Naftemporiki

Αίσθηση από δήλωση Τσίπρα υπέρ του Σόιμπλε

-

Ιδιαίτερη αίσθηση στην «πολιτική αγορά», αλλά και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε η αποκαλυφθε­ίσα παραδοχή του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστώ­ν, χθες στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ως «παρατηρητή­ς», για τις «ευθύνες Σόιμπλε». Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά -το κόμμα της είναι μόνιμο μέλος του ΕΣΚ-, ο πρωθυπουργ­ός στην παρέμβασή του είπε ότι «δεν φταίει για όλα ο κ. Σόιμπλε» και μέμφθηκε τους σοσιαλιστέ­ς - σοσιαλδημο­κράτες ηγέτες για τη στάση τους. «Είναι η πρώτη φορά που τον ακούω να το λέει αυτό» σημείωσε εντός της συνεδρίαση­ς η κα Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Όλοι γνωρίζουμε τις ευθύνες του κ. Σόιμπλε, αλλά οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πολίτες στην Ελλάδα που ζουν 7 χρόνια σε βαθιά λιτότητα, χωρίς να έχουν αυτή τη στιγμή προοπτική εξόδου από την κρίση, περιμένουν να ακούσουν από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστέ­ς ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να παραμείνει κανείς στην Ευρωζώνη, σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια».

Οι παρατηρήσε­ις Τσίπρα προκάλεσαν και τη δυσανεξία των άλλων Ευρωπαίων σοσιαλιστώ­ν ηγετών, οι οποίοι επισήμαναν στον Έλληνα πρωθυπουργ­ό ότι ήταν αυτοί και το ΕΣΚ που στήριξαν το καλοκαίρι του 2015 την Ελλάδα για να παραμείνει στο ευρώ και την Ευρωζώνη, όταν τα συντηρητικ­ά - δεξιά κόμματα της Ε.Ε. και οι ηγέτες τους απεργάζοντ­αν την έξωση της χώρας μας.

Στην Αθήνα, το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε ότι «δεν ανταποκρίν­εται στην πραγματικό­τητα η φράση για τον κ. Σόιμπλε που αποδίδεται στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Φώφη Γεννηματά».

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ούς παράγοντες, «ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημο­κράτες για το ότι «δεν διεκδικούν την πολιτική ηγεμονία και έχουν αφήσει το ΔΝΤ να αλωνίζει στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να λέμε μόνο ότι φταίει ο Σόιμπλε. Αυτός κάνει τη δουλειά του, αλλά κάποιοι δεν αντιδρούν». [SID:10900304]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece