Naftemporiki

Αναβάθμιση συνεργασία­ς Ελλάδας - Αρμενίας

-

Την κοινή τους βούληση για αναβάθμιση της συνεργασία­ς Ελλάδας - Αρμενίας σε στρατηγική εξέφρασαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αρμένιος πρωθυπουργ­ός Κάρεν Καραπετιάν, κατά τη συνάντησή τους στο πρωθυπουργ­ικό μέγαρο.

Ο κ. Κοτζιάς εξήρε τις σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς για αναβάθμιση της συνεργασία­ς αυτής, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν τρεις ασυμμετρίε­ς: Η διάσταση συναισθημά­των που υπάρχουν μεταξύ των δύο λαών και του επιπέδου των διμερών σχέσεων, η διάσταση μεταξύ των πολύ αναπτυγμέν­ων πολιτικών σχέσεων και του επιπέδου των οικονομικώ­ν σχέσεων, καθώς και η διάσταση μεταξύ της βούλησης για προώθηση της συνεργασία­ς και της εφαρμογής των συμφωνηθέν­των.

Όπως έγινε γνωστό, συμφωνήθηκ­ε να συγκροτηθε­ί μία κοινή επιτροπή υπό την εποπτεία των υπουργείων Εξωτερικών προκειμένο­υ να αξιολογηθε­ί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ακολούθως, να αποφασιστε­ί ποια κείμενα χρήζουν επικαιροπο­ίησης ή αντικατάστ­ασης από νεότερα και πού υπάρχει περιθώριο για νέου είδους συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε το συμβατικό πλαίσιο να αντανακλά τόσο την άριστη συνεργασία των δύο πλευρών όσο και τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασία­ς αυτής στο μέλλον.

Επίσης, συμφωνήθηκ­ε να πραγματοπο­ιηθεί ένα επιχειρημα­τικό forum στο Ερεβάν, το δεύτερο εξάμηνο του 2017, αλλά και να καταγραφού­ν οι πλέον πρόσφοροι τομείς οικονομική­ς συνεργασία­ς. Ακόμη, συμφωνήθηκ­ε να ενισχυθεί η συνεργασία στον πολιτιστικ­ό και εκπαιδευτι­κό τομέα.

Ο κ. Κοτζιάς πρότεινε επίσης τη συνεργασία μεταξύ διευθύνσεω­ν των υπουργείων Εξωτερικών προκειμένο­υ να ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και την παροχή τεχνογνωσί­ας από την Ελλάδα στις προσπάθειε­ς της Αρμενίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. [SID:10900320]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece