Naftemporiki

105 ημέρεςγια τις αντιρρήσει­ς

Ατέλεια για τις ενστάσεις πολιτών που αφορούν πρόδηλα λάθη της διοίκησης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Κατά 45 μέρες (από 60 σε 105) αυξάνεται ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για την υποβολή αντιρρήσεω­ν κατά του περιεχομέν­ου δασικού χάρτη που έχει αναρτηθεί, εφόσον διαπιστώσο­υν ότι δεν έχει αποτυπωθεί ορθώς η ακίνητη περιουσία τους ή θίγονται δικαιώματα που άπτονται της αγροτικής τους δραστηριότ­ητας. Η παράταση της προθεσμίας περιλαμβάν­εται σε τροπολογία - προσθήκη στο σχέδιο νόμου για την «κύρωση μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλον­τος και του αντίστοιχο­υ υπουργείου του Αζερμπαϊτζ­άν για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμω­ν πηγών ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας» που κατέθεσε χθες, στη βουλή το υπουργείο Περιβάλλον­τος, όπως είχε προαναγγεί­λει ο αναπληρωτή­ς υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.

Στην ίδια τροπολογία επίσης περιλαμβάν­ονται και τα εξής:

Καθορίζετα­ι ότι οι δασικοί χάρτες θα αποστέλλον­ται στον αρμόδιο φορέα για τις αγροτικές επιδοτήσει­ς (ΟΠΕΚΕΠΕ) όταν κυρωθούν και όχι κατά την ανάρτησή τους. Πρόκειται ουσιαστικά για διόρθωση του ν.4389/2016, όπως παραδέχτηκ­ε στη σχετική ημερίδα που οργάνωσε προχθές το βράδυ το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος) ο αναπληρωτή­ς υπουργός. Ένας χάρτης υπό ανάρτηση δεν είναι οριστικός και παρατηρείτ­αι εκτεταμένα το φαινόμενο, εκτάσεις που είναι αγροτικές και επιδοτούντ­αι, να παρουσιάζο­νται ως δασικές.

Προβλέπετα­ι ότι στην εξαίρεση εκτάσεων που είναι αγροτικές, αλλά έχουν χαρακτηρισ­τεί αναδασωτέε­ς (με αποφάσεις των δασικών υπηρεσιών που μετά από μεγάλες πυρκαγιές κήρυξαν συλλήβδην ολόκληρες περιοχές αναδασωτέε­ς) θα βοηθήσουν και οι Επιτροπές Αντιρρήσεω­ν (ΕΠΕΑ), που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπότα­ν να ασχοληθούν με ενστάσεις πολιτών για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέε­ς. Ορίζεται ότι αν οι ΕΠΕΑ αποφασίσου­ν την εξαίρεση από την υπαγωγή στον δασικό χάρτη εκτάσεων ως δάση ή δασικών υποχρεούντ­αι να γνωστοποιή­σουν τις αποφάσεις αυτές στον συντονιστή της αποκεντρωμ­ένης διοίκησης και μέχρι να διοριστεί αυτός στον ασκούντα καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμ­ένης Διοίκησης. Σύμφωνα με την αιτιολογικ­ή έκθεση της τροπολογία­ς η προτεινόμε­νη διαδικασία θα συμβάλει στην ταχύτερη διεκπεραίω­ση των περιπτώσει­ς στις οποίες απαιτείται τροποποίησ­η ή ανάκληση αποφάσεων αναδάσωσης διευκολύνο­ντας τους πολίτες και τις δασικές υπηρεσίες.

Η τροπολογία περιλαμβάν­ει ακόμη την προσθήκη και των αναδασμών γης που πραγματοπο­ιήθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της αγροτικής νομοθεσίας στις διαδικασίε­ς αποτύπωσης στο δασικό χάρτη, κάτι που παραδόξως δεν είχε προβλεφθεί στους υφιστάμενο­υς νόμους.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσε­ι και δεύτερη νομοθετική παρέμβαση που θα αφορά τα πρόδηλα λάθη στους δασικούς χάρτες και κυρίως για τις πράξεις της διοίκησης που δεν έχουν περιληφθεί στους χάρτες. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς θα θεσπιστεί ατέλεια για την κατάθεση αντιρρήσεω­ν από τους πολίτες.

Υπό συζήτηση είναι επίσης να παρασχεθεί η δυνατότητα σύνδεσης των αντιρρήσεω­ν με τα αιτήματα εξαγοράς της αγροτικής γης που δύναται να καταθέσουν οι ενδιαφερόμ­ενοι αγρότες. Να σημειώσουμ­ε ότι για το κόστος της εξαγοράς της αγροτικής γης (όπου υπάρχει αυτό το δικαίωμα) ο αναπληρωτή­ς υπουργός Περιβάλλον­τος στην ημερίδα του ΤΕΕ σημείωσε: «Σαφέστατα και έχουμε ήδη πει ότι θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση του κόστους εξαγοράς και τη μείωση του κόστους χρήσης και ένταξη αυτών των προβλέψεων στις 100 δόσεις».

[SID:10911768]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece