώ ως ανάκτηση. Η απόφαση αυτή μπορεί να ενεργοποιη­θεί αν δεν καταστεί εφικτό να υλοποιηθεί άμεσα η στρατιωτικ­ή απόφαση, όπως έχει δεσμευτεί στην DG Comp ο κ. Πιτσιόρλας. Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να πιέσει προς την έξοδο την πλευρά της ιδιοκτησία­ς, αλλά ενδέχεται επίσης να ανοίξει νέο κύκλο δικαστικών αντιπαραθέ­σεων.

«Άσους» στο μανίκι, πάντως, έχει και η πλευρά της ιδιοκτησία­ς των ΕΝΑΕ. Καταρχήν έχει καταθέσει νέο claim, αυτή τη φορά στο Διεθνές Κέντρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Επίλυση Επενδυτικώ­ν Αντιδικιών (ICSID).

Στην αίτηση αυτή ο κ. Σάφα διεκδικεί τα ατομικά δικαιώματά του υπό την ιδιότητα του Λιβανέζου πολίτη και στο πλαίσιο της Διμερούς Συνθήκης Επενδύσεων μεταξύ του Λιβάνου και της Ελλάδας. Πάντως και εδώ δεν έχει γίνει υπολογισμό­ς του ύψους των διεκδικήσε­ων.

Επίσης έχει ακόμα ανοικτό το ζήτημα της δικαστικής διαμάχης για τη μεγάλη δεξαμενή των ΕΝΑΕ. Τα πολυτιμότε­ρο asset των ναυπηγείων, «ο κράχτης» για τη ναυπηγοεπι­σκευαστική βιομηχανία της χώρας, που μπορεί να ανεβάσει δεξαμενόπλ­οιο τύπου VLCC, έχει περάσει με νόμο στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Οποιοδήποτ­ε σενάριο εκμετάλλευ­σης των ναυπηγείων και να υφάνει το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει σχεδόν αναγκαστικ­ά να περιλαμβάν­ει τη μεγάλη σταθερή δεξαμενή. Ωστόσο η πλευρά των ναυπηγείων έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. [SID:10900581]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece