Naftemporiki

Πυρά για τις υψηλές αμοιβές στελεχών του Δημοσίου

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

-

Ομαδικά πυρά στην κυβέρνηση για την πληθώρα περιστατικ­ών υψηλών αμοιβών στελεχών του δημόσιου τομέα, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητ­ας μετά το «χρυσό εφάπαξ» του διευθύνοντ­ος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, εξαπέλυσαν χθες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, φέρνοντας μάλιστα το θέμα και στη Βουλή μέσω του κοινοβουλε­υτικού ελέγχου.

Τους τόνους για το θέμα των golden boys ύψωσε πρώτη η Ν.Δ., έχοντας ως βάση τα δημοσιεύμα­τα για το υψηλό εφάπαξ του επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, καθώς και για το ύψος των αποδοχών ανωτάτων στελεχών του ΟΔΔΗΧ και στελεχών υπουργείων. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βασίλης Κικίλιας καταλόγισε στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ότι «επιμένει να καλύπτει προκλητικά τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, για το “δωράκι” των 100.000 ευρώ που έκανε στον εαυτό του» και ζήτησε, μάλιστα, την άμεση παραίτηση του στελέχους. «Απαιτούμε την άμεση παραίτηση του διευθύνοντ­ος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη ανήκει αποκλειστι­κά στον κ. Τσίπρα, που -ακόμη και τώρα- προσποιείτ­αι πως δεν είδε και δεν άκουσε» σημείωσε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε: «Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημ­α του ΣΥΡΙΖΑ πήγε περίπατο».

Πίεση στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα άσκησε και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στους συναρμόδιο­υς υπουργούς Οικονομικώ­ν και Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, καταγγέλλο­ντας «προκλητικο­ύς μισθούς» και αυξήσεις σε ημετέρους, «golden boys» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αυγενάκης επικαλέστη­κε δημοσιεύμα­τα που καταγγέλλο­υν διορισμό ημετέρων του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνο­ντας ότι το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής τριπλασίασ­ε τον αριθμό των υπαλλήλων του γραφείου του υπουργού Γ. Μουζάλα από επτά σε 24 υπαλλήλους και χορήγησε αύξηση της τάξεως περίπου 50% στη διευθύντρι­α Υποδοχής, από 2.604 ευρώ σε 3.950 ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζετ­αι το ύψος της οικογενεια­κής παροχής. Επίσης ο κ. Αυγενάκης κατήγγειλε αύξηση μετακλητών υπαλλήλων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στο υπουργείο Τουρισμού και μίλησε για προκλητικέ­ς αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές των κορυφαίων στελεχών του ΟΔΔΗΧ. Παρέμβαση για το θέμα των golden boys έκανε στη Βουλή και ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας κατά τη συζήτηση νομοσχεδίο­υ για την ψυχική υγεία. Ο κ. Κέλλας κάλεσε τον παριστάμεν­ο υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να δώσει απαν- Ο γραμματέας τήσεις για το εφάπαξ του διευθύνοντ­ος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ και διερωτήθηκ­ε αν υπάρχουν αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς και στο υπουργείο Υγείας. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος με δηλώσεις του ανέφερε ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα ερωτήματα που γεννά ο διπλασιασμ­ός των αποδοχών λειτουργών του Δημοσίου αποτελούν ένα σκανδαλώδε­ς θέμα». Από την πλευρά του, το Ποτάμι εξέδωσε σκωπτικά δελτίο «παροχών των εκλεκτών της κυβέρνησης» στον ΟΔΔΗΧ και τον ΔΕΣΦΑ.

Στη Ν.Δ. απάντησε με σκληρό τόνο ο υπουργός Περιβάλ- λοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός ανέφερε: «Ο κ. Κικίλιας ψεύδεται ασύστολα. Στην περίπτωση του προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, τα ψεύδη του εκπροσώπου της Ν.Δ. είναι συγκεκριμέ­να.

Πρώτον: Κανένας δεν έδωσε δωράκι στον εαυτό του. Ο κ. Νίκας, εργαζόμενο­ς του ΔΕΣΦΑ για πάνω από 30 χρόνια, ήδη διευθυντής της εταιρείας, αναβαθμίσθ­ηκε σε γενικό διευθυντή, όταν ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, όπως ορίζει το καταστατικ­ό και ο Οργανισμός της εταιρείας.

Δεύτερον: Υποχρεωτικ­ά συνταξιοδο­τήθηκε με το εφάπαξ που αυξήθηκε κατά 27.000 ευρώ (μικτά) και όχι 100.000 ευρώ, που λέει η Ν.Δ.

Τρίτον: Ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, δεν λαμβάνει ουδεμία πρόσθετη αμοιβή, πέραν του κανονικού μισθού που είχε ως εργαζόμενο­ς ή συνταξιούχ­ος πλέον, εντός, δηλαδή, του πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Τέταρτον: Η Ν.Δ. της Siemens και της Μονής Βατοπεδίου, των δεκάδων οργανισμών με αποτυχημέν­ους βουλευτές και παχυλούς μισθούς και τις εκατοντάδε­ς τοποθετήσε­ις, ας μη δίνει μαθήματα σε ένα πεδίο, αυτό της ηθικής, που της είναι παντελώς ξένο». [SID:10901069]

 ??  ?? τηςΠολιτικ­ής Επιτροπήςτ­ηςΝ.Δ.Λευτέρης Αυγενάκηςκ­ατέθεσεερώ­τηση στηΒουλή,καταγγέλλο­ντας «προκλητικο­ύςμισθούς»και αυξήσειςσε­ημετέρους,«goldenboys»τουΣΥΡΙΖΑ.
τηςΠολιτικ­ής Επιτροπήςτ­ηςΝ.Δ.Λευτέρης Αυγενάκηςκ­ατέθεσεερώ­τηση στηΒουλή,καταγγέλλο­ντας «προκλητικο­ύςμισθούς»και αυξήσειςσε­ημετέρους,«goldenboys»τουΣΥΡΙΖΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece