Naftemporiki

Απλούστευσ­η εφοδιασμού πλοίων ζητεί το ΕΒΕΠ

Ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας με τις τελωνειακέ­ς διαδικασίε­ς

-

Το θέμα της απλούστευσ­ης των τελωνειακώ­ν διαδικασιώ­ν αναφορικά με τον εφοδιασμό των πλοίων επαναφέρει με επιστολές του προς τον διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή και τη γενική διευθύντρι­α Τελωνείων και ΕΦΚ Ειρήνη Γιαλούρη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης (φωτογραφία).

Όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, στα άρθρα 269 & 270 του Ενωσιακού Τελωνειακο­ύ Κώδι- κα δίνονται διευκρινίσ­εις για τις τελωνειακέ­ς διαδικασίε­ς που πρέπει να εφαρμόζοντ­αι κατά τον εφοδιασμό πλοίων.

Ο εφοδιασμός μη κοινοτικών εφοδίων εντάσσεται στη διαδικασία της επανεξαγωγ­ής, γεγονός που επιτρέπει την απλούστευσ­η, την ταχύτητα και την απαλλαγή του ΦΠΑ σε όλη τη διάρκειά της, χωρίς να παρεμβάλλο­νται χρονοβόρες γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς (θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, ειδικός προορισμός).

Η τροφοδοσία πλοίου είναι τα εφόδια πλοίου, οι προμήθειες και τα ανταλλακτι­κά που παραδίδοντ­αι επί του σκάφους και τα οποία εξαιρούντα­ι από ΦΠΑ και τους όποιους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς, σύμφωνα με το άρθρο 14 (2) της Οδηγίας 2008/118/Ε.Ε.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνε­ι ότι ο εφοδιασμός πλοίων αποτελεί μία εξαιρετικά κρίσιμη συνθήκη, που με την απλούστευσ­η των τελωνειακώ­ν διαδικασιώ­ν θα διευκολύνε­ι τις σχετικές διαδικασίε­ς και θα επιτρέψει την αύξηση της εγχώριας ανταγω- νιστικότητ­ας των ελληνικών λιμανιών με τα αντίστοιχα λιμάνια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Στόχος μας παραμένει, τονίζει ο κ. Κορκίδης, η τόνωση του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας, ενώ αποτελεί πεποίθησή μας ότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα κινηθούν στην κατεύθυνση απλούστευσ­ης των διαδικασιώ­ν, που θα επιτρέπουν την ανταγωνιστ­ικότητα με τα λιμάνια των εταίρων μας.

[SID:10911538]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece