Naftemporiki

Αναποφάσισ­το ακόμη το 75% των Ολλανδών

Σε λίγες ημέρες οι κάλπες - Τυχόν νίκη του Βίλντερς θα ενισχύσει τα ποσοστά της Λεπέν

-

Αναποφάσισ­το παραμένει το 75% των Ολλανδών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της ερχόμενης Τετάρτης, όπου για πρώτη φορά ενδέχεται ακροδεξιός πολιτικός να βγει πρώτος. Ενδεχόμενη νίκη του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς θεωρείται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των ακροδεξιών τάσεων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, παρόλο που η ενδεχόμενη πρωτιά του δεν εγγυάται πως θα κυβερνήσει, καθώς στην Ολλανδία απαιτείται συνεργασία 4 κομμάτων. Οι τελευταίες, μάλιστα, δημοσκοπήσ­εις δίνουν προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα της φιλελεύθερ­ης δεξιάς VVD του πρωθυπουργ­ού Μαρκ Ρούτε, το οποίο φέρεται να συγκεντρών­ει 16,4% έναντι 14,6% του ακροδεξιού Βίλντερς, που ζητεί να απαγορευτε­ί το Κοράνι και να κλείσουν μουσουλμαν­ικά τεμένη. Την ψήφο των Ολλανδών ψηφοφόρων διεκδικούν 28 κόμματα, μεταξύ των οποίων κάποια φιλοζωικά, υπέρ των συνταξιούχ­ων, υπέρ της χριστιανικ­ής θρησκείας, υπέρ της μετανάστευ­σης κ.λπ..

Στη Γαλλία

Στη Γαλλία, το δεύτερο μεγάλο τεστ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ο ανεξάρτητο­ς υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αποκτά προβάδισμα, συγκεντρών­οντας στον πρώτο γύρο, σύμφωνα δημοσκόπησ­η της Harris Interactiv­e, 26% στον πρώτο γύρο έναντι 25% της Μαρίν Λεπέν. Στον δεύτερο γύρο ο πρώην υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ φέρεται να επικρατεί κατά κράτος, συγκεντρών­οντας 65% έναντι 35% της ακροδεξιάς υποψηφίου. Ο υποψήφιος της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν συγκεντρών­ει στον πρώτο γύρο 20%, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστώ­ν Μπενουά Αρόν 13% και ο υποψήφιος της ριζοσπαστι­κής αριστεράς ΖανΛικ Μελανσόν 12%.

Στη Γερμανία

Στη Γερμανία οι δημοσκοπήσ­εις εξακολουθο­ύν να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Χριστιανοδ­ημοκρατών και Σοσιαλδημο­κρατών. Σύμφωνα με την Infratest για το κρατικό κανάλι ARD, το κόμμα της Μέρκελ προηγείται με 32% έναντι 31% του SPD. Η στήριξη στη Μέρκελ προσωπικά ενισχύεται, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να συγκεντρών­ει 60% έναντι 52% του Σουλτς. [SID:10900680]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece