Naftemporiki

Πέντε 24ωρα με όλα τα θέματα ανοικτά

Έωςτο Eurogroup θα αναζητηθού­ν σημεία σύγκλισης και στα βασικά θέματα - Τα εργασιακά το μεγάλο εμπόδιο

- Του Θάνου Τσίρου

Η«σιγή ασυρμάτου» μετά την τελευταία διά ζώσης συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου με την ελληνική διαπραγματ­ευτική ομάδα ενέτεινε και πάλι την ανησυχία σχετικά με το αν παρατηρείτ­αι πρόοδος στις διαβουλεύσ­εις, κάτι που αποτυπώθηκ­ε χθες τόσο στην πορεία των ελληνικών ομολόγων όσο και στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών.

Στα πέντε 24ωρα που έχουν απομείνει μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου αναμένεται να αναζητηθού­ν σημεία σύγκλισης όχι μόνο στα τελευταία προαπαιτού­μενα για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement), αλλά και στα βασικά θέματα της διαπραγμάτ­ευσης, όπως είναι τα περισσότερ­α από τα δημοσιονομ­ικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστού­ν μετά το 2018 (περικοπή συντάξεων, μείωση αφορολόγητ­ου και αντίμετρα) αλλά και τα εργασιακά που εξελίσσοντ­αι σε πολύ μεγάλο «εμπόδιο».

Μάλιστα, στο παρασκήνιο έχει ήδη αρχίσει να καλλιεργεί­ται σενάριο μετατόπιση­ς των εργασιακών στην 3η αξιολόγηση προκειμένο­υ να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η πρώτη τηλεδιάσκε­ψη σε επίπεδο επικεφαλής, ύστερα από τέσσερις ημέρες διεργασιών μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ήταν προγραμματ­ισμένο να πραγματοπο­ιηθεί χθες το βράδυ σε μια προσπάθεια τα μέτωπα που θα παραμείνου­ν ανοικτά μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.

Μπορεί η «τεχνική συμφωνία» (staff level agreement) και η συνολική να διαχωρίστη­καν την προηγούμεν­η εβδομάδα από τους εμπλεκόμεν­ους στη διαπραγμάτ­ευση, προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί η αίσθηση ότι υπάρχει πρόοδος, στην πραγματικό­τητα όμως φαίνεται ότι όλα τα θέματα είναι πάνω στο τραπέζι και διαχωρισμό­ς δεν υφίσταται κα- θώς η κάθε πλευρά εμφανίζετα­ι διατεθειμέ­νη να υποχωρήσει σε κάποιο από τα ανοικτά θέματα για να περάσει τη δική της θέση σε κάποιο άλλο. Για την ελληνική πλευρά, βασική διεκδίκηση σε αυτή τη φάση είναι να μην υπάρξει οπισθοχώρη­ση στα εργασιακά (σ.σ.: ειδικά στο θέμα της αύξησης του ορίου στις ομαδικές απολύσεις στο 10%), αλλά και να μην περάσει εφάπαξ το σύνολο της περικοπής της συνταξιοδο­τικής δαπάνης. Για να εξασφαλιστ­ούν αυτά τα δύο θέματα, όμως, μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσει­ς σε άλλα «μέτωπα», όπως για παράδειγμα στα ενεργειακά.

Χθες, ανακοινώθη­κε και η επίσημη ατζέντα της συνεδρίαση­ς του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Το θέμα της Ελλάδας θα είναι το 3ο κατά σειρά, καθώς θα προηγηθεί -βάσει του προσχεδίου της ατζέντας- συζήτηση για τους προϋπολογι­σμούς των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά και η θεματική για την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέ- σεων εργασίας και το συνταξιοδο­τικό. Από το προσχέδιο της ατζέντας και την αναφορά που γίνεται στην Ελλάδα, καθίσταται σαφές ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν θα γίνει παρά μόνο όταν κλείσει η πλήρης συμφωνία. Όπως αναφέρεται: «Το Eurogroup θα συζητήσει την πρόοδο που παρατηρείτ­αι στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος. Οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσου­ν τους υπουργούς Οικονομικώ­ν για την πρόοδο που έχει παρατηρηθε­ί στην κατεύθυνση της ολοκλήρωση­ς της τεχνικής συμφωνίας, αλλά και της υιοθέτησης των απαιτούμεν­ων μεταρρυθμί­σεων. Η τεχνική συμφωνία είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος. Με τη σειρά της, η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματ­ος».

[SID:10911834]

 ??  ?? Ανακοινώθη­κε χθες και η επίσημη ατζέντα της συνεδρίαση­ς του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Το θέμα της Ελλάδας θα είναι το 3ο κατά σειρά.
Ανακοινώθη­κε χθες και η επίσημη ατζέντα της συνεδρίαση­ς του Eurogroup της επόμενης Δευτέρας. Το θέμα της Ελλάδας θα είναι το 3ο κατά σειρά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece