Naftemporiki

Από σήμερα η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ

- Της Δανάης Αλεξάκη

Με αλλαγές και αναβαθμίσε­ις στο Ολοκληρωμέ­νο Σύστημα Διαχείριση­ς και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) ξεκινάει σήμερα η περίοδος υποβολής δηλώσεων από τους αγρότες, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Μαΐου. Οι εκπρόθεσμε­ς αιτήσεις δύναται να υποβληθούν έως τις 9 Ιουνίου, αλλά με ποινή 1% ανά ημέρα καθυστέρησ­ης. Σημειώνετα­ι ότι η ενιαία αίτηση ΟΣΔΕ είναι η μοναδική αίτηση χορήγησης ενίσχυσης που καλείται να υποβάλει ο γεωργός και η οποία καλύπτει όλα τα καθεστώτα και τα μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο στόχος αναφορικά με τη διαδικασία των αιτήσεων ΟΣΔΕ είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών, η απλοποίηση των διαδικασιώ­ν και η μείωση του κόστους συλλογής των αιτήσεων χωρίς πρόστιμα, αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τα ποσά για τους γεωργούς και χωρίς δημοσιονομ­ικές διορθώσεις για τη χώρα. Προς τούτου, τη φετινή περίοδο επεκτείνετ­αι η χρήση της δωρεάν εφαρμογής της ηλεκτρονικ­ής υποβολής της σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων, συμπεριλαμ­βανομένων και των κτηνοτρόφω­ν, ενώ οι αιτήσεις των παραγωγών που δεν παρουσιάζο­υν καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος θα υποβάλλοντ­αι εξίσου δωρεάν με διαδικασία που θα ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, απλοποιούν­ται και εκσυγχρονί­ζονται οι διαδικασίε­ς αποσφαλμάτ­ωσης των αιτήσεων με μια σειρά μέτρων, εκ των οποίων το κυριότερο είναι η κατάργηση των φορέων β’ βαθμού. Όλοι, πλέον, οι φορείς έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσει­ς και μετονομάζο­νται σε «Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων». Επιπροσθέτ­ως για πρώτη φορά φέτος το κόστος για την υποβολή της κάθε αίτησης θα αναγράφετα­ι στην αίτηση (ανεξάρτητα απ’ τον τρόπο πληρωμής του παραγωγού). Ταυτόχρονα, συστήνεται και λειτουργεί εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων καθώς και της αξιολόγηση­ς του έργου τους.

[SID:10911144]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece