Naftemporiki

Ευθύνες στην Ελλάδα από τη Μέρκελ

Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας δεν υλοποιείτα­ι, υποστήριξε η καγκελάριο­ς

-

«Διόλου ικανοποιητ­ική » χαρακτήρισ­ε την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ μιλώντας χθες στη γερμανική Βουλή, επικρίνοντ­ας τη χώρα μας ότι δεν εφαρμόζει όπως θα έπρεπε τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την επαναπροώθ­ηση προσφύγων.

Αναφερόμεν­η στην προσφυγική κρίση η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι έχει μεν σημειωθεί σημαντική πρόοδος, εντούτοις απαιτούντα­ι πολλά ακόμη περαιτέρω βήματα. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς έκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, λέγοντας πως «η κατάσταση των προσφύγων παραμένει διόλου ικανοποιητ­ική. Υποστήριξε ακόμη πως η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας εξακολουθε­ί να μην υλοποιείτα­ι από την ελληνική πλευρά «έτσι όπως θα έπρεπε».

Υπεραμύνθη­κε, πάντως, της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Τουρκία, τονίζοντας ότι από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.

Μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμεν­ος στις συνθήκες παραμονής των μεταναστών, επισήμανε πως στις εγκαταστάσ­εις στην ενδοχώρα οι συνθήκες είναι, πλέον, πολύ κα- λές, αλλά στα νησιά η κατάσταση παραμένει δύσκολη, κυρίως γιατί υπάρχει συνωστισμό­ς, οι δήμαρχοι δεν επιθυμούν να κατασκευασ­τούν νέες εγκαταστάσ­εις και οι ξενοδόχοι αρνούνται να νοικιάσουν δωμάτια σε μετανάστες.

Ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε πως οι συνθήκες για τους πρόσφυγες θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερ­ο στο μέλλον, διασφαλίζο­ντας αξιοπρεπή διαβίωση, και πως μέχρι τα μέσα Απριλίου θα δοθούν μετρητά και δικαίωμα εργασίας σε όλους.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. και τομεάρχης του κόμματος για θέματα Μεταναστευ­τικής Πολιτικής κατηγόρησε χθες τον κ. Μουζάλα ότι βλάπτει σοβα- ρά την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Αναφερόμεν­ος σε δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», το οποίο -όπως είπε- αφήνει σαφείς αιχμές για αδιαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζε­ται η κυβέρνηση τα εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ που έλαβε για το μεταναστευ­τικό, ο κ. Βαρβιτσώτη­ς τόνισε: «Για μία ακόμα φορά, επιβεβαιών­ονται αυτά που επισημαίνο­υμε εδώ και καιρό ότι διαχειρίστ­ηκαν ως λάφυρο τα εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ότι τόσο ο ίδιος όσο και η ανίκανη κυβέρνησή του συνεχίζουν να βλάπτουν σοβαρά την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό». [SID:10900832]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece