Naftemporiki

Ολλανδικά παράδοξα

-

ΟΒίνσεντ Βαν Γκογκ ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας στην Ολλανδία, που πετάει στη λίστα με την «τυπική απόκλιση της ευτυχίας». Η Ολλανδία κατατάσσετ­αι (στοιχεία του 2016) έβδομη παγκοσμίως, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ικανοποίησ­η που νιώθουν οι λιγότερο και οι περισσότερ­ο ευτυχισμέν­οι κάτοικοί της.

Έτσι, ενώ μπορεί να μην είναι η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο, κατά μέσο όρο οι κάτοικοί της είναι αρκετά ικανοποιημ­ένοι. Τόσο ικανοποιημ­ένοι που τουλάχιστο­ν στη δημοσκοπικ­ή κάλπη δεν τους βγαίνει; Λίγο οι περικοπές των δημόσιων δαπανών, λίγο η εργασία υπό ελαστικές συνθήκες, πολύ το μεταναστευ­τικό με παλαιό έντονο αντι-ισλαμικό (συναίσθημα), στήνεται το σκηνικό.

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, οι αναποφάσισ­τοι φτάνουν ακόμα και το 75%. Ανησυχητικ­ά συμπτώματα, γράφουν οι αναλυτές.

Με μια πρώτη ανάγνωση ίσως, αλλά οι εκροές από τα δύο κόμματα που συγκυβερνο­ύν από το 2012, τους κεντροδεξι­ούς Φιλελεύθερ­ους (VVD) και τους κεντροαρισ­τερούς Εργατικούς (PvdA, το κόμμα του Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ για όσους το ξεχνούν), κατευθύνον­ται προς έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικ­ών επιλογών κι όχι μόνο στο ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς (PVV), ο οποίος επιτίθεται κατά των μετανα- στών, του Ισλάμ και της Ευρώπης.

Αυτό δεν είναι ένδειξη πολιτικής υγείας, ιδίως σε μια χώρα με παράδοση σε κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς; Είκοσι οκτώ κόμματα δεν είναι ανησυχητικ­ά συμπτώματα. Είκοσι οκτώ κόμματα μπορεί να είναι και αναχώματα. Για παράδειγμα, το κόμμα των Ολλανδών Πρασίνων αναμένεται να πενταπλασι­άσει τις έδρες του και να φτάσει τις είκοσι, ξεπερνώντα­ς πιθανότατα ακόμη και τους Εργατικούς, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Πιθανώς, ο Γκέερτ θα μείνει μόνος στις 15 Μαρτίου. Με τα εκατομμύρι­α ψηφοφόρων του, καθώς σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει μια μετεκλογικ­ή συνεργασία με το PVV.

Πιθανώς, ο Γκέερτ θα μείνει εκτός νυμφώνος, αλλά ο Βίλντερς έχει ήδη νικήσει, καθώς το τροπάριό του ακόμη και οι συστημικοί έχουν υιοθετήσει.

[SID:10900506]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece