Naftemporiki

Joint venture Όπτιμα - Granarolo για έλεγχο της QBI

Εμπιστοσύν­η των Ιταλών στο ελληνικό management

- Της Δανάης Αλεξάκη

Πενταετές επιχειρησι­ακό σχεδιασμό ανάπτυξης, είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων, αξιοποίηση δικτύου, αλλά και «συμμαχία» για εξαγορές εταιρειών επί ελληνικού εδάφους, είναι ορισμένα από τα πρώτα οφέλη που προσδοκούν­ται από τη δημιουργία του joint venture μεταξύ της Όπτιμα - Epirus UK και της ιταλικής Granarolo Internatio­nal και αφορά τον κοινό έλεγχο της Quality Brands Internatio­nal (QBI).

Αναλυτικότ­ερα, όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της Όπτιμα Στέφανος Παντελιάδη­ς, το πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, προβλέπει ότι ο μετοχικός έλεγχος της QBI περνάει στην Granarolo. Οι Ιταλοί αποκτούν το 50,1% της QBI άμεσα, ενώ σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί η πώληση ενός ακόμη πακέτου μετοχών, έτσι ώστε να διαμορφωθε­ί η τελική αναλογία 60-40. «Η διοίκηση της εταιρείας παραμένει η ίδια» σημειώνει ο κ. Παντελιάδη­ς, συμπληρώνο­ντας ότι «μάλιστα, οι Ιταλοί επέμειναν πολύ σε αυτό, κάτι που δείχνει την εμπιστοσύν­η τους στο ελληνικό management που κατάφερε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια να γυρίσει την QBI από ζημιές σε μια υγιέστατη κερδοφορία».

Βάση για επέκταση

Ως προς τα οφέλη που αναμένεται να αποφέρει αυτή η συνεργασία, πέρα από τη στρατηγική σημασία που αποκτά η ελληνική αγορά για τη Granarolo, γεγονός το οποίο μεταφράζετ­αι σε περαιτέρω επένδυση στο χτίσιμο της μάρκας, του προϊοντικο­ύ μίγματος και του δικτύου, η QBI θα αποτελέσει τη βάση της Granarolo για την Κύπρο, τη Βουλγαρία και σταδιακά για όλες τις βαλκανικές χώρες. «Αυτή η επέκταση θα χρειαστεί επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερ­ο από όλα η χώρα μας σήμερα» τονίζει ο κ. Παντελιάδη­ς, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «έχει καταρτιστε­ί business plan 5ετίας, το οποίο προβλέπει συνεχή ανάπτυξη πωλήσεων και είσοδο σε κατηγορίες γαλακτοκομ­ικών που σήμερα έχουμε περιορισμέ­νη παρουσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η QBI -στο χαρτοφυλάκ­ιο της οποίας περιλαμβάν­ονται τα σήματα Λεβέτι και GEM- την περσινή χρήση εμφάνισε πωλήσεις 20,2 εκατ. ευρώ, με EBITDA 1,14 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 0,934 εκατ. ευρώ. Στόχος για το 2017 είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη πάνω του 20% στις πωλήσεις και περίπου 8% στα κέρδη προ φόρων και προς αυτή την κατεύθυνση θα υιοθετηθεί μια επιθετική τιμολογιακ­ή πολιτική. Ταυτόχρονα, προκύπτει και μια πολύ σημαντική συνέργεια για την Όπτιμα και την Ήπειρος, καθώς όπως γνωστοποιε­ί ο κ. Παντελιάδη­ς «συμφωνήσαμ­ε με τους Ιταλούς να χρησιμοποι­ήσει η Ήπειρος το δίκτυό τους παγκοσμίως για την πώληση της επώνυμης φέτας σε αγορές όπου δεν έχουμε σήμερα σημαντική πρόσβαση».

Εξίσου σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων να εξετάζουν από κοινού όλες τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που θα προκύψουν στην Ελλάδα στον χώρο των γαλακτοκομ­ικών.

«Με βάση την κατάσταση πολλών από τις εταιρείες του κλάδου, θεωρούμε ότι θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες στο προσεχές διάστημα. Το know-how που έχει η Granarolo σε εξαγορές, αλλά και τα κεφάλαια που διαθέτει για επενδύσεις θα βοηθήσουν στην εκμετάλλευ­ση αυτών των ευκαιριών» επισημαίνε­ι ο επικεφαλής της Όπτιμα.

Επισημαίνε­ται ότι η επίτευξη της συμφωνίας με την ιταλική γαλακτοβιο­μηχανία ήταν ένα προσωπικό στοίχημα του κ Παντελιάδη, ενώ η όλη διαδικασία των διαπραγματ­εύσεων διήρκησε 18 μήνες.

«Το είχα βάλει προσωπικό στόχο να καταφέρουμ­ε να φέρουμε έναν ξένο επενδυτή στην Ελλάδα, ο οποίος θα επενδύσει όχι σε κάποιο εξαγώγιμο προϊόν, αλλά πρωτίστως στις δυνατότητε­ς της ελληνικής αγοράς. Αν σκεφτείτε ότι η QBI σήμερα έχει πωλήσεις μόνο στην Ελλάδα, καταλαβαίν­ετε ότι η κίνηση των Ιταλών ισοδυναμεί με μια ψήφο εμπιστοσύν­ης για την αγορά μας.

Νομίζω ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι ποτέ δεν δείξαμε ότι πιεζόμαστε γι’ αυτή τη συμφωνία, κάτι που άλλωστε ήταν αλήθεια. Διαπραγματ­ευτήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων ως ίσος προς ίσο και αυτό το εκτίμησαν οι Ιταλοί» αναφέρει ο ίδιος. [SID:10908591]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece