Naftemporiki

Επενδύουν σε αμερικανικ­ές νεοφυείς

Τεχνολογικ­οί κολοσσοί «φλερτάρουν» τις startups των ΗΠΑ

-

To βλέμμα τους προς τις αμερικανικ­ές νεοφυείς επιχειρήσε­ις (startups) στρέφουν οι κολοσσοί τεχνολογία­ς της Κίνας, καθώς φιλοδοξούν στην επέκταση των δραστηριοτ­ήτων τους πέραν των κινεζικών συνόρων, στην προσέλκυση νέων ταλέντων αλλά και να αποκτήσουν προβάδισμα στην καινοτομία.

Τεχνολογικ­οί κολοσσοί της Κίνας, όπως οι Baidu, Alibaba και Tencent, ηγούνται της αύξησης των κινεζικών επενδύσεων σε αμερικανικ­ές startups τεχνολογία­ς. Γνωστές ως ΒΑΤ, oι μεγάλες εταιρείες τεχνολογία­ς της Κίνας -που κυριαρχούν στην κινεζική αγορά ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, υπηρεσιών αναζήτησης και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων- επεκτείνον­ται στις διεθνείς αγορές. Οι ΗΠΑ αποτελούν βασικό προορισμό για την ενίσχυση του εμπορικού τους σήματος, γι’ αυτό και βρίσκονται σε αναζήτηση ταχύτατα αναπτυσσόμ­ενων επιχειρήσε­ων σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικ­ών κλάδων, όπως εικονική πραγματικό­τητα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, video games και mobile εφαρμογές. Οι συμφωνίες περιλαμβάν­ουν και πολύ γνωστά εμπορικά σήματα, όπως η εφαρμογή μηνυμάτων εικόνας Snap, η υπηρεσία Lyft και η Magic Leap από τον χώρο της εικονικής πραγματικό­τητας.

Οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες Διαδικτύου της Κίνας -οι εταιρεί- ες ΒΑΤ συν ο κολοσσός ηλεκτρονικ­ού εμπορίου JD.com- έχουν επενδύσει στη διάρκεια της τελευταίας διετίας 5,6 δισ. δολάρια σε 48 τεχνολογικ­ές των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της CBI Insights. Περισσότερ­ες από τα τρία τέταρτα των επενδύσεων στις ΗΠΑ από τις τέσσερις κινεζικές αφορούν startups της Καλιφόρνια­ς και κυρίως εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ.

Στη διάρκεια του 2016 οι κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ των 45,6 δισ. δολ., τριπλάσιο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015. Η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικ­ού εμπορίου Alibaba ήταν ιδιαίτερα ενεργός ως προς τις επενδύσεις σε αμερικανικ­ές startups. Τα τελευταία χρόνια η Alibaba είχε ηγηθεί της χρηματοδότ­ησης, ύψους 793 εκατ. δολ., προς τη νεοφυή Magic Leap, 200 εκατ. δολάρια στην εταιρεία social media Snap, καθώς και επενδύσεις στις Lyft, Peel, Kabam, Quixey και ShopRunner. [SID:10900511]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece