Naftemporiki

Κέρδη για το ενιαίο νόμισμα

Στήριξη στο ευρώ από τις δηλώσεις Ντράγκι - Ενισχυμένο το δολάριο έναντι του γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το ευρώ βρήκε χθες στήριγμα στις δηλώσεις Ντράγκι, που άφησε να εννοηθεί ότι έχει μετριασθεί η ανάγκη για τη στήριξη της οικονομίας και των τιμών μέσω της υπερ-χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ερμηνεύτηκ­αν από τους επενδυτές ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ ίσως αρχίσει τη συζήτηση για την εξομάλυνση των επιτοκίων και σταδιακή απόσυρση του προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, παρότι δεσμεύτηκε στη χθεσινή συνεδρίαση για τη διατήρησή του έως τα τέλη του έτους.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέσυρε μία φράση από την καθιερωμέν­η ανακοίνωση, στην οποία η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται ότι θα αναλάβει δράση, «χρησιμοποι­ώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός της εντολής της», εφόσον καταστεί αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων. «Η φράση αφαιρέθηκε, κυρίως, για να δείξουμε ότι δεν υπάρχει πλέον η αίσθηση του επείγοντος για την ανάληψη πρόσθετης δράσης», υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμέν­η συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντ­ας ότι δεν διακρίνει πλέον τον κίνδυνο αποπληθωρι­σμού. «Οι κίνδυνοι που απειλούν την Ευρωζώνη έχουν μετριασθεί», ανέφερε.

Οι δηλώσεις Ντράγκι οδήγησαν το ευρώ πάνω από το 1,06 έναντι του δολαρίου. Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 114 γιεν, έχοντας αγγίξει ενδοσυνεδρ­ιακά υψηλά τριών εβδομάδων, μία ανάσα από τα 115 γιεν.

Το δολάριο ήταν ενισχυμένο και έναντι της στερλίνας, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί κάτω από το 1,22. Την ίδια στιγμή, οι θετικές προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης οδήγησαν το ευρώ σε νέα υψηλά επτά εβδομάδων, με τη στερλίνα να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τις 87,19 πένες.

Μπορεί το Brexit να θολώνει το τοπίο για τις προοπτικές της στερλίνας, όμως οι αναλυτές της Morgan Stanley προβλέπουν ανατροπή των δεδομένων, με ανάκαμψη του βρετανικού νομίσματος. Σύμφωνα με την αμερικανικ­ή επενδυτική τράπεζα, η στερλίνα θα καταφέρει έως τα τέλη του έτους να ενισχυθεί στο 1,28 έναντι του δολαρίου και στο 1,45 έως τα τέλη του 2018. «Οι στρατηγικο­ί μας αναλυτές εμφανίζοντ­αι αισιόδοξοι για τη στερλίνα», ανέφερε η Morgan Stanley σε πρόσφατο σημείωμά της.

Σε ανάλογες, αισιόδοξες προβλέψεις είχαν προβεί τον Φεβρουάριο αναλυτές της UBS, αναμένοντα­ς άνοδο της στερλίνας έναντι του δολαρίου, παρά τις συνομιλίες για το Βrexit, αγγίζοντας το 1,30 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος έως τα τέλη του 2017. [SID:10900349]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece