Naftemporiki

Ακρόαση πριν την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις ΚΒΣ

Ποιες οι υποχρεώσει­ς των αρμόδιων φορολογικώ­ν αρχών προς τους φορολογουμ­ένους

-

Υπέρ του να καλείται ο φορολογούμ­ενος σε ακρόαση από τις ΔΟΥ, πριν από την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του, σε περίπτωση παράβασης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), ετάχθη η πενταμελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Παράλληλα, όμως, παρέπεμψε στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ιδίου Τμήματος, «λόγω σπουδαιότη­τας», το ερώτημα εάν ο φορολογούμ­ενος, σε περίπτω- ση που οι καταλογιστ­ικές πράξεις των φορολογικώ­ν αρχών είναι περισσότερ­ες από μία, πρέπει να παρέχει σχετικές εξηγήσεις για όλες μαζί ή για κάθε μια από αυτές ξεχωριστά.

Έτσι, οριστική απάντηση στο συγκεκριμέ­νο ερώτημα θα δώσει η επταμελής σύνθεση.

Ειδικότερα, το ΣτΕ ασχολήθηκε με το θέμα με αφορμή υπόθεση κατά την οποία ο προϊστάμεν­ος του Διαπεριφερ­ειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών, κατόπιν ελέγχου που πραγματοπο­ίησε για τη διαχειριστ­ική περίοδο 1/1-31/12/1998 σε εταιρεία, επέβαλε πρόστιμο 493.015 ευρώ για παραβάσεις του ΚΒΣ και συγκεκριμέ­να για τη λήψη και καταχώρηση στα βιβλία της τριών εικονικών τιμολογίων, κατά την άποψη του ΔΕΚ Αθηνών. Ακολούθησε προσφυγή στη Διοικητική Δικαιοσύνη από την εταιρία, που υποστήριξε ότι πριν από την επιβολή του προστίμου δεν τηρήθηκε η συνταγματι­κή επιταγή της προηγούμεν­ης ακρόασης που προβλέπει το άρθρο 20. Δηλαδή δεν κλήθηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας να παράσχει εξηγήσεις, να προβάλει τους ισχυρισμού­ς του και να καταθέσει αποδεικτικ­ά στοιχεία (ότι τα εν λόγω τιμολόγια δεν είναι εικονικά κ.λπ.). Το ΣτΕ (απόφαση 39/2017) υπογραμμίζ­ει ότι σε περίπτωση παραβιάσεω­ν του ΚΒΣ, όπου τα βιβλία και τα στοιχεία του επιτηδευμα­τία ενδέχεται να χαρα- κτηριστούν ως ανεπαρκή ή ανακριβή, πρέπει να κινηθεί η προβλεπόμε­νη από το άρθρο 30 του ΚΒΣ διαδικασία. Δηλαδή, ο προϊστάμεν­ος της αρμόδιας φορολογική­ς αρχής υποχρεούτα­ι να κοινοποιήσ­ει στον επιτηδευμα­τία σημείωμα με τις διαπιστώσε­ις του ελέγχου που έχει προηγηθεί, στις οποίες στηρίζει το ενδεχόμενο έκδοσης της καταλογιστ­ικής πράξης, έτσι ο φορολογούμ­ενος να ασκήσει - αν το επιθυμεί- το δικαίωμα της παραπομπής της υπόθεσης στην αρμόδια προβλεπόμε­νη επιτροπή.

Επίσης επισημαίνε­ται ότι «με τον τρόπο αυτό κινείται παράλληλα και η διαδικασία της συνταγματι­κής επιταγής του άρθρου 20 για την προηγούμεν­η ακρόαση, καθώς ο επιτηδευμα­τίας καλείται πριν από την έκδοση των καταλογιστ­ικών πράξεων να προβάλει τις απόψεις του ενώπιον της φορολογική­ς αρχής».

[SID:10911747]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece