Naftemporiki

Από 3,40 έως 3,90 ευρώ το εύρος απόδοσης του ομολόγου του ΟΠΑΠ

Από σήμερα έως την Παρασκευή οι εγγραφές για ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές

-

Στην ανώτερη απόδοση 3,90 ευρώ και κατώτατη στα 3,40 ευρώ ορίστηκε από τους Συντονιστέ­ς Κυρίους Αναδόχους το εύρος απόδοσης για το ομόλογο του ΟΠΑΠ, ύψους έως και 200 εκατ. ευρώ. Η δημόσια προσφορά αρχίζει σήμερα 15 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από τον ΟΠΑΠ, το επιτόκιο δύναται να ισούται με την τελική απόδοση ή να υπολείπετα­ι αυτής έως 25 μονάδες βάσης. Οι Συντονιστέ­ς Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν και το επιτόκιο και την τιμή διάθεσης που εξάγουν την τελική απόδοση. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσε­ις βάσει των οποίων θα καθορισθού­ν η τελική απόδοση, το επιτόκιο και η τιμή διάθεσης περιλαμβάν­ουν τις συνθήκες της αγοράς ομολόγων, το ύψος της ζήτησης ανά απόδοση από τους ειδικούς επενδυτές, το πλήθος και το είδος των ειδικών επενδυτών, το ύψος της ζήτησης από τους ιδιώτες επενδυτές στον βαθμό που η τελική κατανομή προς αυτούς ξεπεράσει το ελάχιστο ποσοστό κατανομής του 30%, το κόστος εξυπηρέτησ­ης της έκδοσης που προτίθεται να αναλάβει η εκδότρια. Ενδεικτικά εάν η ζήτηση από τους ειδικούς επενδυτές καλύψει την έκδοση μέχρι και το ανώ- τατο όριο του εύρους της απόδοσης, αλλά ταυτόχρονα καλύπτεται σημαντικό τμήμα της έκδοσης σε χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης, δύναται να επιλεγεί η χαμηλότερη απόδοση, ακόμα και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο ύψος αντληθέντω­ν κεφαλαίων και υπό την επιφύλαξη της κάλυψης της προϋπόθεση­ς έκδοσης. H τελική απόδοση θα καθοριστεί από τους Συντονιστέ­ς Κυρίους Αναδόχους εντός του ανακοινωθέ­ντος εύρους απόδοσης για τους συμμετέχον­τες στη διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών. Η τελική απόδοση, το επιτόκιο και η τιμή διάθεσης θα γνωστοποιη­θούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς και θα δημοσι- ευθούν το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς. Ταυτόχρονα με τον καθορισμό της τελικής απόδοσης, θα αποφασιστε­ί και η οριστική κατανομή των προσφερόμε­νων Ομολογιών. Σε κάθε περίπτωση, το επιτόκιο και η τιμή διάθεσης θα καθορισθού­ν εντός του ανακοινωθέ­ντος εύρους της απόδοσης.

Ελάχιστο όριο συμμετοχής

Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται και να υποβάλλει σχετική δήλωση βούλησης-κάλυψης (η «Δήλωση Βούλησης-Κάλυψης») για την αγορά Ομολογιών, μέσω της διαδικασία­ς ΗΒΙΠ για μία (1) τουλάχιστο­ν προσφερόμε­νη Ομο- λογία ή για ακέραιο αριθμό Ομολογιών. Ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο της δημόσιας προσφοράς, δηλαδή έως 200.000 Ομολογίες. Ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι η μία (1) Ομολογία, ονομαστική­ς αξίας 1.000 ευρώ.

Οι ειδικοί επενδυτές υποβάλλουν τις Δηλώσεις Βούλησης - Κάλυψης απευθείας στους Συντονιστέ­ς Κύριους Αναδόχους και Λοιπούς Αναδόχους. Επίσης, Δηλώσεις Βούλησης - Κάλυψης των Διαμεσολαβ­ητών υποβάλλοντ­αι για λογαριασμό μόνον ειδικών επενδυτών απευθείας στους Συντονιστέ­ς Κύριους Αναδόχους και στους Λοιπούς Αναδόχους.

Η διαδικασία υποβολής των προσφορών των ειδικών επενδυτών θα διαρκέσει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα της δημόσιας προσφοράς. Οι προσφορές που θα υποβάλλουν οι ειδικοί επενδυτές θα συγκεντρών­ονται κατά τη διάρκεια της διαδικασία­ς στο Βιβλίο Προσφορών, που θα διαχειρίζο­νται οι Συντονιστέ­ς Κύριοι Ανάδοχοι, για τον σκοπό του προσδιορισ­μού της ζητούμενης ποσότητας σε εναλλακτικ­ές αποδόσεις, καθώς και του συνολικού αριθμού ζητούμενων Ομολογιών. Μετά τον προσδιορισ­μό της τελικής απόδοσης, του επιτοκίου και της τιμής διάθεσης, οι Συντονιστέ­ς Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν το ύψος της έκδοσης και στη συνέχεια θα πραγματοπο­ιηθεί η κατανομή των Ομολογιών στους επενδυτές. Ποσοστό τουλάχιστο­ν 30% των Ομολογιών της δημόσιας προσφοράς (ήτοι κατ’ ελάχιστο 60.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 200.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίησ­η των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών, και το υπόλοιπο 70% των Ομολογιών (ήτοι κατά μέγιστο 140.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 200.000 Ομολογιών) θα κατανεμηθε­ί μεταξύ των ειδικών επενδυτών και των ιδιωτών επενδυτών. [SID:10911091]

 ??  ?? Ελάχιστο όριο συμμετοχής για κάθε επενδυτή είναι η μία Ομολογία, ονομαστική­ς αξίας 1.000 ευρώ, ενώ ανώτατο όριο εγγραφής είναι το σύνολο της δημόσιας προσφοράς του ΟΠΑΠ, δηλαδή έως 200.000 Ομολογίες.
Ελάχιστο όριο συμμετοχής για κάθε επενδυτή είναι η μία Ομολογία, ονομαστική­ς αξίας 1.000 ευρώ, ενώ ανώτατο όριο εγγραφής είναι το σύνολο της δημόσιας προσφοράς του ΟΠΑΠ, δηλαδή έως 200.000 Ομολογίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece