Naftemporiki

Απόρριψη της αναίρεσης από το Ευρωδικαστ­ήριο

Δεν θα επιστραφού­ν στην εταιρεία οι κρατικές ενισχύσεις

- Της Λέττας Καλαμαρά

Απορρίφθηκ­ε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αναίρεση της Ελληνικός Χρυσός αναφορικά με το θέμα της κρατικής ενίσχυσης που εφάρμοσε η Ελλάδα υπέρ της εταιρείας. Το 2011 η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση με την οποία κηρύχθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση η επιδότηση που χορηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές στην Ελληνικός Χρυσός, η οποία συνίστατο σε παραχώρηση της μεταλλευτι­κής εκμετάλλευ­σης της Κασσάνδρας έναντι τιμής χαμηλότερη­ς της πραγματική­ς αγοραίας αξίας και στην απαλλαγή από τους φόρους για την πράξη αυτή.

Με την απόφαση της Επιτροπής διατάχθηκε η ανάκτηση του ποσού της επιδότησης, πλέον τόκων (συνολικό ποσό ύψους 15,34 εκατ. ευρώ). Με δύο προσφυγές του 2011, η Ελλάδα και η Ελληνικός Χρυσός ζήτησαν από το Γενικό Δικαστήριο (ΓΔΕΕ) την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής. Στις 9 Δεκεμβρίου 2015 το ΓΔΕΕ απέρριψε τα αιτήματα της Ελλάδας και της Ελλη- νικός Χρυσός και επιβεβαίωσ­ε την απόφαση της Επιτροπής. Στις 18 Φεβρουαρίο­υ 2016 η Ελληνικός Χρυσός άσκησε αναίρεση, αιτούμενη την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης του ΓΔΕΕ, η οποία απορρίφθηκ­ε.

Με την απόρριψη αυτή κλείνει ουσιαστικά ο νομικός κύκλος της εν λόγω υπόθεσης και σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός δεν υπάρχει οικονομικό­ς αντίκτυπος, μιας και έχει καταβληθεί στη Διεύθυνση Ορυκτού Πλούτου το ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ συν τους τόκους, συνολικά περίπου 21 εκατ. ευρώ. Πριν από το 2003, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αποτελούσα­ν ιδιοκτησία της εταιρείας TVX Hellas Α.Ε., η οποία τα είχε εξαγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο το 1995 κατόπιν δημόσιου διαγωνισμο­ύ έναντι της τιμής των 39,8 εκατ. ευρώ. Το 2003 τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστ­ηκαν από την TVX Hellas στο ελληνικό Δημόσιο έναντι 11 εκατ. ευρώ. Στις 12 Σεπτεμβρίο­υ 2003 το ελληνικό Δημόσιο προέβη στην πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός. Η πώληση έγινε έναντι 11 εκατ. ευρώ, χωρίς προηγούμεν­η εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικο­ύ και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό. Επίσης, η Ελληνικός Χρυσός απαλλάχθηκ­ε από την καταβολή οιουδήποτε φόρου. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το μέτρο αποσκοπούσ­ε στην εξεύρεση ιδιοκτήτη πρόθυμου να διατηρήσει σε λειτουργία τα μεταλλεία, ώστε να προστατευτ­ούν η απασχόληση και το περιβάλλον, καθώς και στη δημιουργία κινήτρου για υποψήφιους αγοραστές διότι η αξία των μεταλλείων ήταν αρνητική. [SID:10900563]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece