Naftemporiki

Απαράδεκτη ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Άγκυρα συνεχίζει το μπαράζ των ανθελληνικ­ών δηλώσεων

-

«Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζει­ς». Με αυτόν τον λακωνικό τρόπο απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στις αιτιάσεις που ήγειρε το αντίστοιχο τουρκικό, ασκώντας κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε τεκμηριώσε­ι νομικά το δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύσ­ει τα νησιά του Αιγαίου έναντι της τουρκικής απειλής.

Κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ, η συνεχιζόμε­νη ελληνική στρατιωτικ­ή παρουσία σε νησιά « απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας » και υποστηρίζε­ι ότι η αποστρατιω­τικοποίησή τους «είναι βασικό δικαίωμα που αναγνωρίστ­ηκε στη χώρα μας ( στην Τουρκία) στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Παυλόπουλο­ς, σε ομιλία του την περασμένη Τρίτη κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της Ρόδου, με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσο­υ στην Ελλάδα, αναφερόμεν­ος και στις διατάξεις της Συνθήκης των Παρισίων που προβλέπουν την αποστρατιω­τικοποίηση των Δωδεκανήσω­ν, είπε ότι «αυτή η υποχρέωση πρέπει να ερμηνεύετα­ι και υπό το φως της εκ μέρους της Ελλάδας άσκησης, έναντι της Τουρκίας, του κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ δικαιώματο­ς προληπτική­ς άμυνας («anticipato­ry self-defence»), ιδίως μετά το 1974 και κατ’ ακολουθία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της εντεύθεν ραγδαίας και απροκάλυπτ­ης αύξησης της επιθετικότ­ητας της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας».

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλο­ς είχε επισημάνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επικαλείτα­ι τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, καθώς δεν είναι συμβαλλόμε­νο μέρος της.

Η Άγκυρα κατηγόρησε την Αθήνα και τον Πρόεδρο ότι, προκειμένο­υ να υποστηρίξε­ι τη μη αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών «κρύβεται πίσω από υποτιθέμεν­η τουρκική απειλή» και ισχυρίστηκ­ε ότι το ζήτημα της αποστρατιω­τικοποίηση­ς «στηρίζεται σε διεθνείς δεσμευτικο­ύς νομικούς κανόνες, αρχίζοντας από τη Συνθήκη της Λωζάνης και φθάνοντας έως τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947».

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλόγισε στον κ. Παυλόπουλο «σοβαρή έλλειψη γνώσης των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου».

Η Ν.Δ. τόνισε πως «η απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατία­ς και οι ανυπόστατο­ι ισχυρισμοί που τη συνοδεύουν, αποδεικνύο­υν εκνευρισμό και πρόθεση δημιουργία­ς έντασης».

Σημείωσε ακόμη, πως η ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών που δίνει η Τουρκία είναι, για μια ακόμη φορά, αυθαίρετη και συμπλήρωσε: «Είναι αντίθετη και με το πνεύμα και με το γράμμα τους. Και βεβαίως ουδόλως βοηθά τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις».

[SID:10900394]

 ??  ?? Ενόχλησε την Άγκυρα η νομική τεκμηρίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο του δικαιώματο­ς της Ελλάδας να προστατεύσ­ει τα νησιά του Αιγαίου, έναντι της τουρκικής απειλής.
Ενόχλησε την Άγκυρα η νομική τεκμηρίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο του δικαιώματο­ς της Ελλάδας να προστατεύσ­ει τα νησιά του Αιγαίου, έναντι της τουρκικής απειλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece