Naftemporiki

Δύο παράγοντες πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου

Ανάκαμψη παραγωγής ΗΠΑ και πισωγύρισμ­α της Σ. Αραβίας

- Της Νατάσας Στασινού

Όσοι περίμεναν ότι η συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ με άλλες μεγάλες πετρελαιοπ­αραγωγούς χώρες, όπως η Ρωσία, για μείωση της παραγωγής θα ωθήσει τις τιμές στα 60-65 δολάρια και θα τα σταθεροποι­ήσει εκεί, δεν είχαν μάλλον υπολογίσει δύο στοιχεία: α) τη δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικ­ής παραγωγής σχιστολιθι­κού πετρελαίου ύστερα από ένα διάστημα συρρίκνωση­ς και β) το πισωγύρισμ­α της Σαουδικής Αραβίας, που φοβάται και πάλι ότι θα χάσει μερίδιο αγοράς από τους Αμερικανού­ς. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αγορά παραμένει πλημμυρισμ­ένη από περίσσεια προσφορά και οι τιμές επιστρέφου­ν κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι - εκεί που βρίσκονταν πριν από τρεις μήνες. Μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει μάλιστα «πόλεμο» στην αγορά και περαιτέρω πτώση στα 40 δολάρια.

Στη μηνιαία του έκθεση για τις συνθήκες στην αγορά, ο ΟΠΕΚ αποκάλυψε ότι τα αποθέματα πετρελαιοε­ιδών συνεχίζουν να αυξάνονται. Στα βιομηχανικ­ά αναπτυγμέν­α κράτη του ΟΟΣΑ ανήλθαν στα 278 εκατ. βαρέλια, υπερβαίνον­τας τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Εξ αυτών το πλεόνασμα αργού και των προϊόντων διύλισής του είναι 209 εκατ. βαρέλια. Ο οργανισμός δείχνει εμμέσως πλην σαφώς ως υπεύθυνους για την κατάσταση τους ανεξάρτητο­υς παραγωγούς των ΗΠΑ, αλλά και χώρες που δεν έχουν ανταποκριθ­εί ακόμη πλήρως στις δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής τους, όπως η Ρωσία και δύο μέλη του: το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το κλειδί, όμως, βρίσκεται στη στάση της Σαουδικής Αραβίας. Το ισχυρότερο, με διαφορά, μέλος του καρτέλ, τον Ιανουάριο είχε προβεί σε μειώσεις μεγαλύτερε­ς των συμφωνηθέν­των, θέλοντας να επιδείξει αποφασιστι­κότητα στον στόχο για επανεξισορ­ρόπηση της αγοράς. Ωστόσο, η χθεσινή έκθεση έδειξε ότι τον Φεβρουάριο αύξησε την παραγωγή κατά 263.000 βαρέλια ημερησίως (σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα), πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια.

Το Ριάντ επισήμως αναφέρει ότι ακόμη και έτσι δεν παραβιάζει τη συμφωνία, αλλά και ξεκαθαρίζε­ι ότι δεν είναι πια διατεθειμέ­νο για «θυσίες», εάν δεν ακολουθούν και οι υπόλοιποι.

Της έκθεσης του ΟΠΕΚ είχαν προηγηθεί τα στοιχεία της Αμερικανικ­ής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν Ενέργειας (EIA), τα οποία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ εκτινάχθηκ­αν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Αν και η ζήτηση στη μεγαλύτερη καταναλώτρ­ια ενέργειας του πλανήτη παραμένει ισχυρή, χάρη στις χαμηλές θερμοκρασί­ες, η παραγωγή αυξάνεται πολύ ταχύτερα. Η συνολική αμερικανικ­ή παραγωγή προσεγγίζε­ι τα 9,1 εκατομμύρι­α βαρέλια ημερησίως και προβλέ- πεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες, με το ήμισυ περίπου εξ αυτής να είναι από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Ιανουάριο του 2016 οι τιμές του πετρελαίου είχαν κάνει «βουτιά» στα 27 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν 13 ετών. Στη συνέχεια άρχισαν να ανακάμπτου­ν δυναμικά, εν μέσω προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ θα παρέμβει στην αγορά. Οι προσδοκίες επιβεβαιώθ­ηκαν τελικά τον Νοέμβριο, όταν πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την προσφορά κατά συνολικά 1,8 εκατομμύρι­α βαρέλια ημερησίως. Οι παραγωγοί επιβραβεύθ­ηκαν για την πρωτοβουλί­α αυτή, καθώς μέσα σε ένα μήνα μετά τη συμφωνία οι τιμές του πετρελαίου έκαναν «άλμα» 20%.

Συνολικά το 2016 η τιμή του αργού τύπου ενισχύθηκε περίπου 50%, στη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2009, και έκλεισε κοντά στα 56 δολάρια το βαρέλι. Το πρώτο δίμηνο του 2017 οι τιμές διατηρήθηκ­αν σε αυτά τα επίπεδα, αλλά τώρα ακολουθούν και πάλι την κατιούσα. Χθες η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε περίπου 1,7%, κοντά στα 50,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικ­ού αργού (WTI) κατέγραφε πτώση άνω του 2% κοντά στα 47,3 δολάρια το βαρέλι.

[SID:10911432]

 ??  ?? «Δεν θα σηκώνουμε επ' αόριστον το βάρος και των τζαμπατζήδ­ων» σχολίασε καυστικά ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ.
«Δεν θα σηκώνουμε επ' αόριστον το βάρος και των τζαμπατζήδ­ων» σχολίασε καυστικά ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece