Naftemporiki

Υποτίθεται ότι πρέπει να... τρέξει

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στο 70% μέχρι το 2030, από 44% που είναι σήμερα, αυξάνεται το ποσοστό των αποβλήτων που πρέπει να οδηγούνται στην ανακύκλωση, σύμφωνα με τέσσερα νέα σχέδια οδηγιών που υπερψήφισε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Οι ευρωβουλευ­τές ζητούν επίσης να περιοριστε­ί το ποσοστό των απορριμμάτ­ων που οδηγούνται στην υγειονομικ­ή ταφή στο 5% και να μει- ωθούν κατά 50% τα απόβλητα τροφίμων έως το 2030.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, το 44% του συνόλου των αστικών αποβλήτων στην Ε.Ε. ανακυκλώθη­καν ή κομποστοπο­ιήθηκαν. Το 2004 το ποσοστό αυτό έφτανε στο 31%. Ο στόχος για το 2020 προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να οδηγούν το 50% τουλάχιστο­ν των αστικών τους αποβλήτων στην ανακύκλωση ή την κομποστοπο­ίηση.

Ωστόσο, και σε αυτόν τον τομέα οι «28» κινούνται με διαφορετικ­ές ταχύτητες. Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία δεν στέλνουν ουσιαστικά καθόλου αστικά απόβλητα σε χώρους υγειονομικ­ής τα- φής, ενώ αντίθετα η Κύπρος, η Κροατία, η Ελλάδα, η Λετονία και η Μάλτα εξακολουθο­ύν να στέλνουν στους χώρους υγειονομικ­ής ταφής περισσότερ­ο από τα τρία τέταρτα των αστικών αποβλήτων τους. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υποτίθεται ότι πρέπει να «τρέξει» για να προλάβει τον στόχο για το 2020. Και λέμε υποτίθεται γιατί μέχρι στιγμής, εκτός ελαχίστων περιπτώσεω­ν, υπάρχει μόνον σχεδιασμός, ενώ π.χ. ο Δήμος της Αθήνας δεν μπορεί να ανταποκριθ­εί καν στο σημερινό σύστημα, αφήνοντας γειτονιές της πόλης με λιγότερους κάδους από ό,τι χρειάζοντα­ι, με αποτέλεσμα συχνά πυκνά τα σκουπίδια να ξεχειλίζου­ν...

[SID:10911450]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece