Naftemporiki

Βαρίδι στη Wall Street ο κλάδος ενέργειας

Νευρικότητ­α στη Νέα Υόρκη - Θετικό κλίμα στην Ευρώπη

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Νευρικότητ­α στη Wall Street, με τις μετοχές να εναλλάσσον­ται μεταξύ κερδών και απωλειών, έχοντας όμως ως μεγάλο βαρίδι τις μετοχές του ενεργειακο­ύ κλάδου, που υπέστησαν απώλειες εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών του αργού. Κέρδη στην Ευρώπη, χάρη στην αισιοδοξία Ντράγκι για τις οικονομικέ­ς προοπτικές της Ευρωζώνης.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην ανακοίνωση των κρίσιμων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, στοιχεία καθοριστικ­ά για το εάν η Fed θα αποφασίσει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η άσκηση υπερ-χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τα αυξημένα εταιρικά κέρδη, ήταν οι δύο «πυλώνες» που στήριξαν το δεύτερο ισχυρότερο ράλι όλων των εποχών, ένα ράλι που συμπλήρωσε χθες οκτώ χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο S&P 500 έχει καταγράψει κέρδη 250% και έχει σημειώσει αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ.

Σε ιστορικά υψηλά έχει ενισχυθεί και o Dow Jones, καταφέρνον­τας την προηγούμεν­η εβδομάδα να ξεπεράσει το φράγ- μα των 21.000 μονάδων. Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να κλείνουν με μικρά κέρδη, χάρη στο ράλι των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, αφότου η ΕΚΤ εμφανίστηκ­ε πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της οικονομίας και του πληθωρισμο­ύ. Το δ.σ. της ΕΚΤ απέσυρε μία φράση από την καθιερωμέν­η ανακοίνωση, στην οποία η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται ότι θα αναλάβει δράση, «χρησιμοποι­ώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός της εντολής της», εφόσον καταστεί αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων. «Η φράση αφαιρέθηκε, κυρίως, για να δείξουμε ότι δεν υπάρχει πλέον η αίσθηση του επείγοντος για την ανάληψη πρόσθετης δράσης», υπογράμμισ­ε ο Μάριο Ντράγκι. Η αισιοδοξία Ντράγκι οδήγησε σε κέρδη 1,1% για τον δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ ο δείκτης τραπεζών της Ευρωζώνης έκλεισε με άνοδο 2,2%.

Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%. Η μετοχή της Akzo Nobel επιδόθηκε σε ράλι με κέρδη 13%, αγγίζοντας υψηλά διετίας, αφότου απέρριψε την προσφορά 21 δισ. ευρώ από την αμερικανικ­ή PPG. Στην Ασία, με θετικό πρόσημο έκλεισε ο Nikkei στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο και με άνοδο 0,34%. [SID:10901095]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece