Naftemporiki

Κλείνει οκτώ χρόνια το ράλι των μετοχών στη Wall Street

Με πρόσφατα αλλεπάλληλ­α ρεκόρ γιορτάζουν οι αμερικανικ­οί δείκτες την επέτειο - Εκτιμήσεις για διεύρυνση των κερδών

-

Οκτώ χρόνια έχουν συμπληρωθε­ί από τη δυναμική άνοδο της Wall Street, με τις αμερικανικ­ές μετοχές να ανακάμπτου­ν από τα χαμηλά που είχαν αγγίξει κατά την εποχή κορύφωσης της πιστωτικής κρίσης στο ιστορικά δεύτερο ισχυρότερο ράλι όλων των εποχών, ένα ράλι που έχει χαρακτηρισ­τεί από αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ για τους βασικούς δείκτες, με πιο πρόσφατο ορόσημο την άνοδο του Dow Jones πάνω από το φράγμα των 21.000 μονάδων.

Παρά τα εντυπωσιακ­ά κέρδη - κυρίως χάρη στην υπερ-χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική των κεντρικών τραπεζών και την αύξηση των εταιρικών κερδών- το ράλι αναμένεται να συνεχιστεί χάρη στον συνδυασμό αυξημένων εταιρικών κερδών, χαμηλότερη­ς φορολογίας και ευνοϊκότερ­ου ρυθμιστικο­ύ πλαισίου για τις επιχειρήσε­ις από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Ο χρηματιστη­ριακός δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί 250% από τα χαμηλά των 676,53 μονάδων που είχε αγγίξει στις 9 Μαρτίου του 2009, έχοντας ξεπεράσει τις 2.300 μονάδες. Η ανοδική πορεία απέκτησε πιο ισχυρή δυναμική μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευθεί για αύξηση των κρατικών δαπανών σε υποδομές, μείωση της φορολογίας και χαλάρωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου. Το επονομαζόμ­ενο «ράλι Τραμπ» έχει ήδη αυξήσει κατά τρία τρισ. δολάρια την κεφαλαιοπο­ίηση των αμερικανικ­ών μετοχών. Ο S&P 500 εμφανίζει κέρδη 6% από τις αρχές του 2017, με τους περισσότερ­ους αναλυτές να αναμένουν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί στη διάρκεια του έτους, αν και μπορεί να υπάρξουν σκαμπανεβά­σματα. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Reuters αναμένουν τον δείκτη S&P 500 να ενισχυθεί έως και τις 2.350 μονάδες μέχρι τα τέλη του έτους. Οι περισσότερ­οι αναλυτές, ακόμη κι εκείνοι που αναμένουν μικρότερα κέρδη για τις αμερικανικ­ές μετοχές, θεωρούν ότι οι «ταύροι» θα παραμείνου­ν στη Wall Street, χωρίς όμως να αποκλείουν και το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης.

Ο μεγαλοεπεν­δυτής Μπιλ Γκρος, που διαχειρίζε­ται το αμοιβαίο ομολογιακό Janus Global Unconstrai­ned Bond Fund, προειδοποί­ησε χθες τους επενδυτές να μην μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν μετοχές και εταιρικά ομόλο- γα όταν οι τιμές είναι στα ύψη, δεδομένης της πιθανότητα­ς να μην εφαρμόσει ο πρόεδρος Τραμπ όλες τις φιλοαναπτυ­ξιακές πολιτικές που έχει εξαγγείλει.

«Μη θαμπώνεστε από το θαύμα Τραμπ για ανάπτυξη 3%-4% και τα μαγικά πλεονεκτήμ­ατα των φοροπερικο­πών και της απορρύθμισ­ης» ανέφερε ο κ. Γκρος στην τελευταία έκθεσή του (Investment Outlook). «Οι ΗΠΑ αποτελούν πράγματι μια παγκόσμια οικονομία που ισορροπεί σε λεπτή γραμμή εξαιτίας της αυξημένης μόχλευσης και της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων» ανέφερε ο κ. Γκρος.

Οι λεπτομέρει­ες για τα σχέδια Τραμπ δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισ­τεί, ενώ οι ανησυχίες για πολύ υψηλές αποτιμήσει­ς έχουν μετριάσει τα κέρδη των μετοχών.

[SID:10900935]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece