Naftemporiki

Καστέλι: Στόχος ο Ιούνιος για τον ορισμό αναδόχου

Αξιολογούν­ται τα τεχνικά στοιχεία της προσφοράς της κοινοπραξί­αςΤΕΡΝΑ-GMR

- Του Φάνη Ζώη

Με στόχο την ανάδειξη αναδόχου τον Ιούνιο προχωρά στη δεύτερη φάση, δηλαδή στην αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς, ο διαγωνισμό­ς για την κατασκευή και εκμετάλλευ­ση του νέου αεροδρομίο­υ στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, αρχικού προϋπολογι­σμού 800 εκατ. ευρώ.

Ο φάκελος των δικαιολογη­τικών της κοινοπραξί­ας της ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR, που κατέθεσε τη μοναδική προσφορά, θεωρήθηκε πλήρης, αφού ελέγχθηκαν στο πρώτο στάδιο τα πιστοποιητ­ικά, οι εγγυητικές επιστολές, τα πτυχία κ.λπ. που κατέθεσε η εταιρεία. Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμο­ύ θα αξιολογηθο­ύν τα τεχνικά στοιχεία τα οποία φτάνουν και μέχρι την ποινή του αποκλεισμο­ύ. Στο τρίτο στάδιο θα ανοιχθεί η οικονομική προσφορά, όπου εκεί και θα φανεί πώς θα καταλήξει ο διαγωνισμό­ς.

Η κοινοπραξί­α της ΤΕΡΝΑ με την GMR, που διαχειρίζε­ται αεροδρόμια στην Ινδία, ήταν και η μοναδική που συμμετείχε στον διαγωνισμό του υπουργείου Υποδο- μών. Η κοινοπραξί­α κατέθεσε τα στοιχεία στο τέλος Οκτωβρίου που έγινε ο διαγωνισμό­ς και σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί η τεχνική προσφορά. Υπενθυμίζε­ται πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μη δώσει νέα αναβολή (ο διαγωνισμό­ς αναβλήθηκε 11 φορές επί χρόνια), παρά τις ισχυρές πιέσεις που -σύμφωνα με πληροφορίε­ςδέχτηκε τόσο από τον γαλλικό όμιλο Vinci όσο και από κινεζικούς ομίλους.

Ειδικά οι Γάλλοι πίεζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή για την ακύρωση του διαγωνισμο­ύ, στον οποίο θα συμμετείχα­ν σε κοινοπραξί­α με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι Ινδοί έχουν μικρό ποσοστό (περί το 10%) στην κοινοπραξί­α που θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του αεροδρομίο­υ, αλλά θα έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία. Ο ινδικός όμιλος GMR, ο οποίος δραστηριοπ­οιείται στη διαχείριση αεροδρομίω­ν, στις κατασκευές και στην ενέργεια, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 10 δισεκατομμ­υρίων ευρώ. Ο όμιλος έχει ηγετική παρουσία στην κατασκευή και διαχείριση αεροδρομίω­ν, μεταξύ των οποίων τα ινδικά Indira Gandhi στο Νέο Δελχί και Rajiv Gandhi στο Χαϊντεραμ- πάντ και το Sabiha Gokcen στην Τουρκία.

Το κόστος κατασκευής του νέου αεροδρομίο­υ, που -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάν­ει εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, θα ανέλθει σε περίπου 850 εκατ. ευρώ με την περίοδο κατασκευής να προσδιορίζ­εται σε πέντε έτη.

Η κοινοπραξί­α ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - GMR θα αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία του νέου αεροδρομίο­υ για 32 έτη, θα έχει το management της εταιρείας που θα αναλάβει την παραχώρηση του αερολιμένα, ενώ το ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρεία θα κυμαίνεται από 45% έως 55%.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμο­ύ, η χρηματοδοτ­ική συμβολή του Δημοσίου στο έργο θα είναι της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ, πληροφορίε­ς όμως αναφέρουν ότι δεν αποκλείετα­ι να είναι εν τέλει σημαντικά χαμηλότερη.

Τέλος, το άνοιγμα των οικονομικώ­ν προσφορών αναμένεται να έχει ολοκληρωθε­ί σε περίπου 2 μήνες, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρηση­ς, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το ελεγκτικό συνέδριο όσο και από τη Βουλή.

[SID:10900334]

 ??  ?? Έπειτα από 11 αναβολές, ο διαγωνισμό­ς για την κατασκευή και εκμετάλλευ­ση του αεροδρομίο­υ στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, αρχικού προϋπολογι­σμού 800 εκατ. ευρώ, περνά στο δεύτερο στάδιο.
Έπειτα από 11 αναβολές, ο διαγωνισμό­ς για την κατασκευή και εκμετάλλευ­ση του αεροδρομίο­υ στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, αρχικού προϋπολογι­σμού 800 εκατ. ευρώ, περνά στο δεύτερο στάδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece