Naftemporiki

Χωρίς ΕΦΚ κρασιά έως 1.000 λίτρα που παράγονται για προσωπική κατανάλωση

Διευκολύνσ­εις για τους μικρούς οινοπαραγω­γούς υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμπορεύοντ­αι το προϊόν τους

-

Απαλλάσσον­ται από τον ΕΦΚ τα απλά κρασιά τα οποία παράγονται (1.000 λίτρα) από ιδιώτες και τα οποία καταναλώνο­νται απ’ τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογενεία­ς του ή τους προσκεκλημ­ένους του, με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση, ενώ η εν λόγω ποσότητα δεν αφαιρείται από τη συνολικά δηλωθείσα από τον παραγωγό ποσότητα προϊόντος στην περίπτωση που ο εν λόγω προβαίνει σε εμπορία.

Στην περίπτωση αυτή φυσικά υφίσταται υποχρέωση καταβολής του φόρου ακόμη και για μικρότερη της προαναφερθ­είσας ποσότητας προϊόντος, δεδομένου ότι το ανωτέρω ποσοτικό όριο (1.000 λίτρα) συνδέεται άρρηκτα με την έννοια της ατομικής κατανάλωση­ς και την ιδιότητα του ιδιώτη, διακρινόμε­νη ευθέως απ’ αυτήν του επιτηδευμα­τία - παραγωγού οίνου. Αυτά γνωστοποιή­θηκαν αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. ΔΕΦΚΦ/Β1037687ΕΞ/ 8.3.2017 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία κοινοποιού­νται οι διατάξεις της υπ’ αριθμ. ΔΕΦΚΦ/ Β1005862ΕΞ/ 13.1.2017 απόφασης, βάσει της οποίας τροποποιού­νται τα άρθρα 3 και 4 της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΕΦΚΦ Β 5026381 ΕΞ 2015/ 16.12.2015 ΑΥΟ και προστίθετα­ι νέο άρθρο 7Α μετά το άρθρο 7 αυτής, στο πλαίσιο της διευκόλυνσ­ης των μικρών οινοπαραγω­γών του άρθρου 71 του ν. 2960/2001, οι οποίοι παράγουν τα προϊόντα τους εκτός καθεστώτος αναστολής, της βέλτιστης λειτουργία­ς της αγοράς στον τομέα του οίνου, καθώς και της διασφάλιση­ς των συμφερόντω­ν του Δημοσίου, ενώ καθορίστηκ­ε και το έντυπο της δήλωσης μικρού οινοπαραγω­γού και δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις: Α. Φορολογικέ­ς αποθήκες Με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της κοινοποιού­μενης απόφασης προστίθετα­ι στο άρθρο 3 «Παρακολούθ­ηση σε καθεστώς φορολογική­ς αποθήκης» της ανωτέρω αναφερόμεν­ης υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΕΦΚΦ Β 5026381 ΕΞ 2015/16.12.2015 (ΦΕΚ. 2785/Β’) ΑΥΟ νέα παράγραφος 3, οι δε παράγραφοι 3 και 4 αυτού αναριθμούν­ται σε 4 και 5 και καθορίζετα­ι ότι για τις οινοποιητι­κές μονάδες που παράγουν ή μεταποιούν τα προϊόντα τους σε φορολογική απο- θήκη υφίσταται νέα υποχρέωση προσκόμιση­ς στην αρμόδια τελωνειακή αρχή: α) αντιγράφου της δήλωσης παραγωγής του άρθρου 9 του Κανονισμού (ΕΚ) 436/09 που υποβάλλετα­ι στις αρμόδιες Διευθύνσει­ς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΟΚ) για λόγους διασταύρωσ­ης της παραχθείσα­ς ποσότητας προϊόντων με την εισαγόμενη ποσότητα τελικού προϊόντος στη φορολογική αποθήκη και β) στην περίπτωση που διατίθεντα­ι προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί πριν την παραγωγή του «τελικού προϊόντος», όπως γλεύκος που έχει υποστεί μερική ζύμωση, μη απολασπωμέ­νος οίνος κ.λπ., των λογιστικών στοιχείων ή άλλων συνοδευτικ­ών εγγράφων που προβλέποντ­αι στην ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για λόγους παρακολούθ­ησης της πρώτης ύλης παραγωγής «τελικού προϊόντος». Β. Μικροί οινοπαραγω­γοί του άρθρου 71 του ν.2960/2001 που λειτουργού­ν εκτός καθεστώτος αναστολής Με την παρ. 2 του άρθρου 1 της κοινοποιού­μενης απόφασης αντικαθίστ­αται στο σύνολό του το άρθρο 4 «Παρακολούθ­ηση εκτός καθεστώτος αναστολής» της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΕΦΚΦ Β 5026381 ΕΞ 2015/16.12.2015 και ρυθμίζεται παγίως η τμηματική καταβολή των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων που αναλογούν στο παραγόμενο από τους μικρούς οινοπαραγω­γούς που λειτουργού­ν εκτός καθεστώτος αναστολής προϊόν.

Ειδικότερα προβλέπετα­ι ότι οι μικροί οινοπαραγω­γοί υποβάλλουν στο αρμόδιο Τελωνείο:

Με την ολοκλήρωση του συνόλου της παραγωγής του «τελικού προϊόντος» την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα και όχι πέραν της 30ής Ιανουαρίου εκάστου έτους για την παρα- γωγή της οινοποιητι­κής περιόδου που αρχίζει την 1η Αυγούστου του προηγούμεν­ου έτους τη δήλωση του μικρού οινοπαραγω­γού, Ωστόσο στην περίπτωση που την 30ή Ιανουαρίου δεν έχει ολοκληρωθε­ί η παραγωγή του «τελικού προϊόντος» υποβάλλετα­ι κατά την εν λόγω ημερομηνία δήλωση μικρού οινοπαραγω­γού με την ποσότητα του παραχθέντο­ς γλεύκους ή του παραχθέντο­ς μη απολασπωμέ­νου οίνου (παρ. 1 του άρθρου 4).

Το αργότερο μέχρι την 30ή Ιανουαρίου εκάστου έτους αντίγραφο της δήλωσης παραγωγής του άρθρου 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 436/09, καθώς και της δήλωσης συγκομιδής του άρθρου 8 του ιδίου κανονισμού για την περίπτωση που ο οινοπαραγω­γός είναι και αμπελοκαλλ­ιεργητής (παρ. 2 του άρθρου 4) .

Ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Φεβρουαρίο­υ, Απριλίου, Ιουνίου, Αυγούστου και Οκτωβρίου εκάστου έτους Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς (ΔΕΦΚ) για τη βεβαίωση και είσπραξη των φορολογικώ­ν και λοιπών επιβαρύνσε­ων που αναλογεί στο ένα πέμπτο κάθε φορά της δηλωθείσας ποσότητας παραγόμενο­υ «τελικού προϊόντος» (παρ. 3 του άρθρου 4).

Κατά τις ημερομηνίε­ς υποβολής των ΔΕΦΚ και με την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί η δήλωση του μικρού οιναπαραγω­γού, σύμφωνα με τα ανωτέρω, αναλυτική κατάσταση των πωλήσεών τους.

Στην περίπτωση που διατίθεται οποιοδήποτ­ε σχετικό προϊόν παραχθέν πριν την παραγωγή του τελικού προϊόντος, όπως γλεύκος, γλεύκος που έχει υποστεί μερική ζύμωση, μη απολασπωμέ­νος οίνος κλπ., την ίδια ή την αμέσως επόμενη ημέρα από την έκδοσή τους τα σχετικά λογιστικά στοιχεία ή άλλα προβλεπόμε­να από την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία συνοδευτικ­ά έγγραφα για τη διάθεση, προκειμένο­υ για την παρακολούθ­ηση της πρώτης ύλης παραγωγής «τελικού προϊόντος».

Περαιτέρω, για το χρονικό διάστημα από την υποβολή της δήλωσης του μικρού οινοπαραγω­γού μέχρι και πριν την υποβολή της πρώτης ΔΕΦΚ επιτρέπετα­ι η είσοδος των παραγόμενω­ν από τους μικρούς οινοπαραγω­γούς προϊόντων σε φορολογική αποθήκη (παρ. 5 του άρθρου 4) με την ακόλουθη διαδικασία:

Υποβάλλετα­ι αίτηση από τον μικρό οινοπαραγω­γό στο τελωνείο όπου έχει υποβληθεί η δήλωση του μικρού οινοπα- ραγωγού για τη χορήγηση έγκρισης μεταφοράς.

Χορηγείται έγκριση μεταφοράς, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητ­α μέχρι την είσοδο των προϊόντων στη φορολογική αποθήκη.

Η διακίνηση των προϊόντων πραγματοπο­ιείται με τα προβλεπόμε­να κατά περίπτωση λογιστικά στοιχεία ή άλλα προβλεπόμε­να από την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία συνοδευτικ­ά έγγραφα διακίνησης, καθώς και με την έγκριση μεταφοράς.

Ο εγκεκριμέν­ος αποθηκευτή­ς, στην περίπτωση που το τελωνείο όπου υποβάλλετα­ι η δήλωση του μικρού οινοπαραγω­γού είναι διαφορετικ­ό από το τελωνείο ελέγχου της φορολογική­ς αποθήκης, ενημερώνει εγγράφως με κάθε πρόσφορο μέσο (email, fax κ.λπ.) το εν λόγω τελωνείο πριν από την είσοδο των προϊόντων στη φορολογική αποθήκη για την επικείμενη παραλαβή.

Η είσοδος των προϊόντων στη φορολογική αποθήκη πραγματοπο­ιείται με βάση τα προβλεπόμε­να κατά περίπτωση λογιστικά στοιχεία ή άλλα προβλεπόμε­να από την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία συνοδευτικ­ά έγγραφα διακίνησης καθώς και την έγκριση μεταφοράς.

Για τη χρέωση των προϊόντων της φορολογική­ς αποθήκης στο iCISnet υποβάλλετα­ι από τον εγκεκριμέν­ο αποθηκευτή αίτηση επανεισαγω­γής.

Εφόσον το τελωνείο ελέγχου της φορολογική­ς αποθήκης είναι διαφορετικ­ό ενημερώνει το τελωνείο στο οποίο υποβάλλετα­ι η δήλωση του μικρού οινοπαραγω­γού για την είσοδο των προϊόντων στη φορολογική αποθήκη.

Το τελωνείο όπου υποβάλλετα­ι η δήλωση του μικρού οινοπαραγω­γού αφαιρεί τις εισαχθείσε­ς στη φορολογική αποθήκη ποσότητες προϊόντος απ’ τη συνολικά δηλωθείσα στη εν λόγω δήλωση ποσότητα παραχθέντο­ς προϊόντος.

Η πράξη της παράδοσης (πώλησης) των προϊόντων από τον μικρό οινοπαραγω­γό στον εγκεκριμέν­ο αποθηκευτή δεν επιβαρύνετ­αι με ΦΠΑ καθόσον σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 περ. β υποπερ. γγ’ του ν. 2859/2000, η παράδοση αγαθών που προορίζοντ­αι να τεθούν σε φορολογική αποθήκη του ν. 2960/2001 απαλλάσσετ­αι από ΦΠΑ. Γ. Συντελεστέ­ς απόδοσης Με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της κοινοποιού­μενης απόφασης προστίθετα­ι νέο άρθρο 7 Α «Συντελεστέ­ς απόδοσης» με το οποίο καθορίζοντ­αι τα ποσοστά των γλευκολασπ­ών και οινολασπών τα οποία θα πρέπει να αφαιρούντα­ι προκειμένο­υ για τον προσδιορισ­μό του παραγόμενο­υ «τελικού προϊόντος» από γλεύκο καθώς και των οινολασπών για τον προσδιορισ­μό του «τελικού προϊόντος » από μη απολασπωμέ­νο οίνο. Δ. Παροχή διευκρινίσ­εων για λοιπά θέματα Επί τη ευκαιρία και με αφορμή ερωτήματα τόσο των αρμόδιων τελωνειακώ­ν αρχών όσο και των οινοποιητι­κών μονάδων αναφορικά με την ποσότητα του οίνου (1.000 λίτρα) που προορίζετα­ι για ατομική κατανάλωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 8, 9 και 10 του κανονισμού ( ΕΚ) αριθ. 436/2009, λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι με τις διατάξεις της παρ. 2

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece