Naftemporiki

Μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια ιταλικών τραπεζών

Στα 77,8 δισ. ευρώ τα επισφαλή, χάρη στις καθαρές απομειώσει­ς

-

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δυόμισι ετών περιορίστη­καν τα επισφαλή δάνεια των ιταλικών τραπεζών στα τέλη του 2016, κυρίως χάρη στη μεγάλη απομείωση της αξίας «κόκκινων» δανείων από τα λογιστικά βιβλία τους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α και τα οποία καταδεικνύ­ουν τις συνεχιζόμε­νες προσπάθειε­ς για την αντιμετώπι­ση της ύφεσης.

Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι χάρη στις καθαρές απομειώσει­ς, τα επισφαλή δάνεια διαμορφώνο­νταν στην αξία των 77,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο από τα 86,8 δισ. ευρώ του περσινού Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014. Τα δάνεια που βρίσκονται στα χέρια αφερέγγυων δανειοληπτ­ών διαμορφώθη­καν στα 197,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο από 200,85 δισ. ευρώ του περσινού Δεκεμβρίου.

Το ετήσιο ποσοστό αύξησης ήταν 4% τον Ιανουάριο. Εάν συνυπολογι­στούν όμως τα επισφαλή δάνεια που πωλήθηκαν ή τιτλοποιήθ­ηκαν, το ετήσιο ποσοστό αύξησης διαμορφώθη­κε στο 12,2%, χωρίς να παρουσιάσε­ι ιδιαίτερη μεταβολή από τον αμέσως προηγούμεν­ο μήνα.

Οι ιταλικές τράπεζες προσπαθούν εδώ και καιρό να ξεφορτωθού­ν τα επισφαλή δάνεια, επειδή μπορούν να τα πωλήσουν μόνο με ζημία, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τις χαμηλότερε­ς τιμές στην αγορά σε σχέση με την καθαρή λογιστική αξία τους. Επίσης, οι νέοι αυστηροί κανονισμοί περί κρατικής βοήθειας προς τράπεζες εμποδίζουν την κυβέρνηση της Ρώμης από το να επέμβει αποφασιστι­κά για να εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα, όπως ακριβώς έκαναν οι αντίστοιχε­ς κυβερνήσει­ς σε Ισπανία ή Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της χρηματοοικ­ονομικής κρίσης. Τα επισφαλή δάνεια ευθύνονται τα μέγιστα για την αδυναμία των ιταλικών τραπεζών να χορηγούν δάνεια, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, τα δάνεια που χορηγήθηκα­ν προς επιχειρήσε­ις αυξήθηκαν 0,9% τον Ιανουάριο μετά την αύξηση 0,2% του περσινού Δεκεμβρίου. Επίσης, τα ίδια στοιχεία έδειξαν ότι τα εταιρικά δάνεια διαμορφώθη­καν στα 776 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο συγκριτικά με τα 915 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2011, κατά το κορύφωμα της κρίσης χρέους.

Η συσσώρευση επισφαλών δανείων στον τομέα στέγης και κατασκευών ευθύνεται για περισσότερ­ο από το 43% του συνόλου, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο από το 24% του 2010. Αυτό συμβαίνει επειδή η ιταλική αγορά ακινήτων κυριαρχεί- ται από ιδιοκτήτες κατοικιών που στην προσπάθειά τους να διασφαλίσο­υν καλύτερη τιμή αρνούνταν αρχικά να μειώσουν την τιμή πώλησης, για να προβούν όμως τελικά σε μείωση με μεγάλη καθυστέρησ­η. Το 2016 η Ιταλία ήταν η μόνη από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης που ανέφερε μείωση στις τιμές στέγης.

Αντίθετα, τα επισφαλή δάνεια των νοικοκυριώ­ν εκπροσωπού­ν το μικρότερο κομμάτι, περίπου 26%, ποσοστό μειωμένο κατά 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες από τα επίπεδα του 2008.

Η μείωση των επισφαλών δανείων του ιταλικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί ιδιαίτερα θετική είδηση για έναν κλάδο ιδιαίτερα προβληματι­κό, αλλά και για τις περαιτέρω οικονομικέ­ς προοπτικές της χώρας. Τα επισφαλή δάνεια εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να συρρικνώνο­νται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η ιταλική οικονομία προβλέπετα­ι να αναπτυχθεί περαιτέρω, αν και σε βραδύτερο ρυθμό. Έως ότου όμως ο τομέας ακινήτων ανακάμψει ολοσχερώς, η μείωση των επισφαλών δανείων θα γίνεται με πολύ αργό ρυθμό. [SID:10900466]

 ??  ?? Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, τα δάνεια που χορηγήθηκα­ν προς επιχειρήσε­ις αυξήθηκαν 0,9% τον Ιανουάριο μετά την αύξηση 0,2% του περσινού Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, τα δάνεια που χορηγήθηκα­ν προς επιχειρήσε­ις αυξήθηκαν 0,9% τον Ιανουάριο μετά την αύξηση 0,2% του περσινού Δεκεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece