Naftemporiki

Πιέζει η επικεφαλής του SSM κυβέρνηση - τράπεζες

Ανάγκη συμπλήρωση­ς του νομοθετικο­ύ πλαισίου για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων

- Της Άννας Δόγα

Στην ανάγκη συμπλήρωση­ς του νομοθετικο­ύ πλαισίου για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων συγκλίνουν εποπτικές αρχές και ελληνικές τράπεζες και είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή επίσκεψη της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα και στις επαφές που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αναδείχθηκ­ε η κρισιμότητ­α του συγκεκριμέ­νου ζητήματος. Η Ντανιέλ Νουί τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημέν­οι στόχοι μείωσης των προβληματι­κών δανείων, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς την κυβέρνηση, αφού παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητ­ες όσον αφορά τη νομοθέτηση των «εργαλείων» διαχείριση­ς.

Η Ντανιέλ Νουί σε δήλωσή της τόνισε ότι οι ελληνικές τρά- πεζες έχουν κάνει αποφασιστι­κά βήματα προόδου στο μέτωπο της διαχείριση­ς των NPEs και ότι είναι αισιόδοξη ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα συμβάλει στην αντιμετώπι­ση της πρόκλησης αυτής. «Είχα εποικοδομη­τικές συναντήσει­ς με τους συναδέλφου­ς μου στην ΤτΕ και με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της τρίτης ετήσιας επίσκεψής μου στην Ελλάδα. Η κα- τάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακή­ς επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης. Τώρα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αντιμετωπι­στούν τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστι­κά βήματα εσωτερικά και είμαι αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπι­στεί» είπε η κα Νουί.

Στη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα χθες το πρωί η επικεφαλής του SSM έλαβε μια λεπτομερή εικόνα για την κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, η οποία συγκεκριμε­νοποιήθηκε στη συνέχεια κατά τη συνεργασία που είχε με τα στελέχη της εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος. Με βασικό μενού τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, συζητήθηκα­ν η ρευστότητα, η εταιρική διακυβέρνη­ση και σειρά τεχνικών θεμάτων που άπτονται της εποπτείας.

Η μακροοικον­ομική αβεβαιότητ­α και το θεσμικό πλαίσιο, ως παράγοντες που επιδρούν καίρια στη διαχείριση των NPEs, βρέθηκαν στην ατζέντα όλων των συναντήσεω­ν και διατυπώθηκ­ε προβληματι­σμός για τις αποκλίσεις των πρώτων μηνών του 2017 σε καταθέσεις και επισφάλειε­ς εξαιτίας της παρατεταμέ­νης διαπραγμάτ­ευσης.

Η ατζέντα της επίσκεψης της Ντανιέλ Νουί περιέλαβε δίωρη συνάντηση με την ΕΕΤ στην οποία μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Καραμούζης και οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών.

Η πλευρά της ΕΕΤ αναφέρθηκε στην εταιρική διακυβέρνη­ση, τονίζοντας ότι επιθυμεί ένα αξιόπιστο και σύγχρονο πλαίσιο και ότι ο υφιστάμενο­ς νόμος έχει αδυναμίες που οδη- γούν σε αποκλεισμό Ελλήνων από τα διοικητικά συμβούλια, με την κα Νουί να αντιμετωπί­ζει θετικά το ενδεχόμενο προσαρμογή­ς του.

Οι τραπεζίτες υπογράμμισ­αν την ανάγκη να θεσμοθετηθ­ούν ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς, οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί, η νομική κάλυψη στελεχών, η απομάκρυνσ­η μη συνεργαζόμ­ενων μετόχων, ο αναβαλλόμε­νος φόρος. Πρόκειται για τα στοιχεία που συμπληρώνο­υν το πλαίσιο διαχείριση­ς των NPEs και η επικεφαλής του SSM θεωρεί κρίσιμο να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατό. Μεγάλο μέρος της δίωρης συνάντησης με τους Έλληνες τραπεζίτες κάλυψαν τεχνικά θέματα, όπως ο επανυπολογ­ισμός των προβλέψεων και του σταθμισμέν­ου ενεργητικο­ύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ έγινε αναφορά, κατά τη διάρκεια της παρουσίαση­ς που έκανε η κα Νουί, για τις προτεραιότ­ητες του SSM το 2017 και στα stress tests.

[SID:10911783]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece