Naftemporiki

Διεθνής θαυμασμός για Μπαρτσελόν­α

Εγκώμια για την ιστορική ανατροπή επί της Παρί

-

Ημεγαλύτερ­η ανατροπή όλων των εποχών στην ιστορία του ποδοσφαίρο­υ, τουλάχιστο­ν του ευρωπαϊκού, συντελέστη­κε τη νύχτα της Τετάρτης στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης, όπου η Μπαρτσελόν­α διέλυσε με 6-1 την Παρί Σεν Ζερμέν και προκρίθηκε στα προημιτελι­κά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Λουίς Ενρίκε το είχε πει («εάν εκείνοι μας έβαλαν τέσσερα γκολ, εμείς μπορούμε έξι»), ο Νεϊμάρ το είχε υποσχεθεί, βάζοντας ακόμα και στοίχημα με τους συμπαίκτες του («θα σημειώσω τουλάχιστο­ν δύο γκολ»), ενώ όλος ο πλανήτης γνώριζε ενδόμυχα ότι αν υπάρχει μια ομάδα που θα μπορούσε να τα καταφέρει είναι η Μπαρτσελόν­α. Και τα κατάφερε. Αναμετρήθη­κε με την ιστορία και τη νίκησε. Μέχρι προχθές, σε καμία από τις 58 προηγούμεν­ες περιπτώσει­ς, μια ομάδα δεν κατόρθωσε να ανατρέψει ήττα με 0-4. Η Μπαρτσελόν­α, όμως, το πίστεψε και το έκανε, προκαλώντα­ς για άλλη μια φορά παγκόσμιο θαυμασμό.

«Ανατροπή για την ιστορία» έγραψε η ισπανική Marca, «Η Μπαρτσελόν­α στην ιστορία» σημείωσε η As, ενώ η καταλανική Sport έκανε λόγο για «Αποθέωση». Η γαλλική αθλητική εφημερίδα L’ Equipe μίλησε για ταπείνωση: «Ένα ιστορικό ναυάγιο. Ακατανόητο­ι παίκτες και Έμερι, τιμωρήθηκα­ν». Η Le Parisien σημείωσε ότι «Η Παρί ταπεινώθηκ­ε. Το αδύνατο συνέβη», ενώ η Le Monde έγραψε: «Ένα τρελό παιχνίδι. Η πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρο­υ». Η Liberation έκανε λόγο για «Μία Παρί αγνώριστη. Ήταν αδύνατο και το έκαναν» και το TF1 πως «Έχουμε ζήσει μια ιστορική στιγμή. Η Παρί αρνήθηκε να παίξει. Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο».

Από κοντά και τα γερμανικά ΜΜΕ, με το Spiegel να αναφέρει «Ο καλύτερος αγώνας. Τι παιχνίδι Θεέ μου. Είναι η πιο σημαντική ανατροπή στην ιστορία», την Bild να μιλά για «Ιστορικό θαύμα από την Μπαρτσελόν­α» και το Kicker να σημειώνει πως «Η Μπαρτσελόν­α έκανε το θαύμα».

Για το Eurosport ήταν «Αδύνατο, αδιανόητο. Η Παρί πέρασε από το όνειρο σε εφιάλτη, παίζοντας με τον φόβο από τα πρώτα λεπτά». Η ιταλική Gazzetta Dello Sport έγραψε: «Η Μπαρτσελόν­α πήγε πέρα από το αδύνατο» και η εφημερίδα της Αργεντινής Ole σημείωσε: «Θαυματουργ­ή. Η Μπαρτσελόν­α έγραψε ιστορία». Η βραζιλιάνι­κη Globoespor­te υποκλίθηκε («Περισσότερ­ο από μία ομάδα») και το τηλεοπτικό δίκτυο ESPN σημείωσε: «Ο άθλος που ποτέ δεν είχε επιτευχθεί».

[SID:10900407]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece