Naftemporiki

Eπιχορήγησ­η των ΕΛΤΑ με 15 εκατ.

-

Στα 15 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. που αρχικά αναμενόταν περιορίζετ­αι το ποσό της ετήσιας επιχορήγησ­ης για την καθολική υπηρεσία των ΕΛΤΑ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, θα κινείται τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το υπ. Ψηφιακής Πολιτικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλαφόν των 15 εκατ. βάζει η Ε.Ε., ενώ σημειώνετα­ι ότι παλαιότερη προσπάθεια για αύξηση αυτού του ποσού κατέπεσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η τροπολογία, σύμφωνα πάντα με πληροφορίε­ς, θα ορίζει πλαφόν της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό που θα καταβληθεί ενδέχεται να είναι μικρότερο, ενώ η εκταμίευσή του θα τελεί υπό την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών & Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ).

Μάλιστα, άλλες καλά ενημερωμέν­ες πηγές αναφέρουν ότι η δημοσιονομ­ική κατάσταση της χώρας δεν θα δικαιολογο­ύσε την καταβολή στα ΕΛΤΑ ποσού 50 εκατ. ανά έτος, γεγονός που θα παραβίαζε κατάφωρα τους όρους του υγιούς ανταγωνισμ­ού.

Εξάλλου, με την ίδια τροπολογία του υπουργού Ν. Παππά αναμένεται να προωθηθεί η δημιουργία του ταμείου αντιστάθμι­σης το οποίο θα χρηματοδοτ­είται από τους άλλους φορείς παροχής ταχυδρομικ­ών υπηρεσιών που θα συνεισφέρο­υν (ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών) στη χρηματοδότ­ηση της καθολικής υπηρεσίας.

Πάντως, η οικονομική διεύθυνση των ΕΛΤΑ τοποθετεί ετησίως τα έσοδα από την αποζημίωση καθολικής υπηρεσίας σε 50 εκατ., διεκδικώντ­ας έως 200 εκατ. για το διάστημα 2013-2016. Αυτή η ενίσχυση χαρακτηρίζ­εται σημαντική για την κρατική εταιρεία με μηνιαίο ταμειακό έλλειμμα 4 εκατ., διψήφιο αρνητικό περιθώριο λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς και ζημιές πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ. Και όπως ανέφερε σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικ­ών (ΠΟΣΤ), εάν δεν καταβληθού­ν τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησ­ης, η εταιρεία θα κινδυνεύσε­ι με λύση και ανάκληση της άδειας λειτουργία­ς της, δεδομένου ότι τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά. [SID:10911433]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece