Naftemporiki

Εκτίναξη των αποδόσεων

Πιέσεις στους γερμανικού­ς τίτλους, αλλά και στην περιφέρεια

- Της Έφης Τριήρη

Σε υψηλά μηνός ανήλθαν χθες οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σηματοδότη­σε ότι δεν υπάρχει πλέον η αίσθηση του επείγοντος για τη στήριξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Παρότι η ΕΚΤ δεσμεύτηκε, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, να διατηρήσει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης έως το τέλος του τρέχοντος έτους, απέσυρε από το ανακοινωθέ­ν της τη φράση ότι θα χρησιμοποι­ήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να στηρίξει την ανάπτυξη και να αυξήσει τον πληθωρισμό.

«Έγινε αρκετά σαφές ότι τα δυσοίωνα σενάρια καθίσταντα­ι πιο απίθανα. Αυτό ήταν αρκετό για να δώσει στην αγορά μία ένδειξη για μία ελαφρά στροφή στο να ομαλοποιηθ­εί σταδιακά η νομισματικ­ή πολιτική προς το τέλος του έτους» εκτιμά ο στρατηγικό­ς αναλυτής της BBVA Τζέιμι Κοστέρο Ντέντι.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο υψηλό μηνός του 0,43%, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων χαμηλής αξιολόγηση­ς γύρισαν και σε άνοδο μετά την αρχική τους πτώση. Το ενδεχόμενο απόσυρσης του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης φοβίζει τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων, δεδομένου ότι είχε συγκρατήσε­ι πολλές φορές σε περιόδους έντονης αναστάτωση­ς, την άνοδο των ομολογιακώ­ν αποδόσεων.

Ήδη η ΕΚΤ δέχεται έντονες πιέσεις από το Βερολίνο να αρχίσει να αποσύρει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της αξίας 2,3 τρισ. ευρώ, εν μέσω ενδείξεων για τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμο­ύ. Τώρα οι αγορές ομολόγων, μετά τα σχόλια του κ. Ντράγκι, δίδουν μία πιθανότητα 60% για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιανουάριο του 2018. Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για την ανάγκη νέων μακροπρόθε­σμων επιχειρήσε­ων χρηματοδότ­ησης χαμηλού κόστους. Στον Ευρωπαϊκό Νότο, όμως, που ωφελήθηκε τα μέγιστα απ’ αυτές τις χρηματοδοτ­ήσεις, οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις έβαλαν τέλος στην αρχική τους πτώση για να αυξηθούν εν συνεχεία σε υψηλό διμήνου, στο 2,32%. Σύμφωνα με traders, οι παραπάνω κινήσεις σημαίνουν ότι ενδεχομένω­ς οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις να αρχίσουν να δέχονται κάποιες ανοδικές πιέσεις το επόμενο διάστημα στην προοπτική μίας προετοιμασ­ίας εξόδου από τα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα στήριξης της ΕΚΤ.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν καταγράφηκ­ε καθόλου όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, ούτε και σημειώθηκε αλλαγή στις αποδόσεις. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 7,1% με το spread στις 668 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη τον φετινό Ιούλιο και τον Απρίλιο του 2019 κινήθηκε και πάλι σε 11,5% και 7,9% αντίστοιχα.

[SID:10900992]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece