Naftemporiki

«Βουτιά» της στερλίνας

Μικρές διακυμάνσε­ις δολαρίου και ευρώ λόγω αβεβαιότητ­ας και αναμονής

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηστερλίνα ήταν χθες το μεγάλο θύμα της πολιτικής αβεβαιότητ­ας, καθώς πλησιάζει η ώρα για την ενεργοποίη­ση της επίσημης διαδικασία­ς του Brexit, με τους φόβους για μια παρατεταμέ­νη περίοδο πολιτικών διαξιφισμώ­ν για τους όρους της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγούν το βρετανικό νόμισμα σε χαμηλά οκτώ εβδομάδων.

Μικρά κέρδη για το δολάριο, εν αναμονή μιας ακόμη αύξησης επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠA σήμερα, όπου ολοκληρώνε­ται η διήμερη συνεδρίαση. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις κρίσιμες εξελίξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κρατώντας τις ισοτιμίες εντός στενών ορίων διακύμανση­ς.

Το ευρώ υποχωρούσε κάτω από το 1,07 έναντι του δολαρίου, έχοντας απομακρυνθ­εί από τα υψηλά πέντε εβδομάδων που είχε αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση. Η πολιτική αβεβαιότητ­α, με τους Ολλανδούς να ανοίγουν σήμερα την αυλαία ενός εκλογικού ντόμινο επισκιάζει το ενιαίο νόμισμα, την ώρα που οι προσδοκίες για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ κρατούν το δολάριο στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Στη Βρετανία, η πρωθυπουργ­ός Μέι δήλωσε ότι θα ενημερώσει αυτόν τον μήνα το Κοινοβούλι­ο πότε θα ενεργοποιή­σει το Άρθρο 50 ώστε να αρχίσει την επίσημη διαδικασία για Brexit. Η στερλίνα υποχώρησε έως και το 1,2110 έναντι του δολαρίου, αν και κατάφερε στη συνέχεια να ανακτήσει μικρό μέρος του χαμένου εδάφους. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 0,7% έναντι του ευρώ, φθάνοντας έως και τις 87,85 πένες.

Οι περισσότερ­οι αναλυτές προβλέπουν βραχυπρόθε­σμα μεγαλύτερε­ς πιέσεις σε βάρος της στερλίνας μόλις η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιή­σει επισήμως τη διαδικασία του Brexit, επικαλούμε­νη το Άρθρο 50.

«Παρότι αναμένουμε αρνητική πορεία βραχυπρόθε­σμα, σε συνδυασμό με τις δύσκολες μακροοικον­ομικές προκλήσεις, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτω­ς νέα, απότομη βουτιά της στερλίνας, καθώς η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσ­ει το μεγαλύτερο μέρος των μακρο- οικονομικώ­ν εξελίξεων» τονίζει στο CNBC ο Τζέρεμι Στρετς, επικεφαλής συναλλαγμα­τικής στρατηγική­ς στην CIBC.

Όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ-στερλίνας, η διαμόρφωσή της εξαρτάται κυρίως από τη στάση της Ευρώπης.

«Εάν υποθέσουμε ότι η Ευρώπη αποφύγει βραχυπρόθε­σμα μια πολιτική κρίση που θα συνέβαλλε στην άνοδο της στερλίνας έναντι του ευρώ, δεν προβλέπουμ­ε ισοτιμία πέραν του 0,90 έναντι του ενιαίου νομίσματος, ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΚΤ στραφεί προς την απόσυρση των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης προς το τρίτο τρίμηνο» προσθέτει.

Η πορεία της στερλίνας ήταν γεμάτη αναταράξει­ς το 2016, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί έως και σε ναδίρ 31 ετών έναντι του δολαρίου. [SID:10911878]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece