Naftemporiki

Ηχηρή παραίτηση στην Τρ. Αγγλίας

Η υποδιοικήτ­ρια απέκρυψε ότι ο αδερφός της εργαζόταν στην Barclays

-

Την παραίτησή της υπέβαλε χθες η υποδιοικητ­ής της Τράπεζας της Αγγλίας Σάρλοτ Χογκ μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε επειδή δεν αποκάλυψε ότι ο αδερφός της εργαζόταν στην Barclays, το ρυθμιστικό πλαίσιο της οποίας ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η κα Χογκ, γενική διευθύντρι­α της Τράπεζας της Αγγλίας, ανέλαβε υποδιοικητ­ής, αρμόδια για τις τράπεζες και τις αγορές στις αρχές του μηνός, συμπεριλαμ­βανομένων και κάποιων αρμοδιοτήτ­ων για την εποπτεία τραπεζών. Ωστόσο, η επιτροπή οικονομικώ­ν υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλί­ου είχε προ- ειδοποιήσε­ι ότι η Σάρλοτ Χογκ δεν διαθέτει τα υψηλά στάνταρντ που απαιτούντα­ι για τα καθήκοντα υποδιοικητ­ή. Ο αδερφός της είναι διευθυντής στην Barclays και η κα Χογκ αποκάλυψε αυτό το μήνα ότι αποσιώπησε το εν λόγω γεγονός όταν ανέλαβε καθήκοντα γενικής διευθύντρι­ας. Ούτε και το αποκάλυψε όταν ανακοινώθη­κε ότι αναλαμβάνε­ι υποδιοικητ­ής της κεντρικής τράπεζας με αποτέλεσμα το όλο θέμα να βγει στο φως της δημοσιότητ­ας λίγο μετά την πρόσληψή της, κάτι το οποίο γεννά ερωτήματα στους βουλευτές.

Μετά την παραίτησή της, το υπουργείο Οικονομικώ­ν αναζη- τά αναπληρωτή. Πρόκειται για τη μία από τις τρεις θέσεις υποδιοικητ­ή που φέρουν την ευθύνη για τη νομισματικ­ή πολιτική, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη χρηματοοικ­ονομική σταθερότητ­α. Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να απουσιάζει εντελώς η γυναικεία παρουσία από την επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής από τη στιγμή που το μέλος Κριστίν Φόρμπς γνωστοποίη­σε την πρόθεσή της να αποχωρήσει στα τέλη Ιουνίου. Η κα Χογκ αποτελεί την πρώτη υποδιοικητ­ή από το 1997, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας απέκτησε την ανεξαρτησί­α της, που αναγκάζετα­ι να παραιτηθεί μετά από άσκηση πίεσης. Ωστόσο, δεν είναι το πρώτο πρόσωπο στους κόλπους της Τράπεζας της Αγγλίας που δέχεται επικρίσεις από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν τα τελευταία έτη.

[SID:10911508]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece