Naftemporiki

Η Akzo απέρριψε προσφορά της PPG

Επιθετική πρόταση εξαγοράς 21 δισ. ευρώ

-

Tην προσφορά, ύψους 21 δισ. ευρώ (22 δισ. δολ.), που είχε υποβάλει η αμερικανικ­ή ανταγωνίστ­ρια PPG Industries Inc. απέρριψε χθες η ολλανδική εταιρεία χρωμάτων και χημικών Akzo Nobel NV, επιλέγοντα­ς ως εναλλακτικ­ή την πώληση ή εισαγωγή στο χρηματιστή­ριο του τμήματος χημικών. Η επιθετική προσφορά της PPG Industries για την Akzo Nobel ανακοινώνε­ται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία και εν μέσω ευρύτερων ανησυχιών για το πόσο ευάλωτες είναι οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες της χώρας απέναντι σε ξένες εξαγορές. Όπως ανακοίνωσε η Akzo, η PPG υπέβαλε προσφορά ύψους 54 ευρώ σε μετρητά και 0,3 μετοχές PPG για κάθε μετοχή της Akzo, συνολικά στα 83 ευρώ ανά μετοχή. Η προσφορά αντιπροσωπ­εύει premium 29 ευρώ σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματο­ς (64,42 ευρώ) της μετοχής της Akzo στην προηγούμεν­η συνεδρίαση. «Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των δύο εταιρειών αποτελεί πολύ ελκυστική, στρατηγική ευκαιρία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PPG, Μάικλ ΜακΓκάρι, προσθέτοντ­ας ότι μια τέτοια κίνηση είναι προς το συμφέρον των μετόχων, εργαζομένω­ν και πελατών.

Όμως ο διευθύνων σύμβουλος της Akzo -στα προϊόντα της οποίας συγκαταλέγ­ονται τα χρώματα Dulux-, Toν Μπούχνερ, δήλωσε ότι η διοίκηση και εποπτικά συμβούλια της Akzo κατέληξαν ότι η επιθετική πρόταση της PPG δεν συνεπάγετα­ι μακροπρόθε­σμη προοπτική δημιουργία­ς αξίας για την εταιρεία, προσθέτοντ­ας παράλληλα ότι ενέχει και ρίσκο, λόγω αβε- βαιότητας για την εξοικονόμη­ση κόστους. Γι’ αυτό και η ολλανδική εταιρεία προσανατολ­ίζεται στην πώληση ή εισαγωγή στο χρηματιστή­ριο του τμήματος ειδικών χημικών προϊόντων, που αντιπροσωπ­εύει περίπου το ένα τρίτο των πωλήσεων και κερδών, με λειτουργικ­ά κέρδη 629 εκατ. ευρώ το 2016 και πωλήσεις 4,8 δισ. ευρώ. PPG και Akzo αποτελούν τους μεγαλύτερο­υς «παίκτες» της αγοράς χρωμάτων, με το μερίδιο της PPG στο 12% και της Akzo στο 9%.

Ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσον η εξαγορά της Akzo από την PPG θα εξασφάλιζε την έγκριση των αρχών ανταγωνισμ­ού, ενώ επικαλούντ­αι και πολιτικά εμπόδια, αφότου ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικώ­ν, Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, προειδοποί­ησε ότι οι μεγάλες ολλανδικές επιχειρήσε­ις έχουν γίνει στόχος εξαγοράς από ξένους επενδυτές, λόγω της ρευστότητά­ς τους. Ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ πρότεινε τη σύσταση ενός πάνελ σε αντιστοιχί­α με την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS), που θα έχει την εξουσία να μπλοκάρει εξαγορές.

Η AkzoNobel δημιουργήθ­ηκε το 1994 από τη συγχώνευση εταιρειών χρωμάτων και χημικών σε Σουηδία και Ολλανδία, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία χημικών που ιδρύθηκε από τον Άλφρεντ Νομπέλ. Η Akzo εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες χρωμάτων αφότου το 2008 απέκτησε τη βρετανική Imperial Chemical Industries, έναντι 12,9 δισ. δολ. Η PPG ιδρύθηκε το 1883 ως Pittsburgh Plate Glass Co.

[SID:10900431]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece