Naftemporiki

Το διπλό στοίχημα της νέας ηγεσίας στην Τρ. Πειραιώς

Στήριξη της οικονομίας και διαχείριση των προβληματι­κών δανείων

- Της Άννας Δόγα

Με προσόντα του, μεταξύ άλλων, τη διεθνή τραπεζική εμπειρία, την επιτυχή πορεία στην επίτευξη deals, τις επαφές του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά και τη μετριοπάθε­ια και τη συναινετικ­ή διάθεση, ο Χρήστος Μεγάλου ανέλαβε το τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς. H τράπεζα, κλείνοντας τις εκκρεμότητ­ες και τις εντάσεις των προηγούμεν­ων μηνών, θα επικεντρωθ­εί στην υλοποίηση της στρατηγική­ς της, που περιλαμβάν­ει τόσο τη στήριξη της οικονομίας όσο και τη διαχείριση των προβληματι­κών δανείων. Ειδικά δε, καθώς η Πειραιώς έχει στο χαρτοφυλάκ­ιό της ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού επιχειρείν, οι κινήσεις της στο μέτωπο των NPLs είναι καίριες για την αναδιάταξη συνολικά της οικονομίας.

Η νέα ηγετική ομάδα του Ομίλου Πειραιώς, ο πρόεδρος Γιώργος Χαντζηνικο­λάου και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, καλείται να φέρει τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σε μια νέα εποχή, τόσο γιατί έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο από πλευράς μάνατζμεντ και στρατηγική­ς, όσο και γιατί το ίδιο το τραπεζικό σύστημα της χώρας μεταβάλλετ­αι ραγδαία.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό προκλήσεων και ευκαιριών που εν γένει έχουν ενώπιόν τους οι Έλληνες τραπεζίτες από τη στιγμή που μεγάλο μέρος των αποφάσεων για τον κλάδο λαμβάνεται εκτός Ελλάδας, από τους μετόχους και τα από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενώ η ίδια η τραπεζική δραστηριότ­ητα απέχει πολύ από εκείνη του πρόσφατου παρελθόντο­ς, όπως επισημαίνο­υν τραπεζικά στελέχη.

Ο Χρήστος Μεγάλου έχει την εμπειρία των διεθνών χρηματοπισ­τωτικών ομίλων και των αγορών, με σημαντικό track record σε μεγάλες συμφωνίες, ενώ του πιστώνεται η επιτυχής μετάβαση της Eurobank από την πλήρη κρατική εξάρτηση στον ιδιωτικό τομέα μέσω της αύξησης κεφαλαίου που έφερε στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας τον Prem Watsa και την ισχυρή ομάδα των μεγαλοεπεν­δυτών.

Η τραπεζική αγορά εκτιμά ότι οι άριστες σχέσεις του κ. Μεγάλου με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα θα συμβάλουν στην επίτευξη deals όσον αφορά στοιχεία του ενεργητικο­ύ της τράπεζας και ειδικά τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και στην προσέλκυση επενδυτών που θα ενισχύσουν τη μετοχική βάση της Πειραιώς.

Το χαρακτηρισ­τικό της διεθνούς εμπειρίας, με μακρά θητεία σε διεθνείς οργανισμού­ς, διακρίνει και τον Γιώργο Χαντζηνικο­λάου και θεωρείται χρήσιμο για τις σχέσεις με τον SSM και άλλα θεσμικά όργανα. Ο πρόεδρος της Πειραιώς είχε καταλυτικό ρόλο στο κλείσιμο της διοικητική­ς εκκρεμότητ­ας, αφού έθεσε σαφές χρονοδιάγρ­αμμα και προ- Ο Χρήστος Μεγάλου χώρησε σε συνεννόηση με τον SSM, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας, αλλά και τους μεγάλους μετόχους, στην εκλογή του Χρήστου Μεγάλου.

Όπως επισημαίνο­υν στελέχη της τραπεζικής αγοράς, η ολοκλήρωση της διοικητική­ς εκκρεμότητ­ας στην Τράπεζα Πειραιώς επιτρέπει στην τράπεζα να αποκαταστή­σει πλήρως συνθήκες κανονικότη­τας και απελευθερώ­νει πρωτοβουλί­ες για μεγάλα θέματα που εύλογα «φρέναραν» ελλείψει CEO.

Αν και στο μεταβατικό στάδιο, κατ’ αρχάς ο Σταύρος Λεκκάκος, όπως και ο Γιώργος Πουλόπουλο­ς μέχρι σήμερα, διασφάλισα­ν τη λειτουργία της τράπεζας σε κανονικούς ρυθμούς σε συνεργασία με το σύνολο των στελεχών της Πειραιώς, η διοικητική αβεβαιότητ­α για περισσότερ­ο από ένα έτος και οι συχνές εντάσεις κατά τη διαδικασία εκλογής επηρέαζαν το κλίμα, ενώ επιβράδυνα­ν αποφάσεις σε μεγάλες υποθέσεις και μάλιστα δανείων όπου υπάρχει κοινή έκθεση συστημικών τραπεζών.

Μετά την εκλογή του κ. Μεγάλου, το δ.σ. της Πειραιώς ανασυγκροτ­ήθηκε σε σώμα ως εξής: Γ. Χαντζηνικο­λάου, μη εκτελεστικ­ός πρόεδρος, Ιάκωβος Γεωργάνας, Α’ αντιπρόεδρ­ος Δ.Σ., μη εκτελεστικ­ό μέλος και Karel De Boeck, Β’ αντιπρόεδρ­ος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικ­ό μέλος, ως εκτελεστικ­ά μέλη ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος, και Γεώργιος Πουλόπουλο­ς, αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος, μη εκτελεστικ­ά μέλη Σολομών Μπεράχας και Alexander Blades, ως μη ανεξάρτητα μη εκτελεστικ­ά μέλη Arne Berggren του Sten, ανεξάρτητο μη εκτελεστικ­ό μέλος, Enrico Tomasso Cucchiani ανεξάρτητο μη εκτελεστικ­ό μέλος και David Hexter, ανεξάρτητο μη εκτελεστικ­ό μέλος. Στο δ.σ. μετέχει επίσης η Αικατερίνη Μπερίτση ως εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας.

[SID:10900281]

 ??  ?? έχει τηνεμπειρί­ατωνδιεθνώ­ν χρηματοπισ­τωτικώνομί­λων καιτωναγορ­ών,ενώ τουπιστώνε­ταιηεπιτυχ­ής μετάβασητη­ςEurobankα­πό τηνπλήρηκρ­ατικήεξάρτ­ηση στονιδιωτι­κότομέα.
έχει τηνεμπειρί­ατωνδιεθνώ­ν χρηματοπισ­τωτικώνομί­λων καιτωναγορ­ών,ενώ τουπιστώνε­ταιηεπιτυχ­ής μετάβασητη­ςEurobankα­πό τηνπλήρηκρ­ατικήεξάρτ­ηση στονιδιωτι­κότομέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece