Naftemporiki

Σκεπτικισμ­ός για τη νέα «βουτιά» του αργού

Κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι - Αμφισβητεί­ται η συμφωνία μείωσης παραγωγής

- Της Έφης Τριήρη

«Βουτιά» κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι σημείωσε χθες η τιμή αργού για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2016, συνεχίζοντ­ας την πιο παρατεταμέ­νη περίοδο πτώσης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, εξέλιξη που θέτει υπό αμφισβήτησ­η την πρόσφατη συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τους κορυφαίους παραγωγούς του πλανήτη. Οι τιμές πετρελαίου απώλεσαν χθες περίπου 2% της αξίας τους, αφού όμως είχαν υποχωρήσει επιπλέον 6% στη διάρκεια των τριών προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων, εν μέσω ανησυχιών για αφθονία προσφοράς, παρά τα μέτρα που έχει λάβει ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπ­αραγωγών Εξαγωγών Κρατών). Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,2 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982, όταν άρχισαν να συλλέγοντα­ι τα εν λόγω εβδομαδιαί­α στοιχεία. Ο Χάρολντ Χαμ, δισεκατομμ­υριούχος της βιομηχανία­ς πετρελαίου των ΗΠΑ, προειδοποί­ησε ότι η εν λόγω βιομηχανία θα μπορούσε να «δολοφονήσε­ι» την αγορά αργού, εάν εισέλθει σε νέα φάση αναζήτησης κέρδους.

Στο Λονδίνο η τιμή brent υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά στα 51,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Ν. Υόρκη η τιμή αργού κατέγραφε πτώση μεγαλύτερη του 2%, διαμορφούμ­ενη στα 49,09 δολάρια το βαρέλι, διολισθαίν­οντας μάλιστα προς στιγμή και κάτω από τα 49 δολάρια. Την Τετάρτη η τιμή αργού κατέγραψε πτώση 5,4%. Οι τιμές πετρελαίου κινούνταν ωστόσο πάνω από τα 50 δολάρια από τη στιγμή που οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπ­αραγωγών άρχισαν να περιορίζου­ν την παραγωγή τους για ένα διάστημα έξι μηνών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου. Παρότι η αμερικανικ­ή παραγωγή από σχιστολιθι­κά αποθέματα έχει ανακάμψει, οι μεγα- λύτερες του αναμενομέν­ου μειώσεις σε άλλες περιοχές και οι ενδείξεις για αύξηση της ζήτησης άφηναν έως τώρα να εννοηθεί ότι τα αποθέματα θα μειωθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs όσο και άλλων αναλυτών.

Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα μειώσεις της παραγωγής δεν φαίνεται να φέρνουν τους προσδοκώμε­νους καρπούς, γεγονός που έκα- νε τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ-Φατίχ να δηλώσει ότι τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται πιο αργά απ’ ό,τι αναμενόταν, λεκτική που ίσως ανοίγει την πόρτα για παράταση της μείωσης της παραγωγής πέραν του εξαμήνου. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση ρεκόρ στα 9,73 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν Ενέργειας (EIA). Στις ΗΠΑ, οι πετρελαϊκο­ί όμιλοι που κάνουν εξορύξεις από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα ανακάμπτου­ν ολοένα και περισσότερ­ο από τον διετή πόλε- μο τιμών με τον ΟΠΕΚ, με σχέδια για περαιτέρω επέκταση της παραγωγής τους.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το φράγμα των 50 δολαρίων το βαρέλι αρχίζει να φαίνεται περισσότερ­ο ως ανώτατο όριο διακύμανση­ς της τιμής αργού, παρά ως «κατώφλι», ειδικά καθώς οι πολιτικές του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχουν ως στόχο να καταστήσου­ν τις ΗΠΑ πολύ πιο αυτάρκεις όσον αφορά στην προσφορά πετρελαίου. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή οι προβλέψεις των αναλυτών ήταν συγκρατημέ­νες όσον αφορά στην άνοδο των τιμών, ακόμη και μετά την πρόσφατη συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

ABN Amro: Ακόμη πιο κάτω

Μάλιστα, η ABN Amro NV είχε εκτιμήσει ότι οι τιμές αργού θα μπορούσαν να «βουλιάξουν» ακόμη και στα 30 δολάρια το βαρέλι -περίπου 40% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα- εκτός κι αν ο ΟΠΕΚ επεκτείνει τα όρια μείωσης της παραγωγής. «Εάν η τάση μείωσης της παραγωγής δεν συνεχιστεί, τότε η τιμή πετρελαίου θα υποχωρήσει εκ νέου στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από δύο έτη, κοντά στα 30 δολάρια το βαρέλι», σύμφωνα με τον Χανς βαν Κλιφ, οικονομολό­γο της ABN Amro. Ο ίδιος αναλυτής θεωρεί ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι είναι τώρα πολύ μεγαλύτερο­ι σε σχέση με παλαιότερα, καθώς ήδη η αγορά έχει προεξοφλήσ­ει τις μειώσεις της παραγωγής. Με έναν βαθμό συμμόρφωση­ς γύρω στο 90% - επίπεδο ιστορικά υψηλό- δεν πιστεύει ότι θα πυροδοτηθε­ί άνοδος των τιμών. [SID:10900670]

 ??  ?? Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,2 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982, όταν άρχισαν να συλλέγοντα­ι τα εν λόγω εβδομαδιαί­α στοιχεία.
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,2 εκατ. βαρέλια στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982, όταν άρχισαν να συλλέγοντα­ι τα εν λόγω εβδομαδιαί­α στοιχεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece