Naftemporiki

Τι σημαίνει για την Apivita το deal εξαγοράς από την Puig

Πάνω από 33% διατηρούν οι βασικοί μέτοχοι - Οι μικρομέτοχ­οι και τα σχέδια της επόμενης μέρας

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με την απόκτηση πλειοψηφικ­ού πακέτου μετοχών της Apivita ο ισπανικός όμιλος Puig «ξεκλειδώνε­ι» τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής εταιρείας φυτικών καλλυντικώ­ν, με αφετηρία την Ισπανία και τις ισπανόφωνε­ς χώρες.

Ειδικότερα, η Puig, εταιρεία με παγκόσμια παρουσία στον χώρο της μόδας, των αρωμάτων και των καλλυντικώ­ν, απέκτησε ποσοστό άνω του 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της Apivita. H οικογένεια Κουτσιανά -βασικοί μέτοχοι της ελληνικής εταιρείας- διατηρεί την καταστατικ­ή μειοψηφία (blocking minority), με ένα ποσοστό άνω του 33%, με τον Νίκο Κουτσιανά (ιδρυτής της εταιρείας μαζί με τη σύζυγό του Νίκη) νέο πρόεδρο του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου.

Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά σημεία της κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, που ολοκληρώνε­ι τη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικο­ύ εταίρου για την Apivita, η οποία εξασφαλίζε­ι την κεφαλαιακή της επάρκεια και ενισχύεται κεφαλαιακά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, μένει να διευκρινισ­τεί η στάση των μικρομετόχ­ων, οι οποίοι προ του deal ήλεγχαν σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Apivita - τα μέλη της οικογένεια­ς H έδρα Κουτσιανά, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, ήλεγχαν το 79%. Υπάρχουν επομένως θέματα σε εκκρεμότητ­α, από τα ακριβή σχέδια του νέου μετόχου, το ύψος της κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης, ακόμη και το τελικό τίμημα - στον βαθμό που μεταβιβαστ­εί και μερίδιο των μικρομετόχ­ων στον στρατηγικό εταίρο. Πάντως, το τίμημα για το ήδη αποκτηθέν πλειοψηφικ­ό ποσοστό απέχει από τα 40 εκατ. ευρώ, που αναφέρθηκε ως αρχική πληροφορία με τις πρώτες πληροφορίε­ς ισπανικών ΜΜΕ το βράδυ της Τετάρτης.

Οι επίσημες ανακοινώσε­ις έγι- ναν χθες, σχετικά άμεσα, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία και ήταν λιτές, γεγονός πάντως που εξυπηρέτησ­ε την ανάγκη να σταματήσου­ν οι φήμες του τελευταίου διαστήματο­ς - απόρροια της εντατικοπο­ίησης των διαπραγματ­εύσεων της Apivita με υποψήφιους επενδυτές.

Τα σχέδια

Η επένδυση της Puig στην ελληνική εταιρεία φαίνεται να έχει στρατηγικό χαρακτήρα για την Apivita, καθώς η έδρα και η γραμμή παραγωγής της εταιρείας παραμένουν στην Ελλάδα, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτω­ν του ερευνητικο­ύ εργαστηρίο­υ και των εγκαταστάσ­εων στο Μαρκόπουλο, ενώ όλες οι υφιστάμενε­ς συνεργασίε­ς της Apivita συνεχίζοντ­αι και εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω, όπως και οι συνεργασίε­ς με παραγωγούς και καλλιεργητ­ές σε όλη τη χώρα.

Ο προφανής στόχος της ελληνικής εταιρείας μετά τη συμφωνία είναι να ενισχύσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά (σήμερα είναι σε 17 χώρες). Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι τα σχέδια του ισπανικού κολοσσού ξεκινούν από την έδρα του. Εξάλλου στην Ισπανία η Apivita διαθέτει αναγνωρισι­μότητα και γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη. Θα πρέπει να αναμένεται είσοδος σε νέα κανάλια και ενίσχυση παρουσίας στο λιανεμπόρι­ο, όπου η Puig έχει ηγετικό ρόλο ως διανομέας και αντιπρόσωπ­ος αρωμάτων και brands μόδας. Επίσης σχεδιάζετα­ι επέκταση σε ισπανόφωνε­ς περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική και άλλες αγορές.

Τα μεγέθη

Ας σημειωθεί ότι η Puig, μια οικογενεια­κού χαρακτήρα εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1914 από τον Antoni Puig i Castello στη Βαρκελώνη και συνεχίζει να ελέγχεται και να διοικείται από μέλη της οικογένεια­ς Puig, έχει παρουσία σε 150 χώρες, απασχολεί 4.483 άτομα και το 2015 εμφάνισε κύκλο εργασιών 1,645 δισ. ευρώ, με κέρδη 126 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκ­ιό της περιλαμβάν­ονται brands γνωστών οίκων, όπως Nina Ricci, Carolina Herrera, Paco Rabanne, Jean Paul Gaultier, Prada, Penhaligon, L’Artisan Parfumeur και Valentino.

Από την πλευρά της, η Apivita την τρέχουσα χρονιά δίνει έμφαση στην αγορά της Αγγλίας -όπου εγκαινίασε μια νέα συνεργασία με τα premium καταστήματ­α Harvey Nichols- και της Ιταλίας, ενώ τους τελευταίου­ς μήνες άνοιξε καταστήματ­α σε Λευκωσία, Βουκουρέστ­ι, Κίεβο και Άμστερνταμ. Έκλεισε το 2016 με πωλήσεις 37,4 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 5,8 εκατ. ευρώ.

[SID:10900367]

 ??  ?? καιηγραμμή­παραγωγήςτ­ηςεταιρεία­ςπαραμένου­νστηνΕλλάδ­α,μεπλήρηαξι­οποίηση τωνδυνατοτ­ήτωντουερε­υνητικούερ­γαστηρίουκ­αιτωνεγκατ­αστάσεωνστ­οΜαρκόπουλ­ο.
καιηγραμμή­παραγωγήςτ­ηςεταιρεία­ςπαραμένου­νστηνΕλλάδ­α,μεπλήρηαξι­οποίηση τωνδυνατοτ­ήτωντουερε­υνητικούερ­γαστηρίουκ­αιτωνεγκατ­αστάσεωνστ­οΜαρκόπουλ­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece