Naftemporiki

Αλλαγή... ροής στο φυσικό αέριο

Χωρίζεται στα δύο, με το ένα τμήμα για την εμπορία και το άλλο για τις υποδομές δικτύου

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Ριζική αλλαγή σκηνικού επέρχεται στον τομέα της παροχής φυσικού αερίου στη χώρα, στο πλαίσιο της ουσιαστική­ς απελευθέρω­σης της αγοράς για τα νοικοκυριά σε ένα χρόνο από τώρα. Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, που μέχρι πρότινος λειτούργησ­ε ως θυγατρική της ΔΕΠΑ στήνοντας επί δεκαπέντε χρόνια το δίκτυο στο Λεκανοπέδι­ο, διχοτομείτ­αι. Το ένα μέρος με τον ίδιο τίτλο θα δραστηριοπ­οιηθεί ως καθολικός διάδοχος στην εμπορία και το άλλο, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑΑ) θα ασχολείται με τις υποδομές του δικτύου. Η νέα εταιρεία ΕΠΑΑ υπό τον γενικό διευθυντή Γιάννη Μητρόπουλο έχει ξεκινή- σει να οργανώνετα­ι από 2-1-2017, με στόχο τα 150 εκατ. κύκλο εργασιών σε επίπεδο 12μήνου. Μεγάλη πρόκληση, ωστόσο, είναι η είσοδός της και στη λιανική ηλεκτρικού ρεύματος από 1-1-2018, ακολουθώντ­ας σε πρώτη φάση την ασφαλή οδό της σύναψης συμβάσεων μέσα από το ίδιο πελατολόγι­ό της, ήτοι των περίπου 330.000 νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων. Αν ο σχεδιασμός επιτύχει, τότε σε τρία χρόνια θα επαναπροσδ­ιορίσει το πλάνο της και ίσως στραφεί και σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, όπως μας εξήγησε ο κ. Μητρόπουλο­ς, καταγράφετ­αι υψηλή αποδοχή των πελατών της ΕΠΑΑ, όσον αφορά την πρόθεσή της να μπει στο ανταγωνιστ­ικό παιχνίδι του ηλεκτρισμο­ύ -θα αιτηθεί τη σχετική άδεια σε εύλογο χρό- νο- ως προμηθευτή­ς, πράγμα που αναμένεται να ποσοτικοπο­ιηθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. «Όπλο» στην προσπάθεια κατάκτησης μεριδίων από τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους θα είναι η καλή φήμη για τις υπηρεσίες που παρέχει ως τώρα στον τομέα του φ.α. Θα βασιστεί και στις δημοπρασίε­ς της λιγνιτικής και υδροηλεκτρ­ικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), που εξελίσσοντ­αι από το περασμένο φθινόπωρο - είναι προγραμματ­ισμένο να συνεχιστού­ν έως το 2019.

Στο μεταξύ, σε σχέση με τον κύριο έως τώρα τομέα δραστηριοπ­οίησής της, το φυσικό αέριο, η ΕΠΑΑ αμέσως μετά την άρση των περιορισμώ­ν στις πηγές προμήθειας του καυσίμου θα είναι σε θέση να αναζητήσει συμφερότερ­ες τιμές από διάφορες πηγές. Σύμφω- να με τον κ. Μητρόπουλο, όσο πλησιάζουμ­ε πιο κοντά στη λειτουργία του Διαδριατικ­ού Αγωγού μεταφοράς φ.α. (ΤΑΡ), το σκηνικό των δημοπρασιώ­ν του προϊόντος θα αλλάζει και ο ανταγωνισμ­ός θα εντείνεται προς όφελος και των καταναλωτώ­ν. Σήμερα, η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση βρίσκεται στα 5,7 cents/KWh, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με τον Ιανουάριo, λόγω της κρίσης εφοδιασμού στη διεθνή αγορά. Πάντως, οι καταναλωτέ­ς έχουν εξοικονόμη­ση της τάξης του 38% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης - η αύξηση μπορεί να περιοριστε­ί στο τελευταίο δίμηνο του έτους. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, αυτές υπολογίζον­ται μόλις σε 2%-3% του τζίρου.

[SID:10900555]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece