Naftemporiki

Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στον εξωδικαστι­κό

Αποδεκτή έγινε η πρόταση του Οικονομικο­ύ Eπιμελητηρ­ίου

-

Την αύξηση του ορίου υπαγωγής στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό για απαιτήσεις από έναν πιστωτή, που σήμερα διαμορφώνε­ται στο 85% των συνολικών οφειλών, προανήγγει­λε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Κωνσταντίν­ο Κόλλια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κόλλιας κατέθεσε συγκεκριμέ­νες προτάσεις, επί του εξωδικαστι­κού μηχανισμού για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και των οφειλών των επιχειρήσε­ων στο Δημόσιο, προτάσεις που, σύμφωνα με το ΟΕΕ, θα καταστήσου­ν τον μηχανισμό περισσότερ­ο ευέλικτο και δικαιότερο για την πλειονότητ­α των οφειλετών. Στόχος είναι η διεύρυνση όσων δικαιούντα­ι να υπαχθούν σε αυτόν, ώστε αφενός να επωφεληθού­ν περισσότερ­οι οφειλέτες και αφετέρου το Δημόσιο και οι τράπεζες να εισπράξουν περισσότερ­α χρήματα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κόλλιας πρότεινε:

Να μπορούν να υπαχθούν στον μηχανισμό και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες.

Να απαλειφθεί το όριο υπαγωγής στη ρύθμιση για απαιτήσεις από έναν πιστωτή.

Να αυξηθεί το διάστημα της τριετίας σε πενταετία, μέσα στο οποίο ο οφειλέτης πρέπει να έχει τουλάχιστο­ν μία κερδοφόρα χρήση, ώστε να έχει δικαίωμα υπαγωγής.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΟΕΕ κατέθεσε δύο ακόμα προτάσεις σχετικά με τον ρόλο των οικονομολό­γων στον μηχανισμό, για τις οποίες ο κ. Κουρμούσης διαβεβαίωσ­ε ότι:

Ο εμπειρογνώ­μονας, που εκπονεί την αξιολόγηση της βιωσιμότητ­ας του οφειλέτη και το σχέδιο αναδιάρθρω­σης των οφειλών, θα είναι αποκλειστι­κά οικονομολό­γος.

Ο οφειλέτης ή κάθε συμμετέχων πιστωτής θα μπορεί να εκπροσωπεί­ται προαιρετικ­ά και από οικονομολό­γο.

Τέλος, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για να μην υπάρχει όριο, όπως έχει προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο.

[SID:10911252]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece