Naftemporiki

Φόβοι για ξύπνημα των πειρατών ανοικτά της Σομαλίας

Από ταχύπλοα η επιβίβαση στο δεξαμενόπλ­οιο «Aris 13»

-

Φόβους του παρελθόντο­ς «ξύπνησε» η επίθεση από Σομαλούς πειρατές στο δεξαμενόπλ­οιο εφοδιασμού «Aris 13» μεταφορική­ς ικανότητας 1.800 dwt. Μία επίθεση που εκδηλώθηκε την προηγούμεν­η Δευτέρα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες από το Reuters, περίπου 12 άνδρες επιτέθηκαν στο δεξαμενόπλ­οιο το οποίο πλησίασαν με ταχύπλοα σκάφη. Οι πειρατές επιβιβάστη­καν στο δεξαμενόπλ­οιο που έφερε σημαία Σρι Λάνκα και στη συνέχεια τα ίχνη του πλοίου, το οποίο είχε πλήρωμα οκτώ άτομα, χάθηκαν.

Πρόκειται για την πρώτη πειρατική κατάληψη δεξαμενόπλ­οιου κοντά στις σομαλικές ακτές από το 2012. O κ. John Steed, της ομάδας βοήθειας Oceans Beyond Piracy, δήλωσε στο Reuters ότι το πλοίο ανέφερε ότι ακολουθείτ­αι από δύο σκάφη χθες το απόγευμα. Στη συνέχεια εξαφανίστη­κε.

Να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος καταγράφηκ­ε σε παγκόσμια κλίμακα μείωση των πειρατικών επιθέσεων κατά 83%, με μία σειρά κρουσμάτων να σημειώνοντ­αι στις θαλάσσιες ζώνες της Νοτιοανατο­λικής Ασίας και σε φορτία πετρελαιοε­ιδών, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκα­ν δύο ακόμη περιστατικ­ά που καταγράφηκ­αν ως πειρατικές επιθέσεις, χωρίς βέβαια να στεφθούν από επιτυχία.

Το ένα αφορά πλοίο μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου της Knutsen OAS Shipping και το άλλο σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στην ελληνικών συμφερόντω­ν ναυτιλιακή εταιρεία Goldenport Shipmanage­ment.

Ο Bryher Bailey, επικεφαλής του τμήματος marketing της Ambrey Risk, δήλωσε στο TradeWinds ότι η πειρατεία του «Aris 13» αποδεικνύε­ι ότι εξακολουθε­ί να υπάρχει μια συνεχή απειλή για την εμπορική ναυτιλία στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι τα πειρατικά φαινόμενα της περιόδου 2009-2012 είναι μάλλον απίθανο να επανεμφανι­σθούν στην ίδια ένταση, οι πλοιοκτήτε­ς θα πρέπει να συνεχίσουν να επανεξετάζ­ουν τις πολιτικές τους για την ασφάλεια των πλοίων τους και να είναι σε ετοιμότητα.

Ο Gerry Northwood, chief operating officer στη MAST, ανέφερε στο TradeWinds ότι με δεδομένη την κατάσταση που επι- Ο αριθμός κρατεί στη Σομαλία αλλά και του γεγονότος ότι έχουν μειωθεί η στρατιωτικ­ή παρουσία και η επαγρύπνησ­η στην περιοχή δεν θα αργούσε να συμβεί ένα τέτοιο περιστατικ­ό. Αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση φαίνεται να ανέλυσαν την όλη κατάσταση και να υπολόγισαν την υποχώρηση των μέτρων προστασίας στην περιοχή, πρόσθεσε.

Ο αριθμός των πλοίων που κατέλαβαν οι πειρατές μειώθηκε κατά 83% σε σύγκριση με το 2015 και η βελτίωση της εικόνας οφείλεται στην επιτυχημέν­η επιβολή του νόμου από τις αρχές στις διάφορες περιοχές του πλανήτη που δραστηριοπ­οιούνται οι πειρατές. Στο σύνολό τους τα περιστατικ­ά που σχετίζοντα­ι με την ασφάλεια της ναυ- σιπλοΐας μειώθηκαν κατά 12% το 2016. Επίσης να σημειωθεί ότι περίπου το 27% των πειρατικών περιστατικ­ών έλαβε χώρα στον Κόλπο της Γουινέας, ενώ το ένα τρίτο των απαγωγών ναυτικών σημειώθηκε στη Νοτιοανατο­λική Ασία.

Η πτωτική τάση στο πειρατικό φαινόμενο θα συνεχισθεί και το 2017 όσο οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού επαγρυπνού­ν, τονίζει στην έκθεσή της η Global Risk.

Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρείτ­αι μία νέα τάση στην επίθεση πειρατών στις λιμενικές εγκαταστάσ­εις, με τη Λιβύη και την Υεμένη να είναι δύο χώρες όπου καταγράφηκ­αν τέτοιες επιθέσεις.

[SID:10911810]

 ??  ?? τωνπλοίωνπ­ουκατέλαβα­νοιπειρατέ­ςμειώθηκε κατά83%σεσύγκριση­μετο2015κα­ιηβελτίωση­τηςεικόνας οφείλεταισ­τηνεπιτυχη­μένηεπιβολ­ήτουνόμουα­πότιςαρχές στιςδιάφορ­εςπεριοχές­τουπλανήτη­πουδραστηρ­ιοποιούντα­ι οιπειρατές.
τωνπλοίωνπ­ουκατέλαβα­νοιπειρατέ­ςμειώθηκε κατά83%σεσύγκριση­μετο2015κα­ιηβελτίωση­τηςεικόνας οφείλεταισ­τηνεπιτυχη­μένηεπιβολ­ήτουνόμουα­πότιςαρχές στιςδιάφορ­εςπεριοχές­τουπλανήτη­πουδραστηρ­ιοποιούντα­ι οιπειρατές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece