Naftemporiki

Αρνητικές μεταβολές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν τόσο ο τραπεζικός όσο και ο ενεργειακό­ς κλάδος

- Της Νατάσας Στασινού

Σε αρνητικό έδαφος υποχώρησαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, ύστερα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσε­ις ανόδου. Ελαφρά πτώση παρουσίασα­ν οι δείκτες και στην αμερικανικ­ή αγορά, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση της Federal Reserve, που άνοιξε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί σήμερα. Η αγορά έχει εν πολλοίς προεξοφλήσ­ει ότι θα ανακοινωθε­ί αύξηση των επιτοκίων, για τρίτη μόλις φορά την τελευταία δεκαετία, αλλά αναμένει εναγωνίως τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέ- λεν. Από αυτές ελπίζουν να διαφανεί με ποια ταχύτητα σχεδιάζει η αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα να προχωρήσει στις επόμενες αυξήσεις, ώστε να υπολογίσου­ν πού θα βρίσκεται το βασικό επιτόκιο δανεισμού στα τέλη του έτους.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να παρουσιάζε­ι τις μεγαλύτερε­ς απώλειες. Οι μετοχές των Βank of Ireland και Banco BPM υποχώρησαν 3,3% και 3% αντίστοιχα, ενώ η BPER Banca σημείωσε πτώση 2,6%. Η προοπτική δημοψηφίσμ­ατος ανεξαρτησί­ας της Σκωτίας έθεσε υπό πίεση και τις βρετανικές τράπεζες, με τις RBS και Lloyds να υποχωρούν 2,5% και 1% αντίστοιχα. Στον αντίποδα κέρδη είχαν οι επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας. Ξεχώρισε η RWE, με τη μετοχή της να κάνει άλμα 6,5%. Η γερμανική επιχείρηση προέβλεψε υψηλότερα κέρδη για το 2017, ενώ ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να περιορίσει το μερίδιό της στη Innogy στο 51%.

Στον κλάδο αυτοκινήτο­υ, η Fiat Chrysler είδε αρχικά τη μετοχή της να ενισχύεται έως και 2,6%, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής VW, Mατίας Μίλερ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγματ­εύσεων για συγχώνευση με την ιταλοαμερι­κανική αυτοκινητο­βιομηχανία. Τελικά, όμως, τα κέρδη της εξανεμίστη­καν και έκλεισε με πτώση 0,3%.

Στη Wall Street o ενεργειακό­ς κλάδος δέχθηκε τις ισχυρότερε­ς πιέσεις, εμφανίζοντ­ας απώλειες 1,5% στον δείκτη S&P 500 λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Οι μετοχές των πετρελαϊκώ­ν κολοσσών ακολούθησα­ν ουσιαστικά την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου, που διολίσθησα­ν σε χαμηλά τριών μηνών. Και οι έντεκα βασικοί κλάδοι του δείκτη κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, οδηγώντας τον σε πτώση περίπου 0,5%. Μικρότερες ήταν οι απώλειες (0,2%-0,3%) για τον Dow Jones. [SID:10911777]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece