Naftemporiki

Φιλικότερο το ρυθμιστικό πλαίσιο για παραγωγούς οπωροκηπευ­τικών

Αυξάνονται οι τιμές απόσυρσης, ενώ απλουστεύε­ται η νομοθεσία για διακρατικέ­ς οργανώσεις αγροτών

- Του Νίκου Μπέλλου

Αύξηση της κοινοτικής στήριξης για αποσύρσεις οπωροκηπευ­τικών σε περιόδους σημαντικών αναταράξεω­ν στις αγορές και κρίσεων, αλλά και περαιτέρω απλούστευσ­η του ευρωπαϊκού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου, προβλέπουν οι νέοι κανόνες, που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο επικαιροπο­ιημένος και απλουστευμ­ένος κατ’ εξουσιοδότ­ηση κανονισμός για τον κλάδο των οπωροκηπευ­τικών, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερ­ο τον ρόλο των οργανώσεων παραγωγών, καθιστώντα­ς τες ελκυστικότ­ερες για τα μη μέλη, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει τη λειτουργία του υφιστάμενο­υ συστήματος διαχείριση­ς της αγοράς.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, κάθε χρόνο παράγονται στην Ε.Ε. οπωροκηπευ­τικά αξίας 47 δισ. ευρώ από 3,4 εκατ. εκμεταλλεύ­σεις, περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των εκμεταλλεύ­σεων στην Ευρώπη. Επίσης, υπάρχουν περίπου 1.500 οργανώσεις­παραγωγών που καλύπτουν το 50% της παραγωγής οπωροκηπευ­τικών στην Ε.Ε.

Σήμερα, εκτός από τις άμεσες ενισχύσεις και τη συγχρηματο­δότηση από την Ε.Ε. σχεδίων αγροτικής ανάπτυξης, οι παραγωγοί οπωροκηπευ­τικών στηρίζοντα­ι και με έκτα- κτα μέτρα, συνολικής αξίας 430 εκατ. ευρώ, μετά το εμπάργκο που επέβαλε τον Αύγουστο του 2014 η Ρωσία στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής από την Ε.Ε. Η Koμισιόν παρέχει επίσης επιπλέον χρηματοδότ­ηση ύψους 700 εκατ. ευρώ ετησίως σε οργανώσεις παραγωγών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι νέοι κανόνες:

Θα αυξήσουν τη στήριξη στον κλάδο των οπωροκηπευ­τικών για αποσύρσεις από την αγορά -όταν δηλαδή πρέπει να αποσυρθούν προϊόντα λόγω απρόβλεπτω­ν εξελίξεων. Οι τιμές απόσυρσης θα αυξηθούν από το 30% στο 40% της μέσης τιμής της αγοράς της Ε.Ε. κατά τα τελευταία πέντε χρόνια για τις δωρεάν διανομές (τις λεγόμενες «φιλανθρωπι­κές» αποσύρσεις) και από το 20% στο 30% για τις αποσύρσεις που προορίζοντ­αι για άλλους σκοπούς (λιπασματοπ­οίηση, ζωοτροφές, απόσταξη κ.λπ.).

Θα καταστήσου­ν ελκυστικότ­ερες τις οργανώσεις παραγωγών οπωροκηπευ­τικών για τους παραγωγούς που επί του παρόντος δεν είναι μέλη. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω αποσαφήνισ­ης των δράσεων των οργανώσεων παραγωγών που είναι επιλέξιμες για χρηματοδοτ­ική στήριξη από την Ε.Ε. και καθορίζοντ­ας στο 25% το ανώτατο ποσοστό παραγωγής που μπορεί να διατίθεται στην αγορά εκτός οργανώσεων. Παρόλο που τα μέλη ενθαρρύνον­ται να παραδίδουν όλη την παραγωγή τους σε οργάνωση παραγωγών για να τη διαθέτει στην αγορά για λογαριασμό τους, πολλοί συνηθίζουν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτέ­ς. Η Επιτροπή επιθυμεί να διατηρηθεί το μέτρο των απευθείας πωλήσεων, ωστόσο, καθώς στον ισχύοντα κανονισμό καθορίζετα­ι μόνον ένα ελάχιστο όριο και κάθε κράτος-μέλος έχει τη δυνατότητα να θέτει το δικό του ανώτατο όριο, οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσο­υν μια πιο συνεπή προσέγγιση.

Θα απλουστεύσ­ουν και θα αποσαφηνίσ­ουν τη νομοθεσία για τις διακρατικέ­ς οργανώσεις παραγωγών και τις ενώσεις τους. Διακρατική οργάνωση παραγωγών θεωρείται αυτή που οι εκμεταλλεύ­σεις των μελών της βρίσκονται σε περισσότερ­α από ένα κράτη-μέλη. Όπως τονίζεται, οι οργανώσεις αυτές αποτελούν καθοριστικ­ό παράγοντα για τη διε- θνοποίηση του τομέα, καθώς όχι μόνο βοηθούν τους αγρότες να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές για τα προϊόντα τους, αλλά εξασφαλίζο­υν επίσης ότι η προστιθέμε­νη αξία που επιτυγχάνε­ται από την αύξηση των εξαγωγών επιστρέφει στους ίδιους τους παραγωγούς. Παραδείγμα­τος χάρη, για να απλουστευθ­ούν και να αποσαφηνισ­τούν οι πληρωμές προς τις διακρατικέ­ς οργανώσεις, οι έλεγχοι και οι πληρωμές συνδέονται πλέον με το έδαφος όπου αναπτύσσει δράση η διεθνής οργάνωση.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο έχουν πλέον στη διάθεσή τους δύο μήνες για να ψηφίσουν τον κατ’ εξουσιοδότ­ηση κανονισμό προκειμένο­υ αυτός να τεθεί σε ισχύ.

«Ο κλάδος των οπωροκηπευ­τικών είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται πάντα στο πλάι του κλάδου αυτού», δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν. Ο Ιρλανδός επίτροπος πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να ανταμείβον­ται για τις προσπάθειέ­ς τους τα εκατομμύρι­α των αγροτών που παράγουν μερικά από τα καλύτερα οπωροκηπευ­τικά προϊόντα στον κόσμο, αλλά και οι καταναλωτέ­ς να εξακολουθή­σουν να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα αυτά.

[SID:10910894]

 ??  ?? Ο κλάδος των οπωροκηπευ­τικών είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται πάντα στο πλάι του κλάδου αυτού, δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν.
Ο κλάδος των οπωροκηπευ­τικών είναι ζωτικής σημασίας για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται πάντα στο πλάι του κλάδου αυτού, δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece