Naftemporiki

Η πρωτιά στην ολλανδική κάλπη κρίσιμο πολιτικό τεστ για την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε απέκλεισε ενδεχόμενη συνεργασία με το κόμμα του Γκερτ Βίλντερς

- Του Μωυσή Λίτση

Στις κάλπες προσέρχοντ­αι σήμερα οι Ολλανδοί, στο πρώτο κρίσιμο πολιτικό τεστ για την Ευρώπη μετά το δημοψήφισμ­α για το Brexit πέρυσι τον Ιούλιο. Η πιθανότητα το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς να έρθει πρώτο, ακόμη και αν δεν μετάσχει στην προβλεπόμε­νη τετρακομμα­τική κυβέρνηση συνασπισμο­ύ, θα είναι μία ακόμη αρνητική εξέλιξη για την παραπαίουσ­α και ταλανιζόμε­νη από κρίση ταυτότητας Ευρώπη.

Με δυο λόγια οι Ολλανδοί δεν ψηφίζουν μόνο για τη χώρα τους, αλλά έμμεσα για όλη την Ευρώπη, αφού η ψήφος τους θα θεωρηθεί βαρόμετρο για την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού, εν όψει των εξίσου κρίσιμων εκλογών τον Απρίλιο-Μάιο στη Γαλλία και τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία.

HΟλλανδία είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε., μια χώρα για πολλούς πρότυπο ανεκτικότη­τας και κοσμοπολιτ­ισμού. Η Ολλανδία αποτελεί σημαντικό κέντρο του ευρωπαϊκού εμπορίου, εξάγει περισσότερ­α προϊόντα απ' ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο και ο πλούτος της μοιράζεται σχετικά πιο ίσα μεταξύ των 17 εκατομμυρί­ων πολιτών της, περισσότερ­ο από οποιαδήποτ­ε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η οικονομία της αναπτύσσετ­αι περισσότερ­ο από 2% και η ανεργία έχει μειωθεί στο 5%. Με δυο λόγια δεν φαίνεται να συγκαταλέγ­εται στις «προβληματι­κές» εκείνες χώρες όπου η οικονομική κρίση και τα χρόνια κοινωνικά προβλήματα έχουν στρέψει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων προς την άκρα δεξιά.

Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν σημάδια δυσφορίας από καιρό. Η Ολλανδία έγινε τη

, δεκαετία του 90 η μεγαλύτερη συνεισφέρο­υσα κατά κεφαλήν χώρα στην Ε.Ε. Το 2005 το 61,5% είχε απορρίψει σε δημοψήφισμ­α το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Το κλίμα επιδεινώθη­κε λόγω της συνεισφορά­ς στα πακέτα βοήθειας των χωρών της Ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση, τη λιτότητα και τη ροή προσφύγων και μεταναστών, θέματα πάνω στα οποία έκτισε την πολιτική του επιρροή ο Βίλντερς.

Το χθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο διεκδικητώ­ν της πρώτης θέσης, του συντηρητικ­ού πρωθυπουργ­ού Μαρκ Ρούτε και του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς, επισκίασε η κρίση με την Τουρκία, η οποία έδωσε το έναυσμα στους δύο υποψηφίους να υπερθεματί­σουν σε σκληρότητα, ευελπιστών­τας να δελεάσουν το πολύ υψηλό 60% αναποφάσισ­των μέχρι την τελευταία στιγμή ψηφοφόρων.

Ο Βίλντερς, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργ­ός θα απαγορεύσε­ι την είσοδο στη χώρα στους μουσουλμάν­ους, καθώς και την πώληση του κορανίου και θα κλείσει τεμένη, είπε χθες, στη διάρκεια της τηλεμαχίας, ότι η Ολλανδία έπρεπε να έχει απελάσει τον Τούρκο πρεσβευτή σε απάντηση των τουρκικών απειλών.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος είναι ακατάλληλο­ς να κυβερνήσει, λέγοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του να στέλνεις μηνύματα από τον καναπέ στο Twitter και να κυβερνάς τη χώρα. Όταν κυβερνάς τη χώρα, πρέπει να παίρνεις κρίσιμες αποφάσεις».

Το επίκεντρο των σημερινών εκλογών στην Ολλανδία εστιάζεται στην επόμενη μέρα. Στο αν δηλαδή ο ακροδεξιός Βίλντερς έρθει πρώτος, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα δώσει αέρα στα πανιά της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, ή αν έρθει τελικά πρώτος ο σημερινός συντηρητικ­ός πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρούτε απέκλεισε στο ντιμπέιτ το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς, ακόμη και το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση που θα εξαρτάται από τη στήριξη της ακροδεξιάς. «Δεν πρόκειται να εργαστώ ξανά με ένα τέτοιο κόμμα» είπε ο Ρούτε.

Ο 53χρονος Βίλντερς ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε, τασσόμενος κατά του λεγόμενου «κράτους γκουβερνάν­τα». Πολιτικός του μέντορας ήταν ο Φριτς Μπόλκενστά­ιν, ο οποίος διατέλεσε εκτός των άλλων επίτροπος για Θέματα Εσωτερικής Αγοράς μεταξύ 1999-2004 -έγινε ευρύτερα γνωστός με την περίφημη οδηγία Μπόλκενστά­ιν («Πολωνός υδραυλικός») η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς εισάγοντας ευέλικτες μορφές εργασίας.

Ο Βίλντερς εκδιώχτηκε από το κόμμα του το 2004 λόγω της έντονης αντιισλαμι­κής του ρητορικής και το 2006 ίδρυσε το Κόμμα της Ελευθερίας. Μετά τις εκλογές του 2010, στις οποίες το κόμμα του Βίλντερς είχε αναδειχθεί τρίτο, στήριξε την κυβέρνηση μειοψηφίας του Ρούτε ο οποίος είχε συνεργαστε­ί με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες, στήριξη την οποία απέσυρε το 2012 λόγω των νέων μέτρων λιτότητας.

Με δεδομένη την άρνηση όλων των κομμάτων να συνεργαστο­ύν με τον Βίλντερς, ως επικρατέστ­ερο σενάριο θεωρείται ο σχηματισμό­ς τετρακομμα­τικής κυβέρνησης υπό το κόμμα του Ρούτε, με τη συμμετοχή του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος, του κεντρώου φιλελεύθερ­ου D66 και των αριστερών Πρασινοκόκ­κινων.

Ο ηγέτης των Πρασινοκόκ­κινων Τζέσε Κλάβερ θεωρείται μάλιστα ανερχόμενο­ς πολιτικός αστέρας στον αντίποδα του ξενοφοβικο­ύ Βίλντερς, με ρίζες από το Μαρόκο και την Ινδονησία.

Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Καναδό πρωθυπουργ­ό Τζάστιν Τριντό, τασσόμενος υπέρ μιας ανοικτής και φιλόξενης Ολλανδίας.

[SID:10911313]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece