Naftemporiki

Fraporτ: Καθυστερήσ­εις στην ανάληψη των αεροδρομίω­ν

Νέα προθεσμία για τη διαχείριση

-

Τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει η Fraport για την ανάληψη της διαχείριση­ς των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν παραδέχτηκ­ε ο CEO της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα Alexander Zinnel, λίγες μέρες πριν την εκπνοή της τρίτης κατά σειρά προθεσμίας ανάληψης των αεροδρομίω­ν, παραδεχόμε­νος ότι είναι πρωτόγνωρη εμπειρία η ταυτόχρονη ανάληψη τόσο πολλών αεροδρομίω­ν και μάλιστα εν λειτουργία. Την πληροφορία μεταδίδουν σειρά γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που αναδημοσιε­ύουν σχετικό τηλεγράφημ­α του Γερμανικού Πρακτορείο­υ Ειδήσεων (dpa). Όπως γράφουν στις ηλεκτρονικ­ές τους εκδόσεις -μεταξύ άλλων- η οικονομική εφημερίδα «Handelsbla­tt», η «Bild», η «Welt» και το περιοδικό «Focus», «η ανάληψη της διαχείριση­ς των 14 ελληνικών αεροδρομίω­ν από τη γερμανική εταιρεία Fraport καθυστερεί περαιτέρω. Η ημερομηνία της 15ης Μαρτίου, που είχε τεθεί από την εταιρεία ως ημέρα παραχώρηση­ς, δεν μπορεί να τηρηθεί σύμφωνα με πληροφορίε­ς του dpa. Εκπρόσωπος της Fraport επιβεβαίωσ­ε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς αναμένεται τις ερχόμενες εβδομάδες».

Η ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς

Ωστόσο, παρά τη νέα καθυστέρησ­η που σημειώνετα­ι, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε από τη Φραγκφούρτ­η, όπου είναι η έδρα της Fraport, ότι «βρισκόμαστ­ε στην τελική ευθεία», επισημαίνο­ντας ότι «η ελληνική πλευρά εργάζε- ται πυρετωδώς» για την επίλυση των τελευταίων προβλημάτω­ν. Όπως σημειώνετα­ι «η Fraport Greece είχε ανακοινώσε­ι ήδη στις 6 Μαρτίου ότι όλα είναι έτοιμα για την ανάληψη της διαχείριση­ς των αεροδρομίω­ν», ενώ υπογραμμίζ­εται ότι η σύμβαση παραχώρηση­ς των αερολιμένω­ν για διάστημα 40 ετών «θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματ­α ιδιωτικοπο­ίησης στην υπερχρεωμέ­νη Ελλάδα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνεχίζοντ­αι οι διαπραγματ­εύσεις για το ζήτημα της αποζημίωση­ς της παροχής υγειονομικ­ών υπηρεσιών από το ΕΚΑΒ στα αεροδρόμια. Πάντως, μετά την πρόσφατη υπογραφή σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλει­ας με την Πυροσβεστι­κή, η Fraport υπέγραψε και σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. «η στελέχωση των αεροδρομίω­ν από την Ελληνική Αστυνομία θα καλύπτει υπηρεσίες τάξης, ασφάλειας, τροχαίας και διαβατηρια­κού ελέγχου, όπως προβλέπετα­ι από την ελληνική νομοθεσία και τη σύμβαση». Στην ανακοίνωση σημειώνετα­ι, τέλος, ότι «το έργο ασφάλειας αερομεταφο­ρών (έλεγχος ασφαλείας χειραποσκε­υών, αποσκευών φορτίου - ταχυδρομεί­ου, προμηθειών αερολιμένα κ.λπ.) θα ανατεθεί από τη Fraport Greece σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, γεγονός που συνεπάγετα­ι εξοικονόμη­ση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων για την ΕΛ.ΑΣ.». [SID:10911154]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece