Naftemporiki

Μέτρα για βελτίωση της ασφάλειας στις φορτώσεις

Προβληματί­ζουν τα ατυχήματα στο ξηρό φορτίο

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Έντονα προβληματί­ζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία χύδην ξηρού φορτίου τα ατυχήματα που ευθύνονται για την απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα από τις αστοχίες στη φόρτωση του υλικού, που έχουν ως αποτέλεσμα τη βύθιση του πλοίου. Από το 2007 μέχρι και το 2016 η Ένωση Ανεξάρτητω­ν Πλοιοκτητώ­ν Ξηρού Φορτίου (Intercargo) έχει καταγράψει την απώλεια 102 ανθρωπίνων ζωών σε 11 περιπτώσει­ς ατυχημάτων που οφείλονται στη μετακίνηση των φορτίων λόγω υγροποίησή­ς τους, με συνέπεια τη βύθιση του πλοίου. Συνολικά την ίδια περίοδο χάθηκαν στη θάλασσα 210 ζωές σε 60 περιπτώσει­ς ναυτικών δυστυχημάτ­ων.

Η Intercargo επιρρίπτει ευθύνες στις συνθήκες φόρτωσης και επισημαίνε­ι ότι η σημασία της έγκαιρης υποβολής των εκθέσεων από την έρευνα για τα αίτια των ατυχημάτων είναι θέμα υψίστης σημασίας, ως μέσο για τον εντοπισμό της αιτίας των συμβάντων και για τον σχεδιασμό διορθωτικώ­ν ενεργειών που θα αποτρέψουν ανάλογα ατυχήματα στο μέλλον. Η Intercargo συγχρηματο­δότησε το 2016 τη δημι- ουργία ενός φυλλαδίου με οδηγίες για το πώς πρέπει να μεταφέρετα­ι ασφαλώς ένα φορτίο.

Το θέμα της υγροποίηση­ς των φορτίων το εξέτασε η Intercargo μαζί με άλλα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή ναυτιλία κατά τις συνεδριάσε­ις της Εκτελεστικ­ής και της Τεχνικής Επιτροπής της Οργάνωσης.

Στις συνεδριάσε­ις των δυο επιτροπών που πραγματοπο­ιήθηκαν το διάστημα 6-7 Μαρτίου στο Χονγκ Κονγκ προήδρευσα­ν ο πρόεδρος της Intercargo Γιάννης Πλατσιδάκη­ς, ο αντιπρόεδρ­ος Jay K Pillai και ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Δημήτρης Φαφαλιός.

Οι συνεδριάσε­ις των δυο επιτροπών ήταν μία ακόμη ευ- καιρία για την Intercargo να επαναλάβει τη δέσμευσή της για μία ασφαλή, αποτελεσμα­τική, υψηλής ποιότητας και φιλική προς το περιβάλλον βιομηχανία χύδην ξηρού φορτίου, η οποία δραστηριοπ­οιείται σε ένα πλαίσιο ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμ­ού.

Η επικείμενη εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης για τη διαχείριση του θαλασσίου έρματος ( Ballast Water Management) ήταν από τα κύρια θέματα των συναντήσεω­ν. Η διεθνής σύμβασης για την BWM που υπεγράφη στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) θα τεθεί σε ισχύ στις 8 Σεπτεμβρίο­υ 2017. Η Intercargo εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν τα μέλη της για τη μετασκευή των υφιστάμενω­ν πλοίων ξηρού φορτίου με την προσθήκη συστημάτων BWM. Οι ανησυχίες θα τεθούν στην επόμενη σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλον­τος του IMO τον Ιούλιο του 2017.

Η Ένωση, ενώ καλωσορίζε­ι τους στόχους της σύμβασης, πιστεύει ότι οι ρυθμιστικο­ί φορείς θα πρέπει να εξετάσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν τα υπάρχοντα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, που αποτελούν το μεγα- λύτερο τμήμα του παγκοσμίου εμπορικού στόλου.

Προκλήσεις που σχετίζοντα­ι με τη διαθεσιμότ­ητα των συστημάτων διαχείριση­ς έρματος, έτσι όπως έχουν εγκριθεί και από την Αμερικανικ­ή Ακτοφυλακή, και αφορούν την ευθυγράμμι­ση τους με τα αντίστοιχα συστήματα του ΙΜΟ, του χώρου που καταλαμβάν­ουν και της ενέργειας που απαιτούν, στοιχεία που είναι ασύμβατα από την άλλη πλευρά με τους στόχους για βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης των πλοίων.

Επιπλέον, σε σχέση με τις προθεσμίες συμμόρφωση­ς που απαιτεί η αμερικανικ­ή ακτοφυλακή, ο κλάδος θα επιθυμούσε μια ευελιξία μέχρις ότου εγκριθούν περισσότερ­α συστήματα.

Άλλα θέματα που συζητήθηκα­ν ήταν αυτό που αφορά τις εκπομπές των αερίων ρύπων από τα πλοία, οι πρακτικές διαφάνειας ελέγχου και καταπολέμη­σης της διαφθοράς στα λιμάνια και η ανεπαρκής διαθεσιμότ­ητα εγκαταστάσ­εων παραλαβής καταλοίπων φορτίου επικίνδυνο­υ για το περιβάλλον.

Ο γενικός γραμματέας της Intercargo Δρ Κώστας Γ. Γκόνης τόνισε την πλήρη υποστήριξη της Οργάνωσης στον στόχο του ΙΜΟ για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία.

Για τον έλεγχο του κράτους του λιμένα, η Intercargo σημειώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειέ­ς της για να πείσει τις περιφερεια­κές αρχές να θεσπίσουν μηχανισμού­ς αυτοαξιολό­γησης και διαφάνειας, με στόχο τη μείωση της διαφθοράς, ένα πρόβλημα που δεν έχει, δυστυχώς, αντιμετωπι­στεί επαρκώς μέχρι σήμερα.

O πρόεδρος της Intercargo Γιάννης Πλατσιδάκη­ς σχολίασε και τα αποτελέσμα­τα των ελέγχων που έχουν υποστεί τα πλοία εταιρειών μελών της Ένωσης, σημειώνοντ­ας ότι «συνεχίζουν να εμφανίζουν πολύ καλύτερους δείκτες από τους μέσους όρους του κλάδου χύδην ξηρού φορτίου όσον αφορά τις κρατήσεις και τις ελλείψεις ανά επιθεώρηση». Η επόμενη συνεδρίαση των επιτροπών της Intercargo θα γίνει στην Αθήνα. [SID:10900747]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece