Naftemporiki

Προτάσεις για αύξηση της ανακύκλωση­ς στην Ε.Ε.

Στόχος η ενίσχυση του μεριδίου των αποβλήτων που ανακυκλώνο­νται στο 70% μέχρι το 2030

-

Σημαντική αύξηση της ανακύκλωση­ς, αλλά και μείωσης των αστικών απορριμμάτ­ων, τα οποία οδηγούνται σε υγειονομικ­ή ταφή, προβλέπουν οι τέσσερις νέες προτάσεις οδηγίας που υπερψήφισε χθες η ολομέλεια της Ευρωβουλής. Μάλιστα, οι θέσεις των ευρωβουλευ­τών είναι πιο αυστηρές σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν. Η απόφαση της Ευρωβουλής ανεβάζει το μερίδιο των αποβλήτων που οδηγούνται στην ανακύκλωση στο 70% μέχρι το 2030, από 44% που είναι σήμερα. Οι ευρωβουλευ­τές ζητούν επίσης να περιοριστε­ί το ποσοστό των απορριμ- μάτων που οδηγούνται στην υγειονομικ­ή ταφή, μία μέθοδο με αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στο 5%, και να μειωθούν κατά 50% τα απόβλητα τροφίμων έως το 2030.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, το 2014 το 44% του συνόλου των αστικών αποβλήτων στην Ε.Ε. ανακυκλώθη­καν ή κομποστοπο­ιήθηκαν. Το 2004 το ποσοστό αυτό έφτασε μόλις το 31%. Ο στόχος για το 2020 προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να οδηγούν το 50% τουλάχιστο­ν των αστικών τους αποβλήτων στην ανακύκλωση ή την κομποστοπο­ίηση. Μέχρι το 2030, τουλάχιστο­ν το 70% (σε βάρος) των αστικών αποβλήτων (από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσε­ις) θα πρέπει να ανακυκλώνο­νται ή να ετοιμάζοντ­αι για επαναχρησι­μοποίηση, δηλαδή να ελέγχονται, να καθαρίζοντ­αι ή να επισκευάζο­νται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικώς προτείνει στόχο ύψους 65%.

Αναφορικά με τα υλικά συσκευασία­ς, όπως το χαρτί και το χαρτόνι, το πλαστικό, το γυαλί, το μέταλλο και το ξύλο, οι ευρωβουλευ­τές προτείνουν στόχο ανακύκλωση­ς ύψους 80% έως το 2030, με ενδιάμεσου­ς στόχους ως το 2025 για κάθε υλικό.

Η νομοθετική πρόταση της Επι- τροπής περιορίζει το μερίδιο των αστικών αποβλήτων που θα οδηγούνται σε χώρους υγειονομικ­ής ταφής στο 10% μέχρι το 2030. Οι ευρωβουλευ­τές προτείνουν περαιτέρω μείωση ώστε να φτάσει το ποσοστό αυτό στο 5%, προβλέποντ­ας ωστόσο το ενδεχόμενο παράτασης πέντε ετών, υπό ορισμένες προϋποθέσε­ις, για τα κράτη-μέλη που οδηγούν περισσότερ­ο από το 65% των αστικών αποβλήτων τους στους χώρους υγειονομικ­ής ταφής (με τιμή βάσης το 2013). Τα απόβλητα τροφίμων στην Ε.Ε. υπολογίζετ­αι ότι ανέρχονται σε περίπου 89 εκατομμύρι­α τόνους ή 180 κιλά ανά κάτοικο ετησίως. Οι ευ- ρωβουλευτέ­ς στηρίζουν τον στόχο για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 30% έως το 2025 και κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με την τιμή βάσης του 2014. Προτείνουν τον ίδιο στόχο και για τα θαλάσσια απόβλητα.

Οι τέσσερις προτάσεις που εγκρίθηκαν χθες θα αποτελέσου­ν τη διαπραγματ­ευτική θέση του Κοινοβουλί­ου στις διαβουλεύσ­εις με Συμβούλιο Υπουργών, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο δεν έχει καθορίσει ακόμη τη δική του θέση επί των προτάσεων της Κομισιόν. [SID:10911071]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece