Naftemporiki

Προεξοφλού­ν αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Αναμένουν τη σημερινή συνεδρίαση

-

Ημέρα της κρίσης σήμερα τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική, με την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να ολοκληρώνε­ι τη διήμερη συνεδρίασή της και με επενδυτές και αγορές να έχουν σχεδόν προεξοφλήσ­ει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες και στην τρίτη κατά σειρά κίνηση στον κύκλο αύξησης του κόστους χρήματος που εγκαινίασε τον Δεκέμβριο του 2015.

Από την εποχή της κρίσης η Fed κατέβαλλε προσπάθειε­ς για την τόνωση του πληθωρισμο­ύ και έως τώρα οι κινήσεις της για αύξηση επιτοκίων ήταν με μικρότερη συχνότητα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές. Αυτό όμως ενδέχεται να αλλάξει από εδώ και στο εξής.

Πριν από μερικές εβδομάδες οι πιθανότητε­ς για μία ακόμη αύξηση στο κόστος χρήματος ήταν πολύ λιγότερες, με τις αγορές να τη θεωρούν μάλλον απίθανη. Με τον πληθωρισμό όμως σε ανοδική πορεία και την οικονομία των ΗΠΑ να ανεβάζει ταχύτητα, οι αξιωματούχ­οι της Fed ίσως να προλειάνου­ν το έδαφος για περισσότερ­ες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2017.

«Δεν έχουν μεγάλα περιθώρια να επιδείξουν υπομονή όπως στο παρελθόν» επισημαίνε­ι ο Τιμ Ντουί, καθηγητής οικονομικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο του Όρεγκον, ο οποίος εκτιμά ότι σήμερα οι αξιωματούχ­οι της Fed θα αναθεωρήσο­υν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια. Το ενδιαφέρον της Fed στρέφεται στην επίτευξη πλήρους απασχόληση­ς και πληθωρισμο­ύ στο 2%. Όσο ταχύτερα η αμερικανικ­ή οικονομία προσεγγίζε­ι αυτούς τους στόχους, τόσο πιο γρήγορα θα θελήσει η Fed να ασκήσει αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική. Ήδη η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται πιο κοντά στους παραπάνω στόχους από ό,τι τον Δεκέμβριο, τότε που είχε δημοσιοποι­ήσει τις τελευταίες της προβλέψεις. Το ποσοστό ανεργίας είναι στο 4,7% και ο πληθωρισμό­ς στο 1,7%, κοντά στο εύρος που αναμένουν έως τα τέλη του έτους.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ενίσχυσης του πληθωρισμο­ύ και παγκοσμίως. Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη ενισχύθηκα­ν σε υψηλά τεσσάρων ετών τον Ιανουάριο, υπερβαίνον­τας οριακά τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και φέρνοντάς την πιο κοντά στη συζήτηση για σταδιακή απόσυρση των μέτρων χαλάρωσης. Ορισμένοι αξιωματούχ­οι στους κόλπους της ΕΚΤ -ειδικά η γερμανική πλευράέχου­ν απευθύνει επανειλημμ­ένως εκκλήσεις για στροφή προς την κατεύθυνση της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες εκ νέου ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλά και ότι θα πρέπει να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. «Τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά. Θα προτιμούσα να μην κυμαίνοντα­ν σε τόσο χαμηλά επίπεδα» ανέφερε χθες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, για να προσθέσει ότι θα προτιμούσε την αύξησή τους. [SID:10911640]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece